archív aktualít rok 2013

Němci darovali Vatikánu český smrk

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Vanocni strom VatikanVánoční strom, který od čtvrtka 5. prosince zdobí Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, je šedesátiletý pětadvacet metrů vysoký smrk. Pochází z česko-bavorského pomezí a má být symbolem česko-německého přátelství.

Papeži Františkovi ho darovala příhraniční bavorská obec Waldmünchen, která zajistila i jeho nákladnou přepravu do Říma. Lehký zmatek tam ale způsobil fakt, že strom má „dvojí“ občanství. Waldmünchenský spolek, který vánoční dar Vatikánu organizoval, na svých webových stránkách totiž uvedl, že „strom je opět z Německa“. Skutečnost je ale taková, že ho němečtí lesníci po dohodě s městem Domažlice pokáceli nedaleko Folmavy na české straně společné hranice. Původ vánočního smrku tak vzbudil mediální pozornost ještě před rozsvícením, k němuž dojde v pátek 13. prosince.

Tradici rozsvěcování vánočních stromů pocházejících z různých zemí dodržuje Vatikán od roku 1982. Waldmünchen věnoval strom už v roce 1984. Strom z České republiky zdobil vatikánské náměstí v roce 1999. Pocházel z Beskyd nedaleko obce Morávka na Frýdeckomístecku.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina