drevostavby konštrukcie

Desať rokov od pozoruhodnej rekonštrukcie dreveného kostolíka v Trnovom

Drevostavby_Trnove
Kostol sv. Juraja po rekonštrukcii. V priečelí je veža rámovej konštrukcie, ktorá nesie zvonovú izbicu. V podveží vznikol tzv. babinec, ktorý je z veľkej časti otvorený
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rímsko-katolícky kostol sv. Juraja v obci Trnové je najzápadnejšie lokalizovaná drevená sakrálna stavba na Slovensku. Kostol stál v poslednej tretine 16. storočia uprostred cintorína obce. Malá pravouhlá svätyňa je otočená na východ, vstup z otvoreného podvežia na západ. Krátka loď má takmer štvorcový pôdorys, nad ktorou v neskoršom období pristavali vežu kónického tvaru. Na jej vrchole sú umiestnené dva vzácne zvony z obdobia tesne po predpokladanom založení kostola. Na väčšom je latinský nápis datovaný v roku 1604, na menšom nápis s rokom 1606.

Pôvodná stavba bola viackrát poškodená, no kostolík odolal aj kuruckým vojnám. Na začiatku 21. storočia bol už v dezolátnom stave a hrozilo jeho zrútenie, lebo drevené trámy boli po dvoch storočiach už neschopné niesť celú konštrukciu, strecha bola deravá, interiér poškodený. Správca farnosti Mgr. Ján Zicha vyvinul úsilie na záchranu dreveného kostolíka. Zámery pretavil do reálnej podoby až po vzniku samostatnej Žilinskej diecézy v roku 2008. Získal podporu vtedajšieho vedenia Žilinského samosprávneho kraja a Krajského pamiatkového úradu v Žiline.

Cestovanie kostolíka na východ a späť

Kostol sv. Juraja bol postavený zrubovou technológiou. V decembri 2010 ho po častiach rozobrali a previezli do reštaurátorských dielní Rod – Har s.r.o. Hervartov na východnom Slovensku. Remeselníci pod dohľadom pamiatkarov nahradili nepoužiteľné trámy novými, opracovanými podľa pôvodných pracovných postupov. Kostolík dostal novú strechu a vežu – pokryté drevenými ručne štiepanými šindľami zo smrekového alebo jedľového dreva.

Kým bol kostolík premiestnený, archeológovia urobili na jeho mieste výskum, ktorý odhalil niekoľko zaujímavostí z histórie vzácnej stavby. Drevený strop bol výrazne poškodený, no zistili, že bol predtým použitý v inej stavbe, pravdepodobne na Lietavskom hrade. Nezostal dochovaný ani pôvodný organ, mobiliár, kazateľnica, ani oltár.

Pôvodná maľovaná renesančná výzdoba pochádzala od neznámeho umelca z prvej polovice 17. storočia. Na dvojstrannej organovej empore nezostali po dekorácii žiadne stopy. Vnútorné zariadenie kostola sa zachovalo len čiastočne. Barokový oltár z prvej tretiny 18. storočia zdobila ústredná plastika sv. Juraja, ktorého meno kostol nesie. Súčasťou oltára bola polychrómovaná drevorezba zakončená svätožiarou s dvoma anjelmi a olejomaľba sv. Anny a Panny Márie. Z maľovaných erbov a nápisov na ňom je zrejmé, že chrámu ich v roku 1720 darovala rodina Podhorských z Višňového. Prvky interiéru rekonštruovala iná skupina odborníkov reštaurátorov.

Na dva roky trvajúce opravy dreveného kostola v Trnovom bolo potrebné financovanie v objeme cca 1,2 mil. eur z príspevku vlády SR. Práce ukončili práve pred 10 rokmi. Slávnostné odovzdanie bolo na „hody“ (sviatok patróna kostola sv. Juraja) 21. a 22. apríla 2012. Kostolík sa v plnej kráse vrátil na pôvodné miesto a stal sa pamätníkom tradícií života tunajšieho ľudu.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina