aktuality

Od čtvrtka 2.4. lze žádat o bezúročné úvěry z programu COVID II

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásila program COVID II. Živnostníkům, tedy OSVČ, i malým a středním podnikům (MSP) bude ručit za úvěry u komerčních bank a také jim přispěje až 1 milion Kč na úhradu úroků. Podpořeno by tak mohlo být více než 7 000 projektů v souhrnné hodnotě okolo 20 miliard Kč. Program je financován z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost MPO. Komerční banky jsou na program COVID II připraveny.

Záruku bude ČMZRB poskytovat za provozní úvěry až do 15 milionů korun. „Úvěry do 15 milionů korun, tj. i pod 500 tis. Kč, jsou určeny na krytí provozních nákladů. Zpravidla se bude jednat o mzdové náklady, nájmy, platby za energie, úhradu dodavatelsko-odběratelských faktur nebo třeba nákupy surovin,“ přibližuje program COVID II předseda představenstva a generální ředitel ČMZRB Jiří Jirásek a dodává: „Úvěry nepůjde využít na investiční výdaje nebo refinancování jiných úvěrů.“

Vedle záruk za úvěry přispěje ČMZRB také na úhradu úroků. „Program COVID II je nastaven tak, aby živnostníkům a podnikatelům zajistil nejen rychlé, ale také velmi levné provozní financování. Klientům proto přispějeme až milion korun na úroky, které za své komerční provozní úvěry zaplatí. Značná část úvěrů tak bude bezúročná,“ říká za ČMZRB Jirásek.

ČMZRB bude ručit až do výše 80 % komerčního úvěru. Maximální délka záruky je pak nastavena na 3 roky. Žádosti do programu COVID II se budou podávat kolově. První kolo bude zahájeno 2. dubna 2020 a bude na něj vyčleněno 1,5 mld. Kč.

Program je financován ze strukturálních fondů EU v rámci OPPIK, a proto není určený na realizaci projektů na území hlavního města Prahy. O podpoře i těchto projektů ČMZRB jedná s MPO a hl. m. Prahou.

Bližší informace k programu COVID II

Ilustrační foto

 

Související články:

Pomoc firmám a živnostníkům pro zmírnění dopadů koronavirové epidemie
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina