konštrukcie

Roztahovací stůl s dřevěným výsuvem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Skandinávští výrobci nábytku jsou známí svým silným vztahem k přírodním materiálům. Jejich tvorba v duchu myšlenky „Green Living“ (zelené bydlení) je na světových veletrzích nepřehlédnutelná. V tomto duchu např. dánská společnost Andersen Furniture A/S jako svoji novinku představila roztahovací jídelní stůl pro 6–12 osob, v katalogu označený jednoduše pořadovým číslem jako T7 TABLE.

Jídelní stůl dánského výrobce splňuje dvě základní kritéria současného životního stylu:

  • jde o nábytek ve skandinávském stylu ve světlých přátelských barvách a přírodním provedení
  • svojí velikostí dostatečně naplňuje požadavky pro trávení více času s přáteli a s rodinou u dobrého jídla v duchu stylu označovaného jako „hygge“ (slovo pochází z dánštiny a vyjadřuje pohodu, pohodlí, dobrou náladu)

Zajímavý je na výrobku nejen jeho design s typickým „dánským detailem“, jehož autorem je Ditlev Karsten, ale především jeho konstrukce.

Stůl tvoří téměř celodřevěná samonosná roztahovací podnož, dvojdílná stolová deska z bílého nebo černého matného laminátu o celkovém rozměru 95×220 cm a 4 přídavné desky, pomocí nichž lze užitnou plochu stolu zvětšit až na rozměr 95×420 cm – tedy téměř na dvojnásobek. Neroztahuje se ale pouze stolová deska, nýbrž podnož, k níž jsou obě poloviny desky pevně připojeny.

Podnož se skládá z nohou a lubů z přírodního nebo olejovaného dubu a z roztažného mechanismu. Za pozornost zde stojí skutečnost, že výrobce, resp. designér nepodlehl moderním trendům a jako roztahovací systém zde nepoužil oblíbený několikadílný stolový výsuv, ale zůstal věren klasice, tedy dřevěnému roztažnému mechanismu. I když, aby vyhověl současným požadavkům trhu z hlediska komfortu, musel přistoupit k dílčí „inovaci“.

Roztažný mechanismus tvoří pár dřevěných „výsuvů“, z nichž každý se skládá ze tří stejně dlouhých třívrstvých latí, jejichž délka odpovídá zhruba délce podnože. Latě jsou slepené ze tří hranolků ze dvou tvrdých dřevin. Středem každé latě je vedena podélná T-drážka (na dvou krajních latích jednostranně, na středové lati oboustranně). V T-drážkách jsou zasunuty kluzné H-elementy z odolného plastu, pomocí nichž jsou latě vzájemně spojeny, a které zároveň umožňují jejich podélné posouvání vůči sobě. Při plném roztažení podnože na dvojnásobnou délku se vždy dvě sousední latě posunou vůči sobě pouze o polovinu svojí délky, díky čemuž si výsuvy zachovávají vysokou ohybovou tuhost, důležitou pro zatížení stolu ve svislém směru.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina