aktuality

Vyrezávaný Betlehem v hutníckej obci

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Peter Pagáčik z oravskej obce Istebné sa na dôchodku preorientoval na rezbárstvo. Učarovalo mu drevo, hoci vyštudoval fakultu telesnej výchovy. Pôsobil ako učiteľ jedenástich odborných predmetov na stredných školách. V mladosti obsadil aj 15. miesto na Majstrovstvách Európy v lukostreľbe.

Aby podrobne vnikol do rezbárskeho remesla, zúčastňuje sa výtvarných sochárskych plenérov. Motiváciou pre tvorbu sú najmä sväteničky. Na krížik využíva drevo zo slivky, hlavy vyrezáva z lipy alebo javora, na nádobky so svätenou vodou používa buk a javor. Do tajov remesla zasväcuje mladých nadšencov.

Jeho doménou posledných rokov sú drevené postavy ochrancov Slovenska v životnej veľkosti. Vyvrcholením 2-ročnej činnosti je vyrezávaný drevený Betlehem, ktorý vytvoril pre Istebné. Postavy vytvoril zo štvrtiek alebo polovíc drevených klátov, aby sa mu drevo neštiepalo. Hlavným materiálom je drevo z lipy. Vyrobil z neho všetkých 14 postáv, ktoré majú výšku okolo 80 cm. Z topoľa vyrezal anjelov, z buka anjelské trúby. Betlehem je voľne uložený na malom pódiu v strede obce a je prístupný všetkým obyvateľom  a návštevníkom.

Tvorba rezbára Petra Pagáčika nadobúda nové rozmery. V garáži suší 6 m³ dreva – z drevín buk, lipa, javor, slivka, jabloň, hruška, agát, orech. Má už rozpracované 4 vyrezávané Betlehemy. Pre zahraničných zákazníkov vyrába repliky stredovekých kuší. Pre svojho koníčka využíva 4 dielničky s nástrojmi a drevárskymi jednoúčelovými strojmi.

Foto: Peter Pagáčik so svojim prvým vyrezávaným Betlehemom v oravskom Istebnom

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina