školy

Unikátní křížová cesta v Novém Hrádku s 15 zastaveními utrpení a naděje

Skoly_NovyHradek
Všech 15 zastavení bylo navrženo a zhotoveno v dílnách SŠ řemeslné Jaroměř. Foto: archiv SŠŘ Jaroměř
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Téměř před rokem 25. 6. 2022 byla pod rozhlednou na vrchu Šibeník, tyčící se nad městysem Nový Hrádek na Náchodsku, slavnostně otevřena a posvěcena nová křížová cesta. Vede krásnou přírodou s nádhernými výhledy do okolí a její jednotlivá a velmi zdařilá zastavení symbolizující utrpení a naději vytváří otevřený a kdykoliv přístupný prostor pro zamyšlení, meditaci, inspiraci či ztišení.

Na její realizaci se spolu s městysem Nový Hrádek podíleli žáci, studenti a mistři odborného výcviku z čtveřice v regionu působících odborných škol – Česká lesnická akademie Trutnov, SŠ řemeslná Jaroměř, Gymnázium Jaroslava Žáka Jaroměř a SPŠ Otty Wichterleho Hronov, jejichž spoluprací tak vzniklo jedinečné místo k zamyšlení a rozjímání nejen pro věřící.

Základní informace o křížové cestě

Trasa této křížové cesty s celkovým převýšením 70 m, tvořená patnácti dřevěnými kříži opatřenými kovanými a keramickými motivy charakterizujícími nejen biblický obsah jednotlivých zastavení, vede kolem nejvyššího bodu katastru Nového Hrádku na vrchu Šibeník v nadmořské výšce 674 metrů. Je dlouhá 2,2 km a začíná i končí na parkovišti u informačního centra v tamní rozhledně, vybudované z přestavěné větrné elektrárny.

„Z tohoto parkoviště, kde je úvodní infomační tabule, se účastníci putování po křížové cestě vydají po červené turistické trase neboli tzv. Jiráskově cestě, kde je umístěno prvních sedm zastavení. Po cca jednom kilometru dojdou na úzkou asfaltovou silnici, po které se vydají vlevo do kopce, kde po 350 metrech dojdou k památné lípě u bývalé Čtvrtečkovy hospody. Zda pak odbočí opět vlevo na polní cestu, na které vzápětí narazí na zastavení č. VIII. U devátého zastavení je pak umístěna našimi žáky ještě zhotovená dřevěná lavička, tvořící součást vyhlídkového místa na Orlické hory a do údolí řeky Olešenky.

Odsud pak dále pokračují do lesa, kde se u lesní cesty nachází zastavení číslo X až XIV. U východu z lesa je pak umístěno poslední XV. zastavení, kde je možné se pokochat půvabnými výhledy na Krkonoše a do téměř celého Královéhradeckého kraje, a odkud zbývá již jen 200 metrů do cíle trasy,“ sdělil mi v Praze na únorovém veletrhu Střechy Praha Bc. Ladislav Kubias, učitel odborného výcviku žáků učebního oboru 36-64-H/01 – Tesař ze SŠ řemeslné Jaroměř, která má hlavní podíl na vytvoření této nové nevšední křížové cesty.

Od myšlenky až k vlastní realizaci…

S myšlenkou vytvoření patnácti zastavení utrpení a naděje na vrchu Šibeník totiž přišel v roce 2020 zástupce ředitele pro odborné předměty jaroměřské SŠŘ a současně obyvatel Nového Hrádku Ing. Miloš Tichý.

„V roce 2016 se do mě dala myšlenka na vytvoření jakési cesty, která by nabídla příjemnou procházku, krásné výhledy, a to by kombinovala s místy k duševnímu odpočinku, očistě zevnitř. To první nabízí sám náš krásný kraj. A to druhé?…

Zobraziť celý článok v eDM 6/2023 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina