konštrukcie

Roboticky vyrobené stavební bloky pro dočasnou kancelář

Bloky
Britská společnost AUAR pomocí lehkého modulárního stavebního systému ALIS zrealizovala dočasné kancelářské a coworking­ové prostory v Building Center v Londýně. Foto: archiv AUAR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Během vládních opatření souvisejících s pandemií Covid-19 musely firmy mj. řešit zpřísněné hy­gienické podmínky na pracovištích, jako používání ochrany úst a nosu v případě, že je na pracovišti více zaměstnanců a nelze mezi nimi zajistit vzdálenost minimálně 2 m. Zajistit každému pracovníkovi jeho vlastní kancelář nebo alespoň rozdělit velký společný prostor na několik menších pracovišť by asi bylo ideální řešení, pro většinu firem však nereálné. Tedy tak se to alespoň může jevit na první pohled. Jak ale ukazuje praxe, nemusí to být zase až tak neřešitelný problém. Nemám však na mysli vytváření „provizorních“ plexisklových kójí kolem pracovních stolů, nýbrž systémové řešení plnohodnotných „dočasných“ kanceláří s využitím např. různých modulárních systémů, navržených pro flexibilní řešení pracovního prostoru.

Flexibilních kancelářských řešení existuje celá řada. K zajímavým ale patří např. systémy, jejichž konstrukce je plně automatizovaná. Pokud jde o digitalizaci a automatizaci, ve stavebnictví se prosazují jen velmi pomalu. Přesto i zde je obrovský potenciál pro optimalizaci, pokud budou digitální technologie využívány efektivně. Britská projektová a technologická společnost Automated Architecture Ltd (AUAR) ukazuje, jak to může fungovat v praxi. Společnost sestavila dočasnou kancelář jako coworkingový prostor pomocí roboticky vyrobených, opakovaně konfigurovatelných dřevěných stavebních bloků.

Digitalizované stavební procesy

Ve srovnání s ostatními sektory je stavebnictví jedním z nejméně digitalizovaných odvětví ekonomiky. Ale i to se pomalu mění. Zejména nejnovější vývoj v oblasti IT a stavebního informačního modelování mění plánování.

Mezinárodní týmy plánovačů již standardně spolupracují a současně pracují na stejných datech projektu. Díky tomu je mnohem snazší pracovat a vyměňovat si nápady a přispívá to ke zlepšování kvality při plánování, implementaci, používání a demolici nebo přestavbě budov.

Ale i přes rychlé tempo digitalizace se základní stavební kameny architektury a stavební praxe v posledních letech změnily jen nepatrně. Jiná průmyslová odvětví a sektory se spolu s technologiemi vyvíjely výrazně rychleji. „Digitální architektura“ se ve veřejných debatách zmiňuje jen zřídka, i když mnoho architektů již pracuje s digitálními nástroji a automatizovanými technologiemi.

Jedním z projektů, který v této oblasti nedávno vyvolal zvýšenou pozornost, je „dočasná kancelář“, za jejímž návrhem stojí právě AUAR. Modelová kancelář byla postavena pomocí roboticky vyrobených, opakovaně konfigurovatelných dřevěných stavebních bloků.

Průkopnický projekt – dočasná kancelář

Když společnost AUAR hledala nové kancelářské prostory, navrhla a postavila dočasnou instalaci v Building Center v Londýně, které slouží jako obytný, kancelářský a coworkingový prostor. Instalace je založena na systému ALIS (Automated Living System), automatizovaném stavebním systému společnosti AUAR pro bydlení.

ALIS používá roboticky prefabrikované modulární stavební bloky z překližky s rozebíratelnými spoji, které umožňují rychlou změnu v konfiguraci systému a přizpůsobení v krátké době. Instalace je aktivní laboratoř, která firmě umožňuje testovat ALIS pro různé aplikace a zároveň fungovat jako živý prototyp pro probíhající projekty.

Prostor je koncipován jako blok nebo volumetrická část budovy, která pojme obytný prostor a pracovní prostory i veřejné funkce. Skládá se výhradně z opakujících se stavebních bloků podobných pixelům.

Lehké stavební bloky ALIS zahrnují všechny prvky vnitřního prostoru, včetně konferenčních stolů, nosných stěn, podlah, úložných prostor, regálů a rohových lavic. Stavební bloky lze rychle sestavit bez potřeby speciálních nástrojů, jeřábů nebo pracovní síly s rozsáhlým školením. Samotné bloky lze dále použít jako podpěry během procesu montáže a později je lze překonfigurovat a znovu sestavit pro alternativní použití v průběhu času.

Celá instalace se vejde do jediné skříňové dodávky, což umožňuje její rychlou a snadnou přepravu na nové místo, když AUAR ukončí provoz své rezidence v Building Center.

Inovativní kancelářská řešení podporují flexibilní práci

Až deset lidí může pracovat nebo relaxovat v prostoru současně, zatímco návštěvníci se mohou připojit a rezervovat si pracovní prostor pomocí online aplikace. Potenciální uživatelé se mohou otáčet kolem 3D modelu, vybrat si konkrétní dřevěný stavební blok a rezervovat si ho pro daný časový rámec.

Několik bloků je vyčleněno zaměstnancům AUAR, kteří je využívají jako stálá pracoviště. Pracovní prostory jsou uspořádány kolem centrálního „lobby salonku“ tak, aby každý z nich tvořil soukromé polouzavřené uspořádání, kde se uživatelé mohou soustředit na svou práci, aniž by je ostatní uživatelé rozptylovali.

Spolupráce s faktorem úspěchu

Stavební bloky ALIS byly původně vyvinuty jako automatizovaný stavební systém pro bydlení týmem postgraduálních studentů pracujících v Design Computation Lab, výzkumné odnoži AUAR v rámci University College London. Jádrem systému je jediný, opakující se stavební blok, jehož dílce mohou být nařezány na CNC obráběcím centru a sestaveny dvěma průmyslovými roboty.

Jakmile jsou stavební bloky prefabrikované, mohou být sestaveny do neomezeného počtu různých typologií bytových domů, od jednogeneračních rodinných domů po kompletní vícepodlažní bytové jednotky. Všechny sestavy lze v průběhu času překonfigurovat a přizpůsobit aktuálním potřebám.

Cílem společnosti AUAR se systémem ALIS je propagovat alternativní modely pro automatizační platformy pro bydlení, které v průběhu času podporují místní výstavbu, interakci s komunitou a adaptaci. Průkopnický projekt pro stavebnictví na mnoha různých úrovních.

Foto: archiv AUAR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina