konštrukcie

Nábytek a doplňky pro nejmenší děti

Konstrukce_Prodeti
Multiplexový stavebnicový systém Tojo-zeď umožňuje sestavovat domečky různých tvarů a velikostí
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Při navrhování nábytku a vybavení dětských pokojů zvažujeme všechna možná (i nemožná) bezpečnostní a zdravotní rizika, hygienické a ergonomické požadavky, funkčnost a samozřejmě vzhled a barevnost. To vše s ohledem na věk dítěte. A právě tento faktor je klíčový. Jinak bude vypadat pokojík pro 3leté dítě a jinak pro 13leté. Rozdíl je i v tom, že 13leté dítě dokáže nějak formulovat své potřeby a představy, zatímco vybavení pro 3leté dítě je plně v našich rukou. A protože převládající činností dětí v této věkové kategorii je hra, zaměřujeme naši kreativitu právě tímto směrem. Několik zajímavých nápadů z produkce německé firmy Tojo shrnuji v následujícím příspěvku.

Plyšová zoo

Konstrukce_Prodeti

Pamětníkům se při pohledu na tento funkční doplněk dětského pokoje nejspíš vybaví patrně nejznámější hlavolam všech dob – ježek v kleci. Tentokrát ale ježka v kleci vystřídali plyšáci. Firma Tojo navrhla „klec“ na kolečkách pro snadné přemisťování s příhodným názvem Tojo-zoo, která nabízí „otevřené“ skladování celé dětské plyšové zoo­logické zahrady.

Klec je složena ze dvou plošných dílců z laminovaného multiplexu (horní a dolní), které jsou vzájemně spojeny dvanácti bukovými tyčemi tvořícími mřížové stěny. Spodní deska je opatřena dvěma kolečky a dvěma nožičkami, horní deska okrajovým oválným otvorem vytvářejícím madlo a středovým kruhovým otvorem pro vhazování plyšáků. Ven je dítě dostane jednoduše vytažením mezi tyčemi. Všechny přehledně vidí a když potřebuje vytáhnout zrovna toho nejspodnějšího, nemusí kvůli tomu vyházet celý obsah klece.

Kostky v bedýnce

Konstrukce_Prodeti

Dalším „typickým znakem“ pokojů obývaných nejmenšími dětmi jsou všudypřítomné po zemi rozházené kostky od různých stavebnic, autíčka, figurky či jiné drobné hračky. Původní krabice od stavebnic se sice nevyhazují – pořádkumilovní rodiče se snaží vést své ratolesti k pravidelnému uklízení – jenže známé pravidlo říká: co se jednou z krabice vysype, už se do ní nikdy stejným způsobem nenaskládá. A snaha o docílení tohoto výsledku zabere často více času, než samotná hra. Komu by se za těchto podmínek chtělo uklízet? A přitom na to existuje tak jednoduchý a léty prověřený recept: prostě to jen posbírat a „naházet“ do nějaké bedýnky.

Firma Tojo tomuto systému uklízení vdechla svůj styl tím, že vytvořila „bedýnky na nářadí“ s madlem z bukové kulatiny v duchu svého charakteristického „překližkového“ designu a s lapidárním názvem Tojo-bedýnka. A to včetně jejich typické funkce – stohování. Bedýnky s uklizenými kostkami tak lze naskládat na sebe (maximálně 3), což významným způsobem šetří prostor v pokoji. Uklizeno je rychle a hlavně – obsah je stále po ruce.

Systém je hodný také jako bedýnky na nářadí pro „velké děti“.

Houpací stoleček

Konstrukce_Prodeti

Tojo-multi je stůl, stolička a houpačka současně – podle toho, jak ji otočíte. Skládá se ze dvou bočnic spojených čtyřmi bukovými tyčemi. Mezi bočnice jsou vloženy dvě desky umístěné vůči sobě pod úhlem 90°. Zaoblené části bočnic umožňují houpání, bočnice samotné přitom brání před vsunutím dětské ručky pod bočnici a chrání tak dítě před úrazem. Nosnost stolečku udávaná výrobcem je 50 kg.

Mezi šesti stěnami

Konstrukce_Prodeti

K nejoblíbenějším dětským hrám patří vytváření bunkrů nebo domečků ze všeho, co je v pokoji po ruce: židle, křesla, stolky, patrové postele, deky, prostěradla atd. Firma Tojo tuto hru pozvedla o úroveň výše. Multiplexové desky systému Tojo-zeď slouží jako stěny, z nichž lze snadno a rychle pomocí spojovacích šroubů a přiloženého imbusového klíče smontovat domeček jakéhokoliv tvaru a půdorysu. Některé že šesti stěn dodávaných v různých velikostech, jsou opatřené okenními nebo dveřními otvory. Chybí jen střecha. S tím si ale vynalézavé dítě snadno poradí.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina