výstavy

Postřehy z milánského Salone del Mobile 2024

Vystavy_Milano
Expozice firmy ArtNova. Foto: doc. Ing. arch. Hynek Maňák, PhD.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Veletrh Salone del Mobile v Miláně potvrzuje pozici nejvýznamnějšího evropského nábytkářského veletrhu. Zatímco kolínský veletrh imm po covidové pauze trochu pokulhává, milánský salon se po loňském návratu k tradičnímu dubnovému termínu jeví v nové síle a atraktivitě.

Luxus

Po pandemii je znát celosvětový nárůst prodeje luxusního zboží. Milánský veletrh navazuje na tento trend a posiluje podíl prestižních značek a výrobců orien­tovaných na VIP klientelu. Na rozdíl od kolínského lednového veletrhu, kde bylo možné shlédnout nábytek jak pro „bohaté”, tak i „chudé”, Salone del Mobile se výrazně více orientuje na prestižní značky nabízející luxusní zboží pro světovou smetánku.

Hodinářské komplikace

Začátkem dubna se v Ženevě konal největší hodinářský veletrh na světě Watches & Wonders. Prestižní značky zde prezentovaly luxusní časomíry, které vedle ukazování běžného času mají další funkce, tzv. hodinářské komplikace jako třeba stopky, věčný kalendář, retrográdní ukazatel data nebo minutový opakovač se zvonkohrou. Nejkomplikovanější hodiny na světe – kapesní hodiny od Vacheron Constantin mají 63 komplikací. Náročnost těchto výrobků se potom odráží v jejich ceně.

Mnoho prestižních značek na Salone del Mobile prezentovala nábytek s tak vysokou mírou technické náročnosti, která mi silně připomíná tyto hodinářské komplikace. U skříňového nábytku jsou používány kombinace ušlechtilých materiálů – masiv, kov, sklo, kámen a ve velkém rozsahu také kůže. Konstrukční detaily jsou velmi rafinované a technologicky náročné, dimenze produktů vysoce nadstandardní. Nábytek vedle vlastní užitné funkce má výraznější aspekt reprezentativnosti a prezentace sociálního statutu.

Změna uspořádání

Výstavní plocha areálu nebyla sice využita celá, ale na první pohled to nebylo znát. Pořadatele zaplnili všechny přízemní pavilony, horní patra hal 8–10 a 16–20 zůstala nevyužitá. Na rozdíl od předchozích ročníků bylo zásadně změněno uspořádání jednotlivých kategorií. Ve společné kategorii se tak ocitly původně samostatné výstavy Salone Internazionale del Complemento d`Arredo (nábytek a doplňky), Workplace 3.0 (zařízení kanceláří) a S.Project. V rámci této kategorie byly dva pavilony vyhrazené svítidlům (dříve samostatně EuroLuce). Výstava Salone Internazionale del Bagno (koupelny) byla umístěna ve dvou samostatných pavilonech a samostatnou částí byla tradičně výstava SaloneSatellite (mladí designéři do 35 let).

Houfy návštěvníků kolem expozice firmy Flexform. Foto: doc. Ing. arch. Hynek Maňák, PhD.

Některé firmy na veletrhu nebyly, nahradily je nové. Před covidem byly prestižní firmy koncentrovány do několika pavilonů a některé firmy měly svá dlouholetá tradiční místa. Letos byly prestižní firmy rozptýleny po celém areálu. Stále více firem vyžaduje před vstupem do expozice registraci buď na místě, nejlépe předem s určením konkrétního času návštěvy. Před mnoha expozicemi se tvořily fronty návštěvníků čekajících na vstup.

Bytový nábytek

Navštívil jsem expozice těchto prestižních italských značek…

Zobraziť celý článok v eDM 6/2024 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina