archív aktualít rok 2013

Dřevo a kontejnery přinesly úspěch českému architektovi

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Container Vacation House mČeský architekt Aleš Javůrek byl vyhlášen vítězem mezinárodní architektonické soutěže AC-CA. Bodoval s návrhem rekreačního domu s výhledem na známou pláž Bondi Beach na pobřeží Sydney. V soutěži porazil dalších 306 účastníků.

Jeho dvoupatrový dům se skládá z horizontálních dřevěných panelů podepřených tenkými sloupky. Tyto dřevěné plochy jsou srovnány s přepravními kontejnery vyrobenými z pomalu rezivějící oceli a definujícími obytné prostory.

Stručné zadání soutěže s podtitulem „Kontejnerový prázdninový dům“ požadovalo návrh obsahující funkci, strukturu a „ducha pobřežního domu“ a který zároveň vyvolá diskusi ohledně potenciálního využití nákladních kontejnerů. K dalším požadovaným faktorům patřily: udržitelný design, čistota a originalita návrhu.

„Mým hlavním cílem bylo vytvořit moderní rekreační dům, který bude udržitelný v každém aspektu a citlivě zapadne do kontextu místa a klimatických podmínek Sydney,“ vysvětluje Aleš Javůrek a dodává, že jednou z jeho priorit bylo zachovat existující stromy, travnatou plochu a sklon terénu daného místa. Ve výsledku je parkoviště na nejvyšší úrovni terénu oddělené od domu stávajícími stromy. Trávník byl přemístěn na střechu, kde tvoří privátní zahradu. Kontejnerový dům je na střední úrovni terénu a představuje otevřený koncept obývacího prostoru ve spodním vstupním podlaží a soukromé ložnice v horním patře. V nejnižší části svažitého terénu před domem je umístěn bazén.

Dům pracuje s měnícím se klimatem a ročním obdobím. V létě chrání dřevěné pergoly interiér před sluncem. Proti přehřívání je dům chráněn zelenou střechou a přirozeným větráním poskytujícím čerstvý vzduch. V zimních měsících prosklené plochy umožňují domu přijímat solární zisky, spolu se zelenou střechou udržují uvnitř teplo a vnitřní prostory tvoří jednoduché boxy, které je snadné vytápět.

Zdroj: www.architectureanddesign.com.au

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina