reportáže

Aj Baťa by sa čudoval. Možno.

Reportaz_Lesagro
Ing. Pavol Varga, jeden z troch konateľov firmy Lesagro, s.r.o., Pravenec. Foto: PhDr. Peter Zemaník
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Áno. Keby žil, zrejme by nevychádzal z údivu už v roku 1945, keď mu znárodnili všetko. Okrem iných aj drevársku fabriku v Pravenci, ktorú firma Baťa vybudovala na spracovanie listnatej (bukovej) guľatiny a vyrábala v nej obuvnícke kopytá. História neskúma pocity jej aktérov, no v tomto prípade si autor týchto riadkov dokáže predstaviť pocity bezmocnosti a márnosti, ktoré by sa nevyhnutne museli u Tomáša Baťu dostaviť, keby musel v priamom prenose sledovať likvidáciu svojej celoživotnej snahy.

Krátko z histórie

Nehovoriac už o tom, že na pôdoryse cudzích úspechov vznikol vzorný socialistický nábytkársky kombinát Tatra nábytok Pravenec, n.p. (pre tých mladších: národný podnik). História firmy Tatra nábytok Pravenec siaha do prvej polovice 20. storočia. Pozemky, na ktorých fabrika postupne vznikala (bývalý veľkostatok Bojnice), získala v roku 1939 firma Baťa, a. s., Zlín, od dedičov a užívateľov rodín Pálffyovcov a Andrássyovcov. Od roku 1942 sa tu začal budovať drevársky komplex, ale bolo ponechané aj jeho pôvodné obuvnícke zameranie. Roku 1945 bola ako prvá otvorená prevádzka píly, o tri roky neskôr stolárska dielňa a v roku 1952 sa v Pravenci začala aj výroba ohýbaného nábytku.

Kombinát vo svojich závodoch na Slovensku tiež komplexne spracúval prevažne listnatú guľatinu od reziva až po nábytok, stoličky, sedacie súpravy, skriňový nábytok, obývačkové steny. Mnohí z nás si ich ešte pamätajú, ako sa nedali zohnať (napríklad „študentská izba“ LOTOS), lebo boli určené predovšetkým na zahraničný trh. Ako väčšina kvalitného, moderného, dizajnovo zaujímavého produktu, ktorý socialistické Československo vyvážalo za devízy (v tom lepšom prípade) alebo za barter (v tom horšom) od svojich občanov preč. Po 40 rokoch úspešného fungovania, presnejšie v roku 1991, n.p. Tatra nábytok Pravenec ukončuje svoju výrobu a v roku 1992 je sprivatizovaný.

Strastiplná história obrovského areálu pokračovala aj potom. Po neúspešnom projekte spoločnosti Interwood z Liptovského Mikuláša (o.i. realizovala aj známe a úspešné stredisko Tatralandia), ktorý v spolupráci s talianskym partnerom plánoval vyrábať 30 tisíc stoličiek ročne, boli zamestnanci, ktorí boli v tomto projekte v Pravenci zainteresovaní a pracovali na píle, postavení pred existenčnú otázku. Z týždňa na týždeň sa preto traja z nich, pôvodne vedúci pracovníci, rozhodli zainvestovať vlastné peniaze a vytvorili firmu Lesagro, s.r.o. a podľa svojho predchádzajúceho zaradenia si aj podelili kompetencie. Traja konškoláci a študenti z Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene (dnešná Technická univerzita Zvolen) začali budovať firmu, v ktorej mali jasnú víziu. O nákup guľatiny sa začal starať Ing. Pavol Varga, výrobu si vzal na starosť Ing. Jozef Tipul a predaj zaisťuje Ing. Viliam Žingor. Všetci traja konatelia rozhodujú o strategických zámeroch, nevyhnutných investíciách i o smerovaní a tempe rozvoja.

Súčasťou rozsiahleho areálu sú manipulačný sklad guľatiny, píla, sušiarne, výroba dyhy i energetické hospodárstvo. Foto: PhDr. Peter Zemaník

Lesagro s.r.o. bola založená v roku 2002. V roku 2005 kúpili piliarsku časť areálu bývalej Tatra nábytkárne Pravenec, ktorá patrila koncom 80-tych rokov minulého storočia k najvýznamnejším výrobcom dreveného ohýbaného nábytku na Slovensku. Prevádzka v Pravenci je aj v súčasnosti v centre oblasti s bohatým výskytom kvalitnej drevnej suroviny, najmä tvrdého listnatého dreva. Listnaté lesy tvoria v regióne 73 % všetkých lesov.

„Začiatky neboli jednoduché,“ hovorí jeden z konateľov, Ing. Pavol Varga a pokračuje: „Usilujeme sa nadviazať na bohatú tradíciu spracovania listnatého dreva pre nábytkárske využitie v Pravenci. Prvý piliarsky závod na tomto mieste sa začal stavať na jar roku 1942. Projektantom bola firma Baťa, a.s., Zlín. Dodávateľom strojov a zariadení bola Královopolská strojírna Brno. Bežná prevádzka píly začala koncom roku 1945. Spracúvame tak, ako to bolo zvykom, gravitujúcu, prevažne bukovú guľatinu. Pri dvojzmennej prevádzke sa náš porez postupne ustálil na 40 tis. m3 guľatiny ročne. S odstupom času musím povedať, že sme mali šťastie v tom, že sme sa rozbiehali ešte pred prvou veľkou krízou, keď trh išiel a výnosy stačili na splácanie dlhov.“

Výrobu lúpanej dyhy spustili v Lesagro, s.r.o. začiatkom roka 2009. Foto: PhDr. Peter Zemaník

Nebolo to jednoduché, pretože najprv museli prekonať nepríjemné dedičstvo predchodcov a postupne splatiť záväzky voči dodávateľom guľatiny. Postupne sa pri dodržiavaní prísnej platobnej disciplíny prepracovali medzi centrálnych zákazníkov LESY SR, š.p. a so svojou ročnou kapacitou spracovania guľatiny sa zaradili medzi stredne veľké píly na listnatú guľatinu. V roku 2008 rozšírili svoju výrobu o – síce starú, no výkonnú – technológiu na lúpanie bukovej dyhy. Spustili ju v roku 2009, keď vrcholila finančná kríza, ale vyšli z nej posilnení. Prvú dyhu vyrobili 28. januára 2009. To im umožnilo presunúť zamestnancov z utlmenej piliarskej výroby do výroby dyhy, teda nemuseli prepúšťať. V súčasnosti Lesagro s.r.o. spracováva porezom a lúpaním drevnú hmotu určenú na ďalšie, takmer výlučne nábytkárske spracovanie. 80 % spracovávaného dreva je buk, zvyšok tvoria dub, jaseň, smrek a iné. Hlavným produktom firmy je…

Zobraziť celý článok v eDM 9/2022 >>

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina