odborné témy

Stavby s vůní dřeva 2023 – 1. část

OT_SsVD
Útulna u rozcestí Nad Kotelní jámou by měla návštěvníkům Krkonoš sloužit k odpočinku či k nouzovému přenocování 8–11 osob
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve čtvrtek 21. 9. 2023 proběhlo v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu v Praze slavnostní vyhlášení vítězů 11. ročníku studentské soutěže Stavby s vůní dřeva 2023, pořádané jako jeden ze stálých projektů Nadace dřevo pro život (viz eDM 10/2023).

V soutěži, letos stejně jako loni vypsané bez konkrétního tématu pouze s otázkou na autory přihlášených děl „Proč pracují právě se dřevem“, se mezi sebou „utkalo“ 52 studentských projektů, z toho 11 v kategorii „Dřevěné stavby – malé“ a 41 v kategorii „Dřevěné stavby – velké“. Hodnotnými cenami od Nadace, udělenými za technickou úroveň a nápaditost řešení, byla „ověnčena“ čtveřice architektonicky a konstrukčně zajímavých děl, ztvárněných jednou studentkou a trojicí studentů (ve dvou případech již absolventů) Českého vysokého učení technického v Praze a Vysokého učení technického v Brně na Fakultě architektury a Fakultě stavební.

Do soutěže se letos zapojilo celkem 60 česko-slovenských studentů bakalářských a magisterských studijních programů z 11 českých a 3 slovenských fakult. U jimi přihlášených 52 soutěžních děl, vytvořených v rámci jejich závěrečných nebo diplomových prací, odborná porota hodnotila výtvarné zpracování návrhu, technickou kvalitu díla a v neposlední řadě, stejně jako hlasující veřejnost, také jeho originalitu.

Útulna u rozcestí Nad Kotelní jámou

Nejlepším soutěžním dílem 11. ročníku „Staveb s vůní dřeva“ v kategorii „Dřevěné stavby – malé“ se z pohledu odborné poroty stal projekt Útulna u rozcestí Nad Kotelní jámou, nacházejícím se v blízkosti Vrbatova návrší na Horních Mísečkách v katastrálním území Bedřichov v Krkonoších. Byl zpracovaný studentkou Fakulty architektury na ČVUT Praha v oboru Architektura a urbanismus Bc. Kateřinou Štrofovou.

Cílem projektu, vytvořeného v rámci její bakalářská práce, bylo…

Zobraziť celý článok v eDM 11/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina