aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 29.10.2023

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Slovensko má veľa fiktívnych živnostníkov. Slovensko vykazuje na trhu práce vysoký podiel tzv. fiktívnych živnostníkov. Ich počet sa podľa štatistických údajov zvýšil za ostatných desať rokov z 84-tisíc na takmer 110-tisíc. Navyše každý rok rastie podiel živnostníkov platiacich odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, zo 72 % v roku 2017 na viac ako 81 % v roku 2021. (Zdroj: Trend)

Počet ekonomicky aktívnych obyvateľov vzrástol.  V roku 2022 bolo z celkového počtu obyvateľov SR vo veku 15 a viac rokov 61,5 % aktívnych a 38,5 % ekonomicky neaktívnych. Priemerný počet ekonomicky aktívnych obyvateľov v roku 2022 medziročne vzrástol o viac ako 26.000 osôb, pričom medziročný nárast bol zaznamenaný najmä u žien o viac ako 15.000 osôb. Vyplýva to zo Správy o sociálnej situácii obyvateľstva za rok 2022. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Nezamestnanosť na Slovensku v septembri klesla.  Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v septembri tohto roka medzimesačne znížila o 0,02 percentuálneho bodu na 5,21 %. Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku v minulom mesiaci medzimesačne klesol taktiež o 0,02 percent. bodu, a to na 3,98 %. (Zdroj: SITA)

Český štátny dlh vzrástol do konca septembra na 3,115 bil. CZK. Od začiatku roka sa tak zvýšil o 220 mld. CZK. Na každého obyvateľa Česka tak hypoteticky pripadá dlh v hodnote 286 tis. CZK. Na porovnanie, koncom júna, keď štátny dlh prvýkrát prekonal hranicu 3 bil. CZK, to bolo zhruba o 6 tis. CZK na osobu menej. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Maloobchodné tržby v Poľsku klesli v septembri ôsmy mesiac v rade, tempo poklesu sa však prudko spomalilo. Tržby v poľskom maloobchode klesli v septembri oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 0,3 % po tom, ako v auguste pokles dosiahol 2,7 %. (Zdroj: RTTNews)

Ceny nemeckých výrobcov v septembri rekordne padli. Nemecké veľkoobchodné ceny pokračovali v septembri v rekordnom poklese druhý mesiac po sebe. Index cien výrobcov v septembri medziročne padol o 14,7 % po poklese o 12,6 %. (Zdroj: TASR)

Firma Gedoni požiadala o vyhlásenie konkurzu. Gedoni vyrábala na Orave širokú škálu produktov, od klasických hračiek až po vedecké a logické. Slovenský závod v najlepších časoch zamestnával zhruba 60 zamestnancov, bežne ich však boli zhruba tri desiatky. V roku 2019 dosiahla firma zisk 52 tis. €. Nasledujúce tri roky však vykázala kumulatívnu stratu takmer 150 tis. €. Firma sa obrátila na súd a požiadala o vyhlásenie konkurzu. (Zdroj: SME)

Na kúpu bytu treba viac ako 14 ročných platov. Cenová dostupnosť bývania na Slovensku je najhoršia v celej Európe. Na kúpu vlastného bývania tu treba viac ako 14 čistých ročných platov. S rastúcou nedostupnosťou vlastného bývania však vzniká nový dopyt po nájomnom bývaní. (Zdroj: TASR)

Na Slovensku pracuje už takmer stotisíc cudzincov. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku sa blíži k magickej 100-tisícovej hranici. V septembri tohto roka na Slovensku pracovalo 99,3 tisíca cudzincov, čo bolo o 39 osôb viac ako v auguste. V porovnaní so septembrom minulého roka pritom na Slovensku pracuje o 15-tisíc cudzincov viac. (Zdroj: SME)

Systémy na sledovanie dochádzky zaviedlo 28 % firiem. Zavedenie digitálnych nástrojov v oblasti ľudských zdrojov sa stáva trendom pre viaceré firmy. Takmer 28 % firiem zaviedlo systémy na sledovanie dochádzky a pracovného výkonu zamestnancov a štvrtina zaviedla systémy na správu miezd a odmien. Okrem spomenutých nástrojov zaviedlo 24 % firiem zamestnanecký portál a 21 % uprednostnilo e-learningové a vzdelávacie platformy. (Zdroj: TASR)

Dlh eurozóny dosiahol koncom 2. štvrťroka 90,3 % HDP. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku to znamená pokles o 0,4 percentuálneho bodu. V rovnakom období minulého roka dosiahol dlh eurozóny 93,5 % HDP. (Zdroj: Eurostat)

Dôvera spotrebiteľov v eurozóne v ekonomiku regiónu v októbri 2023 veľmi mierne klesla a v celej EÚ zostala stabilná. Index spotrebiteľskej dôvery v 20 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, v októbri 2023 oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol len veľmi mierne, o 0,1 bodu, na -17,9 bodu z -17,8 bodu. (Zdroj: RTTNews)

Tisíce ľudí ročne odchádzajú do dôchodku skôr, ako určuje zákonom nastavený automat. Prispievajú k tomu aj legislatívne zmeny, ktoré od 1. januára tohto roka umožňujú ľuďom odchod do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch. Kým za prvých 9 mesiacov minulého roka požiadalo o predčasnú penziu takmer 10-tisíc ľudí, v tomto roku to už bolo vyše 15-tisíc ľudí. Je to nárast o vyše polovicu. (Zdroj: Pravda)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina