konštrukcie

Z gauče či pohovky postel na japonský způsob

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Umu [júmu] je japonský výraz pro přítomnost nebo nepřítomnost a znamená s (někým) nebo bez (někoho). A to je přesně to, co očekáváme od rozkládacího nábytku, který si umístíme do bytu. Ve své nejjednodušší formě je Umu gauč, který v bytě vyžaduje jen velmi malý prostor. Po rozložení Umu vytvoří perfektní pokoj pro hosty. Z původního jednoduchého gauče se Umu změní na tzv. dvojmatraci (jednodílná matrace pro 2 osoby) se dvěma nočními stolky a s věšákovou stěnou na zavěšení oblečení – jako v jednoduchém hotelovém pokoji.

Umu

V úvodníku je použit text, kterým dánská společnost Karup Design prezentuje svůj nový výrobek s názvem Umu a který naprosto výstižně popisuje jeho funkci. Vychází z původního principu futonu, který v různých podobách tvoří hlavní výrobní program dánské společnosti.

Z konstrukčního hlediska se skládá z dřevěné rozkládací nosné konstrukce (vyrobené z borové spárovky) a z pětidílné rozkládací matrace. Dřevěnou konstrukci tvoří nosná (podpěrná) plocha, složená ze dvou rovnoběžných a navzájem šířkově spojených podélných desek, a dvě příčné podnože. Každá podnož má dva svislé boky spojené vodorovnou příčkou a má podobu širokého písmene H. Na vodorovných příčkách obou podnoží leží nosná deska. Všechny tři díly jsou proti vzájemnému pohybu zajištěny dřevěnými kolíky. Na desce je pak uložena složená matrace, která je proti rozložení a příčnému pohybu (ve směru šířky) zajištěna horními přesahy svislých boků podnoží. Všech pět dílů matrace obdélníkového průřezu je k sobě připojeno sousedními podélnými hranami, a to střídavě spodními a horními. Toto je popis pro pozici gauče.

Díky zmíněnému střídavému spojení dílů matrace na způsob harmoniky ji po vyjmutí z nosné konstrukce můžeme rozložit do podoby dvojmatrace, položit na zem a vytvořit tak příležitostné lůžko. Po stranách umístíme podnože otočené spodní stranou nahoru, čímž získáme dva noční stolky. Nosnou desku postavíme, opřeme o zeď a vytvoříme tak věšákovou stěnu. Jako věšáky slouží dřevěné zajišťovací kolíky. Tím získáme minimalistickou ložnici pro příležitostné přespání návštěvy apod.

Grab

Na principu futonu je založen i další nový produkt dánského výrobce – rozkládací pohovka Grab (v překladu Drapák). Její základ tvoří dřevěná rozkládací konstrukce, na jejíž sedací i opěradlové ploše je položena jednodílná (celistvá) matrace – futon. Rozkládání pohovky spočívá ve sklopení opěradla do vodorovné polohy, čímž rozšíří sedací plochu. Sedadlo i opěradlo mají rámovou konstrukci, výplň tvoří rošt z příčných latí. K sedadlovému rámu jsou pevně připojeny bočnice se dvěma šikmými nohami, středovou vodorovnou příčkou a horní mírně sešikmenou područkou. K bočnicím je pomocí otočných čepů připojen opěradlový rám, který je v zakloněné poloze zajištěn pomocí dvou otočných ramen, která jsou pomocí jednoduchého zámku na principu západky (resp. drapáku) zaklesnuta do područek a tvoří tak jejich prodloužení až k opěradlu. Po odjištění obou ramen můžeme opěradlo sklopit do vodorovné pozice. Ramena přitom otočíme zhruba o 200° do spodní polohy, kde slouží jako podpěrné nohy. Futon se samovolně rozloží na celou – nyní lehací plochu.

Hippo

Za zmínku, kvůli nápaditému designu, stojí i outdoorový sedací/lehací nábytek Hippo neboli Hroch, založený, jak jinak, také na principu futonu. Vlastně je to futon. Pouze na jednom konci je „naříznutý“ dvěma rovnoběžnými řezy, které umožňují futon složit do podoby křesla (užší futon) nebo pohovky (širší futon). Otočením krajních užších částí o 180° a jejich zajištěním pomocí tzv. suchých zipů vytvoříme područky, zpětným otočením a zajištěním střední části získáme opěradlo. Naopak v rozložené poloze může sloužit jako lehátko či lůžko pro příležitostné přespání návštěvy apod.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina