výstavy

Veletrhy FOR ARCH a FOR INTERIOR letos s více vystavovateli i návštěvníky

Vystavy_ForArch
TOP EXPO 2022 nad 60 m2 firmy Nema Dřevostavby s.r.o.…
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Poslední zářiovou sobotu (24. 9. 2022) skončil na výstavišti PVA EXPO v Praze – Letňanech v pořadí 33. ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, který se stejně jako v roce 2021 konal souběžně se 17. ročníkem veletrhu nábytku, interiérů a bytového designu FOR INTERIOR – podzim. Tento z loňska osvědčený souběh veletrhů podle pořádající společnosti ABF potvrdil mimořádný zájem Čechů o úsporná řešení v domácnostech i o nízkoenergetické stavby. Téměř 43 tisícům návštěvníků pak tato událost přinesla kompletní přehled novinek, trendů a produktů ze všech oblastí stavby a rekonstrukce domu a na ně navazujícího interiérového vybavení z dílen nejen tradičních nábytkářských společností, ale i nově se prezentujících firem a jejich produktů se zajímavým interiérovým designem.

Souběžně pořádaný 33. ročník veletrhu FOR ARCH se 17. ročníkem veletrhu FOR INTERIOR proběh ve znamení určitého navýšení účasti jak mezi vystavovateli, tak hlavně návštěvníky, jejichž počet se v předchozích dvou letech v důsledku protiepidemických opatření snížil o více než polovinu stavu v roce 2019. V sedmi halách pražského výstaviště v Letňanech letos vyrostlo celkem 508 expozic (loni 411) domácích a zahraničních vystavovatelů, ke kterým si pro informace přišlo 42 561návštěvníků, což je o bezmála 9 tis. více než v roce 2021 (33 771 návštěvníků).

Nomenklatura veletrhu FOR ARCH se jako obvykle opírala o stěžejní obory stavebních prvků a materiálů, elektrotechniky a zabezpečení, bazénů, wellness & spa či tentokrát hodně sledovaného vytápění a dřevostaveb. Souběžný veletrh FOR INTERIOR, který stejně jako loni představil více menších výrobců a zástupce několika nových značek, pak nabídl portfolio produktů a služeb z odvětví nábytku, interiérů a bytového designu.

Přednášky, semináře, poradenská centra…

Veletrhy již tradičně nabídly zájemcům kromě nových produktů také zajímavý doprovodný program s přednáškami, konferencemi a workshopy, zaměřenými jak na odborníky jednotlivých stavebních oborů, tak na širokou veřejnost. V případě veletrhu FOR ARCH se velkému zájmu těšily například Konference kombinované stavby, Konference BIM, či série přednášek o zabezpečení obydlí s odborníky Ministerstva vnitra ČR, Policie ČR a Cechu mechanických zámkových systémů ČR. Zajímavá témata návštěvníkům nabídly také doprovodné akce Svazu podnikatelů ve stínicí technice, Cechu topenářů a instalatérů ČR, E.ON Energie či Cechu kamnářů nebo Státního fondu životního prostředí ČR a ČEZ. Jak dosáhnout největších úspor ve vytápění budov, jak dále nakládat s výměnami kotlů nebo jak v současné situaci vybrat nové zdroje tepla, se zájemci mohli dovědět od odborníků z TZB-info.

„Největšímu zájmu na veletrhu FOR ARCH se těšily produkty zaměřené na úspory energií, ať už fotovoltaické systémy, dřevostavby a další nízkoenergetické domy nebo vytápěcí systémy. Návštěvníci využili také možnosti bezplatného poradenství s odborníky v poradenských centrech,“ upřesnila ředitelka veletrhu Kateřina Maštalířová s tím, že veřejnost se zajímala např. o možnosti dotací v rámci nové etapy programu „Nová zelená úsporám“ na stánku „Státního fondu životního prostředí ČR“, nebo o nejvhodnější varianty vytápění v poradenských centrech Cechu kamnářů ČR a Cechu topenářů a instalatérů ČR. Své představy o nízkoenergetickém bydlení pak mohli návštěvníci přeměnit v realitu v Poradenském centru Asociace dodavatelů montovaných domů.

Na veletrhu FOR INTERIOR se pak značné pozornosti řady návštěvníků těšila např. každý den se opakující přednáška pražské designérky Ing. Ivy Bastlové, DiS. „Trendové barvy a materiály“ s tématem trendů ze souběžných červnových veletrhů Salone del Mobile a Eurocucina v Miláně. Na ni pak navázala autorkou komentovaná prohlídka jí navrženého ukázkového interiéru v aktuálních trendy barvách a materiálech (viz eDM 10/2022).

Nemalý zájem pak každý den patřil také přednášce „Digitalizace dřevozpracujícího průmyslu – od myšlenky až po výrobu“, informující o možnostech laserového zaměření interiéru i exteriéru pomocí Flexijetu 3D s výstupem do DXF, a dále přednášce „Upcycling v pojetí Ateliéru Paletky“, jehož vizí je tvořit nábytek či celé interiéry, aniž by se zbytečně kácely stromy. To znamená z palet z netradičních dřevin, které se zbožím přijely do ČR z celého světa a jejichž užitná hodnota by zde skončila (viz DM 4/2017).

Z doprovodného programu se nemalé pozornosti návštěvníků těšil ukázkový interiér v aktuálních trendy barvách a materiálech

… a také tradiční veletržní ocenění

V rámci doprovodného programu byly v druhý den veletrhů ve večerních hodinách v Kongresovém sále výstaviště ještě uděleny tradiční veletržní ceny GRAND PRIX za nejzajímavější vystavené produkty a TOP EXPO za nejpoutavější expozice. Cenu GRAND PRIX mezi jinými získala firma JAP FUTURE s.r.o. Přerov za vchodový systém Liberty model Full. Jde o multifunkční systém, který v sobě sjednocuje samostatné doručení balíků bez fyzické účasti majitele domu, skrytou poštovní schránku, zvonek, kameru a štítek s číslem popisným případně jménem. Je vyroben z hliníku a může být umístěn samostatně nebo tvořit součást jakéhokoliv plotu.

Další cenu GRAD PRIX pak získala čáslavská firma TopolWater s.r.o. za sestavu čistírny odpadních vod (ČOV) TOPAS, určené k čištění biologicky znečištěných odpadních vod z domácností, v kombinaci s odvodňovacím boxem na přebytečný kal, která zaručuje provoz 1 rok bez nutného vyvážení přebytečných kalů. Její řešení spočívá v propojení gravitačního odvodňování kalů pomocí filtrace skrz biologicky rozložitelnou textilii v přídavném boxu, automatického odkalování ČOV pomocí inteligentního řídícího PLC, a to v kombinaci s akumulační nádrží ČOV.

Čestné uznání obdržela firma Wienerberger s.r.o. s centrálou v Českých Budějovicích za hydroizolační fólii Leadax Roov pro ploché a mírně šikmé střechy. Je vyrobena recyklací z PVB odpadu a vyznačuje se snadnou aplikací bez potřeby svařování plamenem. Svařování se provádí speciální kapalinou za pomoci ručních válečků.

V případě soutěže TOP EXPO byly vyhlášeny nejpůsobivější expozice, které jsou zároveň i vysoce funkční a splňují kritéria pro komunikaci se zákazníkem. Cenu v kategorii nad 60 m2 získala spolu s dalšími dvěma firmami společnost Nema Dřevostavby s.r.o. z Olešnice na Táborsku. V kategorii do 60 m2 pak firma UBC s.r.o. Bořanovice, specializující se na komplexní vybavení koupelen.

Stálí vystavovatelé již tradičně nezklamali…

Z tradičních vystavovatelů na veletrhu FOR INTERIOR ani tentokrát návštěvníky nezklamala společnost JELÍNEK – výroba nábytku s.r.o. z Valašského Meziříčí, která zde představila pro rok 2022 hned několik svých novinek. Mezi nimi např. novou ložnicovou kolekci AMI, zastoupenou plovoucí postelí z dubového masivu, kterou kromě jednoduchého designu charakterizuje kombinace přírodních dřevěných ploch s tmavými čelními plochami zásuvek nočních stolků. Ty jsou vytvořené olepením přírodním antibakteriálním linoleem, vyrobeným v kombinaci lněného oleje, korku a borovicové pryskyřice. Podle v expozici přítomného obchodního zástupce Davida Srněnského ho firemní architekti využívají (i v jiných barevných odstínech) ke zvýraznění přirozené krásy dřeva coby hlavního materiálu. Ten tvoří 25 mm silná dubová spárovka, která se v důsledku zkosení hran pod úhlem 45 stupňů jeví jako mnohem silnější a působí velmi elegantně.

Z letošních novinek pak D. Srněnský zmínil ještě nové velké dubové zrcadlo LEILA s fazetou do předsíňové stěny. Jeho první kus byl vyroben na objednávku jisté zákaznice z Rakouska, která si přála, aby se v takovémto zrcadle člověk viděl celý, respektive jako by se díval na obraz. Dále upozornil také na jednostranně rozkládací stůl SABI s rozměry 90×160 cm z dubového masivu, opatřený spe­ciálním kovovým „bezhlučným“ systémem roztahování a dvojdílným prodlužovacím dílcem z masivu, umožňující jeho prodloužení na 210 cm.

Se stejným typem nábytku coby čerstvou firemní novinkou se na veletrh přijela pochlubit i společnost KAPLAN NÁBYTEK z Orliček na Ústecko-Orlicku, kterou však mohli spatřit až návštěvníci pátečního, tedy předposledního dne veletrhu. Šlo o kulatý rozkládací stůl z designové kolekce ELICA o průměru 110 cm s unikátní čepovanou a lepenou konstrukcí a variabilním rozkládacím mechanismem (o 50 cm ve směru délky), jehož skutečnou výstavní premiéru měla firma podle přítomné jednatelky Dany Kaplanové naplánovánu až na říjnový pražský mezinárodní festival DESIGNBLOK.

Z opakovaně se prezentujících výrobců nábytku pak nelze opomenout slovenské výrobní družstvo JAVORINA Spišská Belá a v její expozici dominující ložnicovou postel SOFT, navrženou hlavním firemním designérem Leo Čellárem. Je zhotovena z dubového masivu v kombinaci s očalouněným zadním čelem, od něhož je odvozen i její název SOFT (měkký, příjemný).

„Toto čelo je po stranách zahnuté a mělo by u uživatelů postele vytvořit určitý pocit bezpečí,“ sdělila mi v expozici přítomná zástupkyně firmy s tím, že postel, stojící na soustružených nohách, se stejně jako starší kolekce postelí vyrábí bez úložného prostoru. Na rozdíl od nich ale standardní matrace (celistvá) o šířce 180 cm a délce 200 cm není umístěna uvnitř celodřevěného rámu, ale je položena na něm. Přesněji řečeno na dřevěném roštu situovaném v horní části konstrukce rámu, jehož je součástí.

Kromě této postele družstvo v Praze představilo ještě inovovanou nábytkovou kolekci JURO, tvořenou barovými židlemi, lavicemi a taburety, které jsou nově doplněné o čalounění.

…s novinkami se přijeli pochlubit i mnozí noví

Další zajímavé nábytkové kolekce či solitéry byly k vidění také v expozicích několika na veletrhu FOR INTERIOR nově se prezentujících značek či výrobců. Šlo např. o dalšího slovenského výrobce nábytku z dubového dřeva DUBOVINA s.r.o., sídlící v obci Dubina u Hranovnice v okrese Poprad, která působí na trhu od konce února letošního roku. Autorem designu jí vyráběného a v Praze prezentovaného nábytku z designové kolekce Pedes (postel v minimalistickém retro provedení, komoda, televizní skříňka, konferenční stolek a jídelní set) je jeden z dvojice jednatelů Ing. Michal Iždinský, absolvent Dřevařské fakulty Technické univerzity Zvolen, preferující minimalistický design a povrchovou úpravu olejováním a voskováním.

Svoji výstavní premiéru si na veletrhu, vedle kutnohorské firmy TIMBERIANT s.r.o., letos odbylo i např. Truhlářství Stanislav Kaucký z Žebráku na Berounsku, zaměřené na výrobu hlavně sedacího a stolového nábytku z listnatého masivu nebo vlastnoručně lepené spárovky, opláštěné shora a zespodu několika milimetrovou švartnou ze stejného dřeva, které před vlastní výrobou 2–3 roky přirozeně suší. Kvůli výjimečné kresbě zpracovává hlavně tvrdé dřeviny jako je jasan, dub a ořech, které doplňuje kovovými prvky.

Z firem prezentujících se na stavebním veletrhu FOR ARCH v sekci dřevostaveb, nelze nezmínit vloni založenou pražskou firmu Rolling Homes s.r.o. s provozovnou v obci Pohoří u Dobrušky v kraji Královéhradeckém. Ta se pod heslem „Čelem k lesu, zády k stresu“ zabývá produkcí malých mobilních domků určených pro bydlení či jako kancelář v přírodě. Jsou vyráběny pod značkou NEO na bázi dřevostavby s nosnou konstrukcí z lepených KVH hranolů, založených na hliníkovém podlahovém rámu, který lze upevnit na dvounápravový podvozek tažený větším SUV. S ohledem na to jsou navrženy v souladu se zákonnými limity šířky, délky, výšky (2,5×6,5×4 m) a hmotnosti (do 3,5 t) pro přepravu po silnici.

Podobný „domek“, bytˇ rozměrově o poznání menší a tentokrát určený především pro tzv. glamping (rekreační přespání), byl k vidění ve společné expozici EKOPANELY SERVIS s.r.o. z Jedousova u Přelouče a jejího estonského partnera vystupujícího pod značkou KARG. Ten s využitím jí vyráběných konstrukčních desek z lisované obilné slámy, které využívá k vnitřnímu opláštění nosné konstrukce vyplněné foukanou celulózovou izolací, zhotovuje jak výše zmíněné mobilní „kabiny“ pro příležitostné přespání v přírodě, tak i další moduly plnící např. funkci kuchyňky s jídelnou či sauny. Dalším využitím je jejich umístění v zahradě u rodinného domu, kde po připojení k energetické síti mohou posloužit jako home office neboli domácí kancelář.

Foto: autor a archiv ABF

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina