aktuality

Vědci ze Singapuru vynalezli neviditelný nátěr, který mění dřevo v nehořlavý materiál

Zuhelnatělý povlak chrání dřevo před plameny
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vědci z Technologické univerzity Nanyang v Singapuru (NTU Singapur) vynalezli neviditelný nátěr, který dokáže změnit dřevo v nehořlavý materiál. S rostoucí oblibou konstrukčního dřeva ve stavebnictví je jednou z největších výzev pro dřevo jeho hořlavost.

Současné postupy pro ochranu dřevěných budov před požáry vyžadují použití protipožárních panelů (typicky sádrokartonových a magnéziových desek) nebo musí být dřevo natřeno krycími protipožárními nátěry, které překrývají strukturu dřeva.

Nový neviditelný nátěr vyvinutý vědci z NTU Singapur umožňuje, aby vynikla přirozená kresba dřeva, a přitom poskytuje účinnou bariéru proti plamenům, když je „aktivována“ ohněm.

Tento ohnivzdorný povlak, který vynalezl tým vedený docentem Aravindem Dasarim z NTU School of Materials Science and Engineering, má tloušťku pouhých 0,075 mm a je vysoce transparentní, takže je pouhým okem neviditelný. Když se zahřeje plamenem, dojde k sérii složitých chemických reakcí, které způsobí, že povlak zuhelnatí a expanduje na více než 30násobek své původní tloušťky. Tato zuhelnatělá vrstva brání přístupu plamenů k dřevu.

„Většina dřevěných panelů má pouze průhledný povlak, který je chrání před vlhkostí, povětrnostními vlivy nebo škůdci, a nejsou navrženy tak, aby vydržely vysokou teplu. Dřevo tak může stále velmi rychle hořet,“ vysvětluje docent Dasari, odborník na protipožární materiály a dodává: „V našem nátěru jsme použili technologii k uzamčení určitých sloučenin a interakci s pryskyřicí. Ty se aktivně podílí na chemických reakcích systematickým způsobem, když jsou vystaveny vysokému teplu, což vede k zuhelnatění. Toto uhlí bylo navrženo tak, aby bylo extrémně žáruvzdorné a izolovalo dřevo pod ním před vysokým žárem.“

Podívejte se na ukázkové video

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina