konštrukcie

Nové spojovací systémy pro beznářaďovou montáž (2. část)

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V minulém vydání Dřevařského magazínu jsme představili dva nové spojovací systémy určené pro montáž korpusového nábytku bez použití nářadí. Téma zakončíme představením dalších dvou letošních novinek – beznářaďových spojovacích systémů určených jak pro standardní dílenské zpracování nábytkových dílců, tak pro výrobní metodu nesting. I v těchto dvou případech se jedná o systémy, jejichž využití se předpokládá zejména v kategorii RTA nábytku (Ready to Assemble – Připraven pro montáž), ale použitelné jsou i v zakázkové kusové výrobě pro montáž v dílně.

Neviditelný klipový spoj

Spojovací systém pro tzv. suché spoje OVVO, pocházející z Irska, jsme představili jako novinku již loni (ZDE). V té době ho výrobce nabízel pouze ve variantě pro standardní výrobní metody (frézování). Letos svoji nabídku rozšířil také o variantu pro nesting.

Původní systém pro frézování je založen na principu klipových plastových spojek, které se aplikují do krátkých T-drážek vyfrézovaných v nábytkových dílcích. Pro frézování T-drážek se používají stopkové frézy se speciální profilací, které mohou být použity třemi různými způsoby:

•    v ruční frézce
•    na speciální stolové frézce nebo vysokorychlostní vrtací dlabačce
•    na CNC obráběcím centru

A právě třetí způsob opracování výrobce rozšířil o nový typ plastových spojek tak, aby na nestingovém CNC obráběcím centru mohly být na nábytkových dílcích vyfrézovány kompletní spoje na jedno upnutí. To znamená jak pro spojky určené do plochy, tak pro spojky do bočních ploch (hran).

Frézování do plochy se provádí pomocí stopkové frézy se speciální profilací klasickým způsobem: na jednom konci se fréza zanoří (zavrtá) do materiálu do požadované hloubky, posunutím se vyfrézuje T-drážka a na druhém konci se fréza vynoří.

Do T-drážky se zamáčkne jedna část spojky – plastová kapsa opatřená na vnějších bocích zpětnými záchyty, kterými se v T-drážce trvale zafixuje.

Stejné T-drážky se u původního systému frézovaly i do bočních ploch (hran). U metody nesting je ale vrtání a frézování do hran komplikované a proto byl do systému OVVO integrován nový díl – zasouvací protikus, který se zamáčkne do standardního otvoru o průměru 25 mm vyvrtaného v ploše u hrany dílce.

Spojky jsou založeny na principu zpětných záchytů a jsou nabízeny ve dvou variantách – fixní a rozebíratelné. U fixní varianty jsou protikusy stejně dlouhé jako kapsy. Díky tomu po zaklapnutí do pouzder nemají možnost pohybu v žádném směru a vytváří tak trvalý nerozebíratelný spoj. U varianty pro rozebíratelný spoj je délka protikusu zhruba poloviční oproti délce kapsy. Pro tento typ spoje se musí použít kapsa, která má vnitřní zpětné záchyty rovněž zkráceny na polovinu. Toto provedení umožňuje při rozebírání spoje posunout protikus v kapse o polovinu délky, až se ocitne mimo zpětné záchyty, a z kapsy se vyjme. Spojování se provádí naklapnutím jako u fixní varianty nebo nasazením a posunutím.

Spoj „burák“

Na podobném principu T-drážky je založen také spojovací systém, který jeho autoři nazvali PEANUT (arašíd neboli burák).

Základním prvkem systému je dutý plastový kolík s hřibovitým zakončením. Druhý konec kolíku je opatřen příčným drážkováním pro lepší ukotvení v otvoru o průměru 6 mm. Při spojování korpusů se otvor vrtá do boční plochy (hrany) dílce. Pro vyšší pevnost spoje se kolík ještě fixuje vrutem procházejícím tělem kolíku. V ploše připojovaného dílce se vyfrézuje T-drážka pomocí stopkové T-frézy (nejdříve se fréza zanoří, tím se vyfrézuje kruhový otvor, poté se posunutím frézy vytvoří T-drážka a fréza se stejnou cestou vrátí zpět). Dílec s kolíky se připojí zasunutím kolíků do vyfrézovaných otvorů v druhém dílci  a lehkým posunutím ve směru T-drážek se zafixuje.

Stejně jako systém OVVO, tak i systém PEANUT lze využít i ke spojování dílců plochami k sobě. Např. zásuvkových čel ke korpusům zásuvek.

Pro výrobní metodu nesting nabízí anglický výrobce podobnou variantu, jakou nabízí systém OVVO – zasouvací modul, který se zamáčkne do standardního otvoru o průměru 25 mm vyvrtaného v ploše u hrany dílce. Malým ale důležitým vylepšením je aretační výstupek, bránící nechtěnému otočení elementu v otvoru. Otvor o průměru 5 mm pro tento výstupek se vrtá předtím, než se vyvrtá hlavní 25mm otvor.

Kontakty na vyžádání

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina