školy

Truhlář roku 2019: žáci se velmi dobře orientují v technických výkresech

Truhlář roku 2019: žáci se velmi dobře orientují v technických výkresech
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V rámci doprovodného programu prvních dvou dnů výstavy Vzdělání a řemeslo, která proběhla 7.–9. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích, se uskutečnil v pořadí již jedenáctý ročník celostátní soutěže „Truhlář roku 2019“. Vytouženého titulu, za kterým žáci každoročně cestují do Jihočeského kraje v tomto případě až ze střední Moravy, se po roční přestávce opět dočkala SŠ nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Nicméně řemeslně nejvyrovnanější dvojice žáků, a to již potřetí za sebou, přijela z nedalekého Českého Krumlova reprezentujíc tamní SOŠ zdravotnickou a SOU, která si domů odvezla místo tradičního dortu malé stolní CNC.

Dvoudenní soutěž, určená žákům druhých a třetích ročníků středních odborných škol se zaměřením na učební obory 33-56-H/01 – Truhlář a 33-56-E/01 – Truhlářská a čalounická výroba, se již po jedenácté uskutečnila z iniciativy a.s. Výstaviště České Budějovice ve spolupráci se SOŠ a SOU Písek a SOU Lišov. Je pořádána s cílem vytvářet prostor pro výměnu zkušeností mezi středními školami a porovnání odborných znalostí a praktických dovedností žáků a zejména pak kvůli většímu zviditelnění řemeslných oborů ve snaze probudit u žáků 9. tříd základních škol, respektive jejich rodičů větší zájem o truhlářské profese, což se již na některých zúčastněných školách začíná projevovat mírným meziročním nárůstem uchazečů o učební obor „H“.

Dobrá orientace v technických výkresech

V letošním ročníku se tuto příležitost rozhodlo využít celkem 10 odborných škol (loni 9) nejen z regionu jižních Čech a dvou přilehlých krajů (Plzeňský a Vy­sočina), ale jako každý rok již tradičně také z krajů Libereckého a Zlínského. Z těchto vzdálenějších oblastí si možnost oslovit své potenciální budoucí svěřence nenechaly ujít pravidelní účastníci soutěže Střední škola Kateřinky – Liberec s.r.o. a SŠ nábytkářská a obchodní Bys­třice pod Hostýnem. Ta stejně jako loni oproti dřívějším zvyklostem obsadila jen kategorii jednotlivců „H“, vyhlášenou pro obor „Truhlář“, zatímco kategorii dvoučlenných družstev – „E“ (pro obor Truhlářská a čalounická výroba), již podruhé za sebou vynechala kvůli malému zájmu o tento obor, který loni vůbec neotevřela, a tudíž neměla letos takříkajíc z čeho vybírat. Kategorii „E“ proto tentokrát obsadilo pouze spolupořádající SOU Lišov, které jako jediné ze zúčastněných škol obsadilo obě soutěžní kategorie, a spolu s ním ještě SOŠ a SOU Třešť – pracoviště Černovice. V kategorii „H“ se pak svěřenci již zmíněných škol utkali ještě s žáky SPŠ a SOU Pelhřimov, SŠ Trhové Sviny, SOU stavebního Plzeň, SPŠ Tachov, SOŠ a SOU Písek a v neposlední řadě ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov, a to v celkovém počtu 16 soutěžících. „SPŠ Tachov a SŠ Trhové Sviny totiž reprezentoval jen jeden soutěžící, neboť druhý z nominovaných žáků v den odjezdu na soutěž onemocněl a nebylo již možné povolat náhradníka. Školy se i přesto zúčastnily, byť s ohledem na pravidla bohužel nemohly být zařazeny do závěrečného celkového hodnocení škol a přišly tak o možnost utkat se o letos atraktivní cenu, věnovanou jedním z patronů soutěže, stolní stavebnicové CNC,“ upřesňuje Ing. Zdeněk Kalinovský z pořádající SOŠ a SOU Písek s dovětkem, že pozitivním zjištění z prvního soutěžního dne byla u soutěžících velmi dobrá znalost technických výkresů. A to především v tom smyslu, že dokázali rozlišit jednotlivé dílce i bez letos jim nedodaného kusovníku.

Pořadí soutěžících opět významně ovlivnila i teorie

Úkolem soutěžících obou kategorií v praktické části bylo zhotovit 600 mm vysokou skříňku na kolečkách s jednou širokou zásuvkou na spodním polovýsuvu, umístěnou pod pevnou mezistěnou, a s jednou volnou policí na kovových podpěrkách. Materiálem pro korpus o půdorysu 660×370 mm (šířka x hloubka) byla 18 mm silná smrková spárovka. Pro spojení dílců si žáci vzhledem k omezenému časovému limitu mohli vybrat buď dřevěné kolíky o průměru 8 mm, nebo 4 mm silné lamelky (většina soutěžících), které aplikovali s použitím elektrické vrtačky, ruční lamelovací frézky a kolíkovacího či lamelovacího přípravku nebo šablony. Zásuvku zhotovovali z 18 mm silných smrkových vlysů, spojených rovněž kolíky nebo lamelkami, a její ze spodu naložené dno, tvořené 4 mm silným sololakem, bylo zespodu přišroubované vruty. Rovněž pomocí vrutů a tzv. přes úchytku bylo z vnitřní strany zásuvky upevněno i její čelo (z 18 mm silné spárovky).

„Záda skříňky (rovněž 18 mm silná spárovka), jsou vložena do korpusu a s ním spojena kolíky. Půda a dno jsou naopak z vrchu a ze spodu naloženy a jejich přední a obě boční hrany jsou zaobleny v poloměru 9 mm,“ upřesňuje Ing. Kalinovský s tím, že v první soutěžní den bylo žákům doporučeno pracovat tak, aby stihli přinejmenším zkompletovat korpus a případně začali pracovat na zásuvkách. „Vzhledem k námi zadané konstrukci, kde nejsou uplatněny klasické konstrukční spoje, jako čepování, ozuby apod., jsme po dohodě s odbornou porotou upravili hodnoticí kritéria tak, že hodnocení nebude prováděno průběžně, ale až na hotovém výrobku, kdy velký důraz bude kladen hlavně na jeho celkový vhled, respektive dotažení, vybroušení a přesnost jednotlivých dílců podle výkresové dokumentace,“ sdělil mně Ing. Kalinovský v závěru druhého dne soutěže, kdy žáky čekala ještě teoretická část, která stejně jako loni pořádně zamíchala celkovým pořadím. V rámci ní museli soutěžící vypracovat test z odborných znalostí (30 otázek), sestavených z učiva I. a II. ročníku, přičemž v kategorii jednotlivců dosáhli v průměru 20 (v rozmezí 13 až 27) správných odpovědí.

Tituly získaly Bystřice p/H, Lišov a Český Krumlov

Vítězem kategorie „H“ s celkovým počtem 68 bodů (z možných 90 bodů) se stal Tomáš Hora ze SŠ nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Se ztrátou tří bodů na vítěze, tedy s celkovým počtem 65 bodů, se na druhé příčce umístil Karel Mráz ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. O pouhý 1 bod za ním (s celkovým bodovým ziskem 64 bodů) stanul letos na třetí příčce jeho spolužák Tomáš Brejška. Stříbrný Karel Mráz s bronzovým Tomášem Brejškou navíc vybojovali (celkovým součtem 129 bodů) pro svoji „alma mater“ prvenství v závěrečném hodnocení zúčastněných škol před v pořadí druhou SŠ nábytkářskou a obchodní Bystřice pod Hostýnem (121 bodů) a třetím SOU Lišov (120 bodů). Ve druhé soutěžní kategorii „E“ si pohár pro vítěze odvezli (za 71 získaných bodů) Michal Faktor a Jan Hruška ze SOU Lišov. Druhou příčku obsadili Lukáš Padych a David Šťáhlavský ze SOŠ a SOU Třešť – pracoviště Černovice.

Při slavnostním vyhlášení výsledků vítězové v obou kategoriích obdrželi od patrona soutěže „zlaté“ poháry a spolu se soutěžícími na druhém a třetím místě věcné ceny od sponzorů. Vítězové a soutěžící na druhém a třetím místě v kategorii „H“ získali kromě toho od hlavního mediálního partnera soutěže dárkové poukazy na roční předplatné časopisu Dřevařský magazín. Reprezentanti vítězné SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov pak ještě místo tradičního dortu malé stavebnicové CNC od jednoho ze sponzorů soutěže.

Po skončení výstavy byly všechny skříňky převezeny do dílen SOU Lišov, kde dostaly mimo nutných dodělávek i konečnou povrchovou úpravu transparentním vodou ředitelným lakem s atestem pro výrobky určené dětem. Poté je patron soutěže věnoval dětskému domovu v obci Homole u Českých Budějovic.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina