konštrukcie

Z dekoratívneho doplnku jedným pohybom nástenný stôl

Konstrukcie_FWD
Dizajnér Robert van Embricqs so svojím nástenným stolom Flow
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Holandský dizajnér Robert van Embricqs je známy najmä svojimi organickými drevenými objektmi nábytku, ktoré vytvárajú vizuálne a funkčné transformácie v priestore. Pri ich návrhu uplatňuje relatívne jednoduchú myšlienku premeny plošného dielca na trojrozmerný funkčný interiérový prvok. Po kresle, taburetke, príručnom stolíku, konferenčnom stole, mise na ovocie a svietidle predstavil prednedávnom skladací nástenný stôl Flow.

Časť portfólia interiérových objektov z tvorby holandského dizajnéra Roberta van Embricqsa

K jeho tvorbe ho inšpirovali najmä dve skutočnosti – zmenšujúce sa úžitkové plochy bytov v dôsledku rastu cien nehnuteľností a prudký rozmach práce z domu (home office) odštartovanej predovšetkým protipandemickými opatreniami. V rozloženom stave predstavuje minimalistické umelecké dielo upevnené na stene zvýrazňujúce krásu textúry dreva. V prípade potreby sa dokáže vďaka dômyselnej konštrukcii jedným pohybom zmeniť na príručný nástenný stôl, na ktorom môžete pracovať, čítať knihu alebo dokonca jesť, ak v byte nemáte jedálenský stôl.

Pri návrhu nástenného stola Flow využil autor skúsenosti z predchádzajúcich projektov. Vyrobený je z masívneho tvrdého dreva (dub, orech,…). Funkciu vyklopenia umožňuje 30 hranolčekov prierezu 33 x 16 mm rôznej dĺžky, z ktorých je každý spojený so stolovou doskou tvaru štylizovaného polkruhu priznaným mosadzným pántom. Na protiľahlom konci sú hranolčeky zarovnané a bez zafixovania, s výnimkou dvoch krajných, ktoré sú spojené mosadzným pántom s hranolčekmi 33 x 50 x 16 mm určených na upevnenie stola na stenu. Vnútorné hranolčeky majú vyfrézované otvory rôznej dĺžky, cez ktoré je prevlečená oceľová tyč s priemerom 8 mm spájajúca hranolčeky a umožňujúca ich otáčavý pohyb pri vyklopení stolovej dosky. Za účelom plynulosti otáčania sú medzi hranolčekmi na tyči vložené dištančné podložky. Pri vyklopení vytvoria hranolčeky elegantnú zástenu poskytujúcu súkromie na prácu či oddych. Na uchopenie stolovej dosky pri vyklopení slúži vyfrézovaný otvor v jej hornej časti.

Detail spojenia stolovej dosky s hranolčekmi

Premenu nástenného stola Flow si môžete pozrieť na krátkom videu.

Skladací nástenný stôl Flow má hmotnosť 15,1 kg, deklarovaná nosnosť je 18 kg. Na povrchovú úpravu drevených prvkov je použitý transparentný voskový olej.

Pri bočnom pohľade sú viditeľné vyfrézované otvory v hranolčekoch, cez ktoré je prevlečená oceľová tyč. Rozmery nástenného stola Flow v zloženom stave

Uplatnenie nástenného stola Flow nie je len v malých mestských bytoch, môže byť tiež vítaným doplnkom v knižniciach, hoteloch, študentských apartmánoch, školách a iných obmedzených interiéroch, kde je potrebný príležitostný pracovný stôl.

Foto: Internet

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina