konštrukcie

Šetří místo v obývacím pokoji

Terraneo
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Řešení interiérů malých bytů je aktuálním tématem pro bytové architekty a s ohledem na současný „megatrend“ urbanizace, směřující právě k malometrážním městským bytům, se stává i zajímavým byznysem. Svědčí o tom mj. i rostoucí nabídka a vývoj nových výrobků v kategorii rozkládacího, sklápěcího, výsuvného aj. nábytku. Svými nápady k tomu často přispívají i výrobci nábytkového kování a komponentů, s jejichž standardním sortimentem můžeme vytvořit nevšední a zajímavá řešení. To je i případ nábytkové kolekce Homework italské společnosti Terraneo.

Prostorově úsporný nábytek Homework je určen do malých bytů a garsonek, zejména do obývacích pokojů, kde plní funkci úložného nábytku a stolu. Zjednodušeně by se dalo říct, že po stránce principu se jedná o klasický „sekretář s klopnou“ – tedy sklápěcími dveřmi sloužícími jako pracovní deska. Avšak v tomto případě se jedná o rozkládací desku, která se při sklápění rozloží a vytvoří dvakrát větší plochu, než jakou má v podobě dveří.

Kolekci Homework tvoří tři základní rozkládací moduly, nabízející řešení pro „chytré“ využití prostoru založené na stejném funkčním systému: pracovní stůl, jídelní stůl a konferenční stolek. V prvním případě se jedná o závěsnou skříňku se sklopnými dveřmi a v dalších dvou případech o stojící skříň a skříňku se sklopnými dveřmi, které se liší svojí velikostí a také velikostí a výškou umístění „klopny“. (Tyto tři základní moduly mohou být pro zvětšení úložného prostoru doplněny dalšími skříňkami.)

Jak již bylo zmíněno, klopna se skládá ze dvou na sebe přiléhajících desek, které jsou horními hranami vzájemně spojeny prostřednictvím skrytých stolových závěsů. Stejným způsobem je rovněž zadní deska svojí spodní hranou připojena k pevné polici skříňky. Zadní deska je užší a je vložena do korpusu, zatímco přední deska je širší a je na korpus naložena (kromě horní hrany, která je zarovnaná s hranou zadní desky a tedy i se spodní plochou půdy či horní pevné police). V prostoru vytvořeném pod spodní pevnou policí jsou umístěny stolové plnovýsuvy, jejichž výsuvné konce jsou pomocí otočných závěsů připojeny k zadní ploše přední desky dveří.

V zavřené pozici jsou dveře v horní části zajištěny pomocí magnetu. Otevřou se zatažením za spodní část přední desky. Současně se sklápěním dochází i k rozkládání dveří a k vysouvání výsuvných mechanismů, na něž se po úplném sklopení a rozložení obě části dveří položí, čímž vytvoří stolovou desku. Při zavírání se musí středová část desky v oblasti spoje nadzvednout, poté se tlakem na spodní část přední desky zasunou výsuvy při současném složení a zavření dveří.

Úložný prostor skříní se využije podle účelu použití. V případě domácí kanceláře např. pro uložení notebooku, kancelářských potřeb, dokladů apod., v případě jídelního stolu a konferenčního stolku pro uložení nádobí, sklenic, příborů, prostírání atd.

Z hlediska bezpečnosti je důležité upozornit na to, že stůl nemá nohy ani podnož a jeho vysunutý konec tedy není nijak podepřen. Z důvodu možného převrácení je tedy nutné stojící skříně v horní části pevně přikotvit ke stěně. Na tento fakt musel výrobce brát zřetel i při navrhování konstrukčního připojení výsuvných mechanismů ke korpusu.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina