aktuality

Nemecký vývoz nábytku vlani klesol o 6 %

VDM export
Export nemeckého nábytkárskeho priemyslu v roku 2023 klesol o 6 %. Foto: archív VDM
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Export nemeckého nábytkárskeho priemyslu v minulom roku trpel nepriaznivou spotrebiteľskou klímou na mnohých predajných trhoch. Podľa predbežných prieskumov Spolkového štatistického úradu klesol vývoz nábytku o 6 % na zhruba 8,4 miliardy eur. Najväčší pokles zaznamenali výrobcovia čalúneného nábytku so stratou 10 %, nasledovaní výrobcami kuchynského nábytku a obývacieho, jedálenského a spálňového nábytku (obe divízie zhodne – 9,5 %).

„Naši výrobcovia stále pôsobia v zložitom medzinárodnom trhovom prostredí, ktoré je charakterizované neochotou spotrebiteľov nakupovať a spomalením novej bytovej výstavby,“ hovorí Jan Kurth, generálny riaditeľ nemeckých asociácií nábytkárskeho priemyslu (VDM/VHK).

Vo väčšine európskych krajín sa tržby nemeckých výrobcov nábytku v minulom roku znížili vplyvom vysokej inflácie, nižšej kúpnej sily a klesajúcej stavebnej činnosti. Na najdôležitejšom predajnom trhu, vo Francúzsku, boli tržby za nábytok o 4,5 % nižšie ako v predchádzajúcom roku – 1,3 miliardy eur. Zatiaľ čo na druhom mieste došlo vo Švajčiarsku k zvládnuteľnému poklesu iba o 0,3 %, v Rakúsku (- 11,6 %), Holandsku (- 7,4 %), Spojenom kráľovstve (- 11,3 %) a Belgicku (- 7, 5 %) zaznamenali významné straty. Naopak, nárast nemeckého vývozu nábytku do Talianska o 2,3 % je povzbudivý.

Vývozné trhy mimo Európy sa vyvíjali nerovnomerne. Nemecký vývoz nábytku do USA, najvýznamnejšieho mimoeurópskeho predajného trhu, klesol o 10,6 %. Menej nábytku sa vyviezlo aj do Číny (- 0,5 %). Naproti tomu dopyt v Perzskom zálive prudko vzrástol. To viedlo k zvýšeniu vývozu do Spojených arabských emirátov o takmer 96 %. Tradičné centrum pre celý Blízky a Stredný východ malo zďaleka najvyššie tempo rastu medzi najdôležitejšími zahraničnými trhmi nemeckého nábytkárskeho priemyslu. Vývoz je však stále na nízkej úrovni 65 miliónov eur. Vývoz do Saudskej Arábie vzrástol o 2,6 % vplyvom politického a ekonomického otvorenia krajiny.

Priemyselná exportná kvóta – podiel tovaru dodaného priamo do zahraničia tuzemskými výrobcami nábytku na celkových tržbách priemyslu – sa vlani takmer nezmenila: 33,4 %.

Súčasné oslabenie trhu malo v minulom roku taktiež vplyv na dovoz nábytku do Nemecka. Podľa oficiálnych štatistík dovoz klesol o takmer 18 % na zhruba 9 miliárd eur. Poľsko zostáva najvýznamnejšou dodávateľskou krajinou – napriek poklesu dodávok na necelých 2,9 miliardy eur (- 4 %), čo je približne 32 % všetkého nábytku dovezeného do Nemecka. S poklesom o 31,5 % na 2,2 miliardy eur utrpeli dodávky z druhej Číny. Menej nábytku sa doviezlo aj z Talianska (- 17,5 %), Turecka (- 4 %), Rumunska (- 12 %) a Holandska (- 24 %).

Zdroj: TS VDM

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina