aktuality

SOŠ drevárska Spišská Nová Ves sa zapojila do stáží „Remeslo 2020“

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Počas školského roku 2019/20 sa žiaci a učitelia SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves zúčastnili stáží v projekte „Remeslo 2020“ v Českej republike, Poľsku a Litve. Stáže ich motivovali na zdokonalenie zručností a spoznávanie vrstovníkov v európskych krajinách.

Ako prví sa stáže zúčastnili učitelia a majstri. So zameraním na drevostavby sa vzdelávali pri využívaní softvéru na statické výpočty na VOŠ a SPŠ Volyně. Nasledovali stáže do Hradca Králové. Majstri a učitelia sa stali študentami v Strednej umeleckej škole hudobných nástrojov a nábytku a učili sa nové postupy rezbárstva pod vedením majstrov hostiteľskej školy. Počas kurzov zostal priestor porovnať si postupy, metódy a formy vyučovania, aj spoznať prostredie školy a samotné mesto.

Po nich sa stáže zúčastnili žiaci odboru Dizajn a tvarovanie dreva. Súčasne sa prezentovali svojimi reliéfmi na rezbárskom sympóziu v SŠNO v Bystřici pod Hostýnem. Budúci fotografi sa zúčastnili stáže v poľskom Janówe – Lubelskom. Pracovali vo fotoateliéri v múzeu fotografie, kde sa učili využívať modernú ateliérovú techniku. Na plenéri v prírode spolupracovali so študentmi zo Stalowej Woli. Zo spolupráce vznikla veľmi pekná výstava fotografií. Prezentujú ju aj na SOŠ drevárskej v Spišskej Novej Vsi.

Posledná realizovaná stáž v aktuálnom školskom roku bola pre väčšiu skupinu žiakov a učiteľov z drevárskych študijných odborov. Pracovali v školskej dielni VŠĮ Vilniaus statybininkų rengimo centras vo Vilniuse v Litve. Mohli si od návrhu po realizáciu vyrobiť drobnosti z dreva podľa svojich želaní. Využili výborné technické vybavenie dielne a na pomoc mali skúseného majstra. Učitelia sa zaujímali o moderné študijné odbory, kurzy pre remeselníkov a stavbárov, aj o bežný chod školy.

Stáže Erasmus+ poskytujú všetkým zúčastneným zo SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves neformálne vzdelávanie, prínosy a odborné skúsenosti z praxe v zahraničí, nové vedomosti pre svoju odbornú činnosť. Prínosy zo stáží hodnotí koordinátorka Erasmus+ Ing. Hana Čekovská: „Stali sa príležitosťou spoznať nových ľudí, zažiť bližšie skutočný život v inej európskej krajine a vytvoriť si nové priateľstvá či užitočné kontakty do budúcnosti. Súčasťou sú aj praktické jazykové skúsenosti, samostatnosť, ale aj zážitky.“

Celkovo sa na stáži Erasmus+ zo SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves zúčastnilo 16 žiakov a 12 učiteľov. Posledná stáž pre učiteľov bola plánovaná na apríl 2020 do Volyně na seminár Dřevostavby 2020. Zo zdravotných a bezpečnostných dôvodov však bola táto stáž zrušená.
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina