konštrukcie

Dřevěné podlahy FEEL WOOD na podlahové vytápění i při suché pokládce

FeelWood
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Společnost Serafin Campestrini s.r.o. (SECA) vyrábí od loňského roku ve svém závodě ve východočeském Borohrádku kromě palubek také celodřevěné podlahy FEEL WOOD, které lze při patřičné dřevině a dodržení předepsaných rozměrových a teplotních parametrů aplikovat i na podlahové topení (viz DM 11/2017). V současné době už ale nejen při pokládce celoplošným lepením.

Od počátku letošního roku firma v souvislosti s podlahovým topením prezentuje na trhu také možnost použití suchého způsobu montáže vyráběných podlahovek (v tloušťkách 19–22 mm) šroubováním na 30 mm silný dřevěný rošt. A to v kombinaci se speciálním systémem podlahového vytápění, vloženého do instalačního roštu. Tento systém tvoří speciální trubky o průměru 16 mm, zhotovené kombinovaným vrstvením hliníku a plastu, které jsou uložené v drážkách vytvořených v 30 mm silné izolační desce (extrudovaný polystyren nebo dřevovláknitá deska).

„Horní plocha desek včetně drážek je opatřena tenkými hliníkovými profily, které rovnoměrně rozvádí teplo po ploše a chrání tak dřevo před poškozením. Výhodou tohoto systému je rychlý náběh tepla s reakční dobou prezentované skladby od 30 minut v závislosti na materiálu a tloušťce masivní dřevěné podlahy,“ upřesňuje produktový manažer firmy Ing. Lukáš Kopp s tím, že polystyrenová izolační systémová deska je primárně určena pro podlahy v přízemí, dřevovláknitá deska pak do patra nebo podkroví, kde plní i funkci zvukové izolace.

Při suchém způsobu montáže podlahovek na podlahové topení je ale nutné, podobně jako při jejich celoplošném lepení, dodržet několik výrobcem stanovených podmínek. V první řadě vlhkost podlahových vlysů, jejíž maximální hodnota by se měla pohybovat v rozmezí 9 ± 2 %, s výjimkou jasanu, kde by vlhkost neměla překročit 10 %. Neméně důležitý, a to v závislosti na dřevině, je také maximálně přípustný tepelný odpor (R) podlahovek, jenž nesmí být vyšší jak 0,15 m2K/W a který se zjišťuje jako podíl tloušťky podlahového vlysu (d) a součinitele tepelné vodivosti dřeviny (λ) neboli podle vzorce R = d / λ (m2K/W). Dále je třeba vzít v potaz i vlastní způsob montáže, prováděný šroubováním podlahovek tzv. přes pero, jejichž tloušťka by tím pádem neměla činit méně jak 19 mm, aby se při upevňování nepoškodily. S ohledem na to jsou pro podlahové topení (při suchém způsobu montáže) vhodné z firmou vyráběných jehličnatých sortimentů pouze vlysy ze sibiřského modřínu v profilu 19×135 mm a z listnatých dubové a jasanové v profilu 21×137 mm. Po jejich položení a následném užívání daného prostoru je pak třeba místnosti vytápět tak, aby teplota v primárním okruhu nepřekročila 50 °C a teplota povrchu podlahy činila max. 26 °C. A to při výrobcem doporučené optimální vlhkosti vzduchu v interiéru 50–65 %.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina