konštrukcie

Symbiotické objekty aneb židle je židlí pouze když se na ní sedí

Symbiotic
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Sledovat tvorbu mladých designérů, prezentujících se na mezinárodních zahraničních veletrzích, může být nejen inspirativní, ale pro někoho i zábavné. Pravda je, že „běžný“ člověk, zatížený každodenní praxí a svázaný zažitými společenskými normami, vnímá realitu trochu jinak než člověk se silnou a „životem nezdeformovanou“ individualitou, a tak se nám některé „nekonformní“ nápady mohou někdy jevit až „úsměvné“. V lepším případě nás nutí snažit se přemýšlet trochu jinak. Jako např. Symbiotické objekty mladého čínského designéra Xianga Guana.

Symbiotické objekty (Symbiotic Objects) v podání čínského autora jsou židle, stůl a lampa – přesněji řečeno dvounohá židle, dvounohý psací stolek a lampa – které fungují ve vzájemné symbióze s člověkem. To znamená, že fungují pou­ze za přítomnosti člověka a v přímém kontaktu s ním. „Židle je židlí pouze tehdy, když se na ní sedí. Stolek je stolkem pouze tehdy, když si ho nasadíme resp. opřeme o ramena. Lampa se rozsvítí pouze tehdy, když si ji nasadíme na hlavu,“ vysvětluje základní myšlenku svého projektu autor. Symbiotické objekty jsou podle něj reakcí na dnešní konzumní kulturu. Mají povzbudit lidi k tomu, aby jinak přemýšleli a vnímali vztah, který mají s předměty každodenní potřeby. Je tedy třeba zdůraznit, že v případě této nábytkové soupravy je myšlenka tak trochu nadřazena funkci.

Konstrukce stolku, židle a lampy je založena na kombinaci kovových a dřevěných dílů s kůží. Dřevěné díly jsou většinou viditelné a ponechány v přírodní podobě, kovové díly jsou „oblečeny“ do kůže.

Židle má dvě vlastní (zadní) nohy. Další dvě (přední) nohy dodá člověk, když si na židli sedne. Stabilitu zajistí dvě otočné opěrky na přední straně sedáku, které se při sezení opřou o horní stranu stehen uživatele.

Stolek má rovněž dvě vlastní nohy. Další dvě chybějící nohy nahrazují dvě zalomené opěry, které si uživatel „posadí“ na ramena. Symbióza se zde projevuje i ve své druhotné podobě: opěry stolku nutí uživatele sedět ve stabilní vzpřímené poloze; čím stabilněji člověk sedí, tím stabilnější polohu má i stolek.

Lampa je zhotovena jako čepice s ohnutou anténou, na jejímž konci je umístěna LED svítilna. Uvnitř čepice je kontaktní spínač, který po nasazení na hlavu svítilnu rozsvítí.

Poznámka: Po zveřejnění článku se redakci DM ozvalo několik odborníků s upozorněním, že v článku prezentovaný „nábytek“ představuje velmi nezdravou formu statického sezení a Dřevařský magazín jakožto odborný časopis by měl propagovat spíše dynamické sezení, které stručně řečeno „uchová páteř člověka v kondici“. S tímto názorem nelze než souhlasit, nicméně cílem článku nebyla propagace „alternativního sezení“ nýbrž „alternativního myšlení“. Uvedenou „položidli“ a „polostůl“ autor použil jen jako nástroj k prezentaci své myšlenky o symbióze člověka a předmětů každodenní potřeby. Jinými slovy: abychom více přemýšleli nad tím, co navrhujeme, vyrábíme a prodáváme – respektive kupujeme. Nejlépe to vystihuje výše uvedené video.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina