konštrukcie

Jak spát a stolovat v malé místnosti aneb Stůl z postele za 10 sekund

Konstrukce_Tablebed
Tablebed poskytuje uživateli standardní lehací plochu o velikosti 200x170 cm vybavenou 2 lamelovými rošty a matracemi. Musí se ale smířit se skutečností, že okraje postele budou poněkud tvrdé. Na tomto „detailu“ by autor mohl ještě zapracovat. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Interiér malé garsonky je často kompromisem mezi stylem, úložným prostorem, rozpočtem a potřebami. Uživatel má omezený počet metrů čtverečních, kde potřebujete uložit všechny své věci, které potřebuje k životu, a současně jíst, spát, trávit volný čas a zvát přátele. Jak ale zařídit tak malý interiér, aby splnil všechna tato očekávání a dokonce se do něj vešel i jídelní stůl pro 6 osob? Šikovný bytový architekt si i v takové situaci poradí. Chce to jen dobrý nápad. Třeba takový, jaký v roce 2015 dostal finský osobní trenér a odborník na wellness Dine Renfors. V té době neměl zrovna moc práce, a tak měl dostatek času přemýšlet, jak zoptimalizovat prostor svého malého bytu.

Postel, pohovka nebo jídelní stůl?

Do garsonky lze často umístit jen dva z následujících tří kusů nábytku: postel, pohovka nebo jídelní stůl.

Investice do postele vyžaduje prostor, ale na druhou stranu v ní trávíme celou třetinu dne. Bez jídelního stolu si však lze bydlení rovněž těžko představit. Zvláště, když je to jediný stůl v bytě a my ho musíme využívat i k práci. Význam pohovky v bytě jakékoliv velikosti je rovněž neoddiskutovatelný. Ať už k trávení volného času, pokud ho nebudeme trávit ležením v posteli, nebo k uložení hostů. Na trvalé spaní ale pohovka, jak známo, ideální není.

Pokud tedy vezmeme v úvahu tyto tři kusy nábytku a s nimi související faktory, tak ideální by bylo mít je v bytě všechny tři. Jak to tedy vyřešit? Při těchto úvahách si Dine Renfors uvědomil, že pouze postel a stůl se obvykle nepoužívají současně. Jejich kombinací by tedy v bytě ušetřil spousta místa a zároveň by získal možnost, jak mít garsonku vybavenou všemi třemi kusy nábytku.

Více místa na spaní do garsonky s multifunkčním nábytkem

V praxi se můžeme setkat s celou řadou zajímavých nápadů, jak tento problém vyřešit pomocí různých principů rozkládacích či sklápěcích stolů a postelí. Většinou je ale toto řešení spojeno s tím, že při změně z jedné varianty na druhou musíme manipulovat s oběma kusy nábytku. Existuje jen málo řešení, kdy jeden kus nábytku změníme na druhý „jediným“ pohybem. A právě do této kategorie patří i kombinovaný stůl s postelí s názvem Tablebed, jehož autorem je právě Dine Renfors.

Tablebed je robustní jídelní stůl, který v případě potřeby rychle rozložíme a přeměníme na manželskou postel. Stůl o rozměru desky 213×95 cm nabízí místo pro pohodlné stolování 6 osob, postel 2 plnohodnotné lehací plochy k normálnímu spánku na manželské posteli vysoké 48 cm o velikosti lehací plochy 140×200 cm.

Tablebed je složen ze dvou identických rámů vyrobených z lakovaných voštinových desek tloušťky 40 mm. Každý korpus je opatřen lamelovým roštem a matrací, které tvoří lehací plochu. Oba korpusy jsou k sobě vzájemně připojeny speciálním otočným mechanismem, který umožňuje jejich otočení vůči sobě o 180°. Pohyb obou relativně těžkých kusů (celá sestava včetně matrací váží bezmála 100 kg) usnadňují plynové pružiny a také 4 nábytková kolečka zapuštěná v rozích desek tvořících čela postele. Celou manipulaci při skládání a rozkládání nábytku díky tomu pohodlně zvládne jedna osoba.

Stůl z postele vytvoříme jednoduše tak, že postel uchopíme za popruhy na dvou sousedních čelech a tahem obě poloviny lůžka zvedneme synchronně nahoru. Každá se otočí o 90° a po dosednutí horních hran obou rámů na sebe je pomocí zámku, ovládaného ruční pákou na vnitřní straně jedné bočnice, v této poloze uzamkneme. Čela postele se změní v boky stolu a bočnice ve stolovou desku. Integrovaná kolečka v bocích umožňují snadnou manipulaci se stolem, takže ho můžeme lehce přemístit na jakékoliv místo v bytě.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina