konštrukcie

Multiplex a gumová lanka

Multiplex a gumová lanka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vtipný design bývá často založen na jednoduchosti. A to jak na jednoduchosti výrobní, tak na jednoduchosti montážní. To je i případ rozkládacího jídelního nábytku Orifa, jehož autorkou je studentka Univerzity pro udržitelný rozvoj v Eberswalde Frieda Fritzi Henrici. Je jednoduchý na výrobu (lze ho vyrábět jak na základních truhlářských strojích, tak na CNC obráběcích centrech) i na montáž (spojuje se nasucho bez lepení a spojovacího materiálu) a skládá se pouze ze dvou materiálů: multiplexu a gumových lanek.

Jídelní nábytek Orifa tvoří stůl, lavice, stolička a barová stolička. Pro výrobu všech nábytkových dílců zvolila Frieda borový multiplex tloušťky cca 20 mm. Všechny kusy nábytku jsou složeny z typově stejných dílců, které se od sebe liší pouze rozměry, resp. velikostí. Jedná se o horní desky, boky (nohy) a luby. Boky a luby jsou vzájemně spojeny na jednoduchý truhlářský spoj – přesunutí. Na takhle vytvořenou podnož je posazena deska. Ta je na spodní straně opatřena čtyřmi drážkami, kterými přesně dosedne na horní hrany boků a lubů, čímž se zaaretuje proti vodorovnému pohybu.

K zafixování vzniklé sestavy slouží čtyři gumová lanka a fixační prvky vytvořené v rozích konstrukce. Těmito fixačními prvky jsou: čtyři páry otvorů v horní desce, dva otvory v každém boku a dva háčky na každém lubu. Každé gumové lanko se nejprve protáhne dvěma otvory v desce směrem dolů a oba jeho konce se spojí kovovou spojkou, takže vytvoří oko. Toto oko se z vnější strany protáhne otvorem v boku a zaklesne se za háček na lubu. Tím se všechny díly přitáhnou k sobě a vzájemně se zafixují.

Stejně jednoduchá jako montáž je i demontáž. Po uvolnění všech čtyř gumových ok se nábytek snadno rozloží na jednotlivé díly, které lze přepravovat v plochém kartonovém balení.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina