technológie

Co návštěvníkům nabídl letošní Holz-Handwerk?

Technologie_H-H
Flexibilní CNC obráběcí centrum Conturex Vario XS s několika vylepšenými funkcemi pro zvýšení výkonu – prodané do Česka. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V předposledním březnovém týdnu se do německého Norimberku po šesti letech vrátila ve svém standardním termínu dvojice veletrhů HOLZ-HANDWERK a FENSTERBAU FRONTALE. Zatímco druhý z veletrhů se vrátil ve své „plnohodnotné“ podobě, na tom prvním byla nepřehlédnutelná absence známých firem, jako Homag, Felder, SCM, Biesse a celá řada dalších. Stroje a zařízení mnohých z nich ale byly v menší míře přítomny prostřednictvím jejich lokálních prodejců, takže zákazníci o ně zcela ochuzeni nebyli. O to více ovšem byly vidět konkurenční značky a návštěvníci veletrhu tak měli více prostoru na jejich prohlídku a na komunikaci s vystavovateli.

Většina novinek a inovací prezentovaných na veletrhu Holz-Handwerk byla po dlouhé covidové pauze veřejnosti představena již loni na Ligně v Hannoveru, takže v Norimberku měly povětšinou svoji „reprízu“. Několik zajímavostí si ale vystavovatelé připravili premiérově i pro letošní rok.

Pro úsporu lidské práce

Úspora lidské práce je s ohledem na situaci s pracovní silou na trhu jedním z klíčových témat současnosti. Na pracovním trhu nechybí jen kvalifikovaná síla, ale de facto jakákoliv „síla“ ochotná pracovat – třeba i na pozicích manipulačních dělníků. Dnes je proto snaha tato pracoviště robotizovat.

Třeba společnost Weinig představila zajímavé a přitom relativně jednoduché řešení, jak zredukovat počet obsluhujících pracovníků u optimalizační pily ze dvou na jednoho bez nutnosti vysoké investice do robota. Zatímco dříve byl kromě obsluhy (operátora) potřebný ještě jeden manipulační dělník pro odebírání a skládání materiálu na paletu, s inovací od Weiniga zvládne obě činnosti jeden člověk. A to díky „obyčejnému“ elektricky ovládanému vysokozdvižnému vozíku, který je propojen s řídicím systémem optimalizační pily.

Zařízení funguje tak, že pracovník přistaví vozík s paletou před vykládací stanici pily. Ve výchozím stavu je výška palety v rovině výložníku pily. Nakrácené přířezy jsou postupně automaticky posouvány na paletu a jakmile první z nich dosáhne koncové pozice, řídicí systém spustí ližiny vozíku s paletou o jednu vrstvu níže. Obsluha uloží na vrstvu přířezů pár prokladků a výložník na ně postupně naloží druhou vrstvu přířezů. Tento proces se opakuje až do plného naložení palety.

Pracoviště automatického nakládání přířezů na paletu, kde obsluha ručně pokládá jen prokladky. Foto: Radomír Čapka

Verkauft nach Tschechien

Je běžnou praxí, že vystavovatelé na svých stáncích představují stroje prodané konkrétnímu zákazníkovi. Ne vždy se ale podaří vidět na veletrhu evropského formátu stroj prodaný českému zákazníkovi, jako tomu bylo na stánku společnosti Weinig. Ta zde prezentovala vysoce flexibilní CNC obráběcí centrum Conturex Vario XS pro výrobu dřevěných oken, prodané české firmě. Její majitel se pro tuto technologii rozhodl právě pro její vysokou flexibilitu. Zabývá se totiž zakázkovou výrobou klasických kastlových oken, včetně replik historických oken do památkově chráněných objektů, a tuto typovou rozmanitost potřeboval výrobně zefektivnit a zmodernizovat.

Prezentovaný stroj pracuje s novým systémem příčného a podélného obrábění, při kterém se nejprve opracovávají koncové profily a poté podélné profily. To podle výrobce umožňuje zvýšení výkonu až o 15 %. Při procesu jsou na stůl upnuty dva díly současně a opracovány společně, což umožňuje další 20% zvýšení výkonu. Jednou z hlavních vlastností stroje je i jeho zvýšená flexibilita u úzkých obrobků nebo speciálních konstrukcí charakteristických právě pro okenní profily historických oken.

Nástroje a nástrojové systémy

Jedno z hlavních témat veletrhu Holz-Handwerk bývá pravidelně věnováno stavění ze dřeva a nejinak tomu bylo i letos. To se pochopitelně odráželo nejen v prezentacích výrobců strojů a technologií, ale také nástrojů. Mezi lídry v této oblasti patří společnost Leitz, která v Norimberku představila hned několik novinek. K těm určeným pro oblast dřevostaveb patřila…

Zobraziť celý článok v eDM 5/2024 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina