školy

Nejlepší budoucí tesaři poměří letos své síly v Brně již pojednadvacáté

Skoly_MCRTesar
Přímo postupujícími družstvy z českého kola jsou zleva SŠŘ Jaroměř (Jaromír Branda a Tomáš Formánek), SPŠS OA Náchod (Michal Trnka a Dominik Baudyš) a SPŠSS Tábor (Martin Kafka a Vojtěch Kovanda). Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V průběhu ledna a února letošního roku proběhlo na Střední škole stavební Jihlava a Střední průmyslové škole stavební Valašské Meziříčí české a moravské kolo v pořadí již XXI. ročníku Mistrovství ČR s mezinárodní účastí oboru vzdělání Tesař, vyhlášeného pro budoucí adepty tesařského řemesla Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů a zařazeného do Věstníku MŠMT ČR a do Přehlídky České ručičky pro rok 2024.

Šest až osm nejlepších družstev z těchto kol následně poměří své síly ve finálovém kole soutěže, organizovaném SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy, které proběhne 24.–25. 4. 2024 na výstavišti v Brně při příležitosti Stavebního veletrhu Brno. A to podle toho, jestli se letos zúčastní či nikoliv některá z pozvaných škol ze Slovenska a Polska.

V Jihlavě valbová střecha s dvěma nárožími

České oblastní kolo 21. ročníku celostátního mistrovství Tesař 2023, vyhlášeného Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů (CKPT) a zaměřeného na prezentaci odborných dovedností žáků 3. ročníku (případně i žáků nižších ročníků do 20 let věku) učebního oboru 36-64-H/01 – Tesař, proběhlo ve dnech 17.–18. 1. 2024 na Střední škole stavební v Jihlavě s podporou Kraje Vysočina a trojice sponzorů (Würth, Berner, XTline) z řad výrobců či distributorů nářadí, nástrojů a materiálů pro stavebnictví.

K jeho konání organizátoři pod vedením zástupce ředitelky pro praktickou výuku PhDr. Pavla Tomana pozvali všechny školy, které v oblasti Čech tesařské řemeslo vyučují, z nichž 12 (SPŠ stavební a Obchodní akademie arch. Jana Letzela Náchod, SŠ řemeslná Jaroměř, SPŠ strojní a stavební Tábor, SOU stavební Plzeň, SŠ hotelnictví, řemesel a gastronomie Trutnov, SPŠ stavební a SOŠ stavební a technická Ústí nad Labem, SOŠ a SOU Hradec Králové, Česká zemědělská akademie Humpolec, SPŠ stavební Pardubice, SPŠ stavební Havlíčkům Brod, SOŠ a SOU stavební Kolín a také pořádající SŠ stavební Jihlava) této možnosti využilo. Každá z těchto škol nominovala do soutěže 2 žáky, kteří soutěžili jako dvoučlenné družstvo.

Jejich prvním úkolem bylo v teoretické části správně zodpovědět 30 otázek z oblasti technologie, materiálů, stavebních konstrukcí a odborného kreslení, za které mohlo každé družstvo získat až 30 bodů.

Po absolvování teoretické části pak následovala náročná desetihodinová praktická část, rozdělená do dvou soutěžních dnů, kde úkolem soutěžících bylo zhotovit za pomoci ručního nářadí model valbové střechy s párem krokví, dvěma nárožími a třemi námětky, osedlanými na pozednice a upevněnými vruty. Jejich výkony posuzovala trojčlenná porota tvořená přednostou regionu Vysočina při CKPT Lubošem Jirků, jednatelem KROVYS s.r.o. z Telče, tesařem památkářem Břetislavem Kociánem z Cejle a Marcelem Svobodou, jednatelem pokrývačské firmy Střechy Svoboda a syn s.r.o. Nová Říše. Jejich hlavními hodnoticími kritérii byly – vynesení profilu, opracování spojů, dodržování BOZP, celková kvalita provedení (vzhled výrobku), dodržení časového limitu a zejména pak dodržení rozměrů daných výkresem.

Soutěžním výrobkem v Jihlavě byl model valbové střechy s párem krokví, dvěma nárožími a třemi námětky, osedlanými na pozednice

Písemný test a zadaný úkol nejlépe zvládli a do brněnského finále se probojovali z prvního místa s celkovým počtem 150 bodů Michal Trnka a Dominik Baudyš ze SPŠ stavební a OA arch. Jana Letzela Náchod, vedeni mistrem odborného výcviku Josefem Řezníčkem. Druhé místo za 148 získaných bodů obsadili Jaromír Branda a Tomáš Formánek ze SŠ řemeslné Jaroměř, doprovázeni mistrem odborného výcviku Bc. Ladislavem Kubiasem. Třetí postupové místo s celkovým ziskem 147 bodů vybojovali Martin Kafka a Vojtěch Kovanda ze SPŠ strojní a stavební Tábor, doprovázeni vedoucím učitelem OU Robertem Klikou. Případnou 4. postupovou pozici si za 145 nasbíraných bodů zajistili Aleš Herian a Tomáš Šlajer ze SOU stavebního Plzeň, jejichž přípravu na soutěž vedl učitel odborného výcviku Milan Zvardoň.

Ve Valašském Meziříčí znovu tesařská koza

O necelý měsíc později ve čtvrtek 15. 2. 2024 pak proběhlo na SPŠ stavební Valašské Meziříčí oblastní kolo soutěže pro region Morava. Zúčastnila se ho družstva z deseti škol (spolu s pořádající SOŠS Valašské Meziříčí ještě ze SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy, SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín, SŠ řemesel Frýdek-Místek, SŠ technických oborů Havířov-Šumbark, SOU stavebního Opava, ISŠ Hodonín, SOU Uherský Brod, Švehlovy SŠ polytechnické Pros­tějov a ze SŠ řemesel Šumperk). Mezi přihlášenými školami byla tradičně i SŠ stavební a dřevozpracující Ostrava, která však kvůli nemoci obou žáků byla nucena v předvečer soutěžního klání účast zrušit.

V moravském oblastním kole každý žák vyráběl 700 mm vysokou tesařskou kozu o půdorysu 1000×500 mm

Úkolem každého žáka, nikoliv družstva, bylo během pěti hodin za pomoci ručního nářadí zhotovit stejně jako loni dřevěnou 700 mm vysokou tesařskou kozu o půdorysu 1000×500 mm (délka x šířka. To samé pak platilo i v případě vypracování písemného testu s 30 otázkami z oblasti technologie, materiálů, stavebních konstrukcí atd., podobně jako v oblastním kole v Jihlavě.

V moravském kole, proběhnuvším jako soutěž jednotlivců, se totiž jeho vítěz i tentokrát stal nejlepším juniorským tesařem roku 2024 na Moravě, za což byl oceněn zlatým pohárem regionálního cechmistra CKPT za Zlínský kraj pana Pavla Loupance (Lopex Bystřice pod Hostýnem), který byl současně s dalšími dvěma tesařskými odborníky předsedou odborné poroty.

Pohár z jeho rukou převzal žák SOU stavebního Opava Jiří Heinzke, který si navíc se spolužákem Martinem Opletalem a k velké radosti mistra odborného výcviku Tomáše Kušniera, vybojovali (za celkových 175 bodů) ještě i třetí postupové místo do brněnského finále. Spolu s nimi si postup z pozice vítězného družstva (za celkových 177 bodů) zajistili reprezentanti SŠ Josefa Sousedíka Vsetín Marek Vráblík a Filip Kababík, které na soutěži doprovázel mistr odborného výcviku Jan Kratina. Z druhého místa s celkovým ziskem 175 bodů pak postoupili do finále Jaroslav Kutra a Radek Kolouch ze SŠSŘ Brno-Bosonohy, jejichž přípravu na soutěž vedl učitel odborného výcviku Ing. Marek Křiva. Případnou 4. postupovou pozici si za 167 nasbíraných bodů zajistili David Banáš a Jakub Jasiok ze SŠŘ Frýdek-Místek.

Finalisté z moravského kola zprava SOUS Opava (Jiří Heinzke a Martin Opletal), SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín (Marek Vráblík a Filip Kababík) a SŠSŘ Brno-Bosonohy (Jaroslav Kutra a Radek Kolouch)

Výše jmenovaných 16 žáků se podle Ing. Romana Hypra ze SŠSŘ Brno-Bosonohy (organizátor finále) postaví na pomyslnou startovní čáru dne 24. 4. 2024 v Brně v případě, že se stejně jako v minulých dvou letech nezúčastní žádná z pozvaných škol ze Slovenska a Polska. V opačném případě postoupí z každého oblastního kola jen tři nejlepší soutěžní družstva.

Foto: autor a archiv SPŠS Valašské Meziříčí

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina