konštrukcie

HOX – domácí kancelář v krabici

Konstrukce_HOX
HOX je přenosná domácí kancelář, kterou si uživatel může vzít kamkoliv s sebou
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Současná covidová pandemie upozornila na řadu slabých míst v našich životních zvyklostech. V souvislosti s požadavky na pružné a rychlé změny v organizaci práce, jejíž nedílnou součástí se stal home office, mimo jiné odhalila nepřipravenost našich dnešních bytů pro práci z domova. Naše „tradiční“ bytová kultura totiž s tímto prvkem dosud příliš nepočítala. Alespoň ne v tak masovém měřítku. Mnoho designérů ale v dnešní „covidové éře“ přijalo tuto skutečnost jako výzvu a home office se pomalu stává regulérním trendem v oblasti zařizování obytných interiérů. Mnoho aktuálních návrhů přitom vzniklo spontánně na základě osobních zkušeností a potřeb jejich autorů řešit svůj vlastní problém s prací z domova ve více či méně provizorních podmínkách. To je i případ „domácí kanceláře v krabici – HOX“, jejímiž autorkami jsou Stefanie Kormis a Pia Zitzmann z Hamburku.

Inovativní přístup k řešení domácí kanceláře vyústil v podnikatelský nápad, na jehož počátku byla potřeba řešit svoji vlastní potřebu flexibilního domácího pracoviště. Během prvního lockdownu pracovaly obě autorky, podobně jako mnoho jiných, doma u kuchyňského stolu a vadil jim chaos v dokumentech a technice a trvale viditelná „práce z domova“. Tehdy se zrodila myšlenka „kanceláře v krabici“. Kus nábytku, do kterého lze úhledně uložit veškeré potřeby pro domácí kancelář a který nabízí bezpečné místo pro notebook a integrovanou nabíjecí stanici. Jednoduše řečeno: Po práci rychle uklizeno. Zároveň uživateli v případě potřeby umožňuje pracovat ve stoje.

HOX nabízí zejména obyvatelům velkých měst, kteří se často musí vyrovnat jen s několika metry čtverečními, alternativu ke studiu a ke každodenní práci doma. Samozřejmě, nejedná se o plnohodnotnou domácí kancelář, ale nabízí přijatelné řešení pracoviště v provizorních podmínkách nebo v malometrážních bytech. Další potenciál nabízí tento mobilní kus nábytku pro práci ve sdílených kancelářích, kam lze „kancelář v krabici – HOX“ snadno přinést a zase odnést.

Autorky projektu kladou důraz na regionální udržitelnou výrobu a na značku „Made in Germany“. „Všechny díly jsou vyrobeny v Německu. Tímto způsobem se nám daří dosahovat vysoké kvality a současně podporovat místní ekonomiku a šetřit enormní množství CO2 v dopravě. Používáme dřevo z udržitelného lesního hospodářství a vědomě jsme se rozhodly, že nebudeme vyrábět v zahraničí,“ vysvětluje Stefanie Kormis. V Německu se zpracovává a vyrábí nejen dřevěný box, ale také plsť pro vnitřní oddíly. Kromě toho je HOX zabalen bez plastů a expedován klimaticky neutrálním způsobem.

HOX tak trochu připomíná box na nářadí. Nabízí úložný prostor pro všechny kancelářské potřeby a lze jej jediným pohybem proměnit na důmyslný stůl pro práci ve stoje.

Box o rozměru 430x330x220 mm (DxŠxV) je vyroben z laminovaného březového multiplexu a jediným individualizačním prvkem jsou podélné oblé hrany korpusu, které mohou být podle přání zákazníka vyrobené z dubového, javorového nebo ořechového dřeva.

Korpus obsahuje dvě zásuvky s vnitřním rozměrem 380x280x70 mm, které se vysouvají z boční strany, tedy v podélném směru korpusu. Horní deska je uložena na hliníkovém nůžkovém mechanismu, který umožňuje její zvednutí a zajištění ve třech polohách až na 380 mm. Celková pracovní výška se vypočítá z výšky stolu plus výšky boxu (220–380 mm). Budeme-li počítat se standardní výškou jídelního stolu 750 mm, pak získáme celkovou pracovní výšku pro práci ve stoje 970–1130 mm.

Pod horní deskou je uložena ještě jedna výsuvná deska, která umožňuje rozšíření pracovní plochy (např. pro práci s myší nebo třeba jen pro odložení sklenice s nápojem).

Pro úplnost informací dodávám, že autorky na svých webových stránkách nabízí HOX v popsaném provedení za „německou“ cenu včetně DPH 790 EUR (cca 20 000 Kč).

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina