drevostavby konštrukcie

V Nórsku dokončili najvyššiu drevenú stavbu na svete

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V ostatných rokoch sa progresívne architektonické kancelárie osmeľujú pri odvážnych urbanistických riešeniach vo väčšej miere využívať vynikajúce konštrukčné a tepelnotechnické vlastnosti moderných drevných materiálov a projektujú čoraz vyššie budovy na báze dreva.

Dôkazom sú už zrealizované projekty 14 poschodového bytového domu Treet v nórskom Bergene vysokého 52,8 metra (dokončený v roku 2015), 18 poschodového študentského internátu Brock Commons Tallwood House v kanadskom Vancouveri s výškou 53 metrov (2017) a 24 poschodovej polyfunkčnej drevostavby HoHo (Holz-Hochhaus) vo Viedni (2019), ktorá by bola s výškou 84 metrov najvyššou drevenou budovou sveta (podrobne sme ju predstavili TU). Dňa 15. marca 2019 bola totižto v nórskom meste Brumunddal na brehu jazera Mjøsa, približne 100 km severne od metropoly Oslo, slávnostne otvorená 18 poschodová Mjøsa Tower vysoká 85,4 metra, ktorá sa tak stala aktuálne najvyššou drevenou stavbou na svete.

A to ešte na realizáciu čakajú, z dosiaľ nám známych projektov, 34 poschodový a 120 metrov vysoký mrakodrap z dreva v Stockholme, 80 poschodový a 300 metrov vysoký Oakwood Tower v Londýne a 70 poschodový a 350 metrov vysoký mrakodrap z dreva W350 v Tokiu.

Pôvodne mala byť nižšia

Mjøsa Tower (v nórštine Mjøstårnet – veža pri jazere Mjøsa) projektovala nórska architektonická spoločnosť Voll Arkitekter. Pôvodný návrh uvažoval s výškou veže 81 metrov, ale ctižiadostivý developer a investor Arthur Buchardt z AB Invest zadal požiadavku, aby Mjøsa Tower prekonala výškou rozostavaný 84 metrový HoHo vo Viedni. Projektanti to vyriešili zmenou konštrukcie strešnej pergoly, ktorú zvýšili o 4,4 metra. Z dôvodu zredukovania jej zaťaženia vetrom majú borovicové trámy zaoblené hrany r = 140 mm.

Viacúčelová budova

Prípravné práce na výstavbe Mjøsa Tower začali v apríli 2017, samotná výstavba v auguste toho istého roka. Budova má 18 poschodí s nasledujúcim členením: na prízemí sa nachádzajú recepcia, reštaurácia a lobby, na 2. poschodí konferenčná miestnosť a zasadacie miestnosti. Na ďalších piatich poschodiach sú kancelárske priestory. Od 8. po 11. poschodie je hotelová časť so 72 hotelovými izbami (18 na každom poschodí), od 12. po 16. poschodie je rezidenčná časť s 33 bytmi s plochou od 50 m2 do 180 m2. Dva apartmány na 17. poschodí spolu so spoločenskou miestnosťou slúžia na svadby, spoločenské akcie a väčšie konferencie. Na 18. poschodí sa nachádza jeden podkrovný apartmán a verejná vyhliadková terasa s pergolou. Súčasťou komplexu Mjøsa Tower je aj vedľa stojaca verejná plaváreň s dvoma 25 metrovými bazénmi. Budova plavárne s plochou takmer 4900 m2 je taktiež z materiálov na báze dreva.

Stavebný systém

Nosnú konštrukciu Mjøsa Tower tvoria stojky, nosníky a diagonálne prvky z lepeného lamelového smrekového dreva (glulam – glued laminated timber). Najväčšie axiálne sily sa vyskytujú v štyroch rohových stojkách, ktorých prierez je 1485 x 625 mm. Vnútorné a obvodové stojky majú prierezy 725 x 810 mm a 625 x 630 mm. Prierez diagonálnych prvkov je 625 × 990 mm.

Od 2. po 11. poschodie sú prefabrikované drevené podlahy na báze stavebného systému Trä8 firmy Moelven s využitím laminovaného dyhového dreva Kerto LVL (laminated veneer lumber) od fínskej spoločnosti MetsäWood.

Z dôvodu zaistenia vyššej hmotnosti, ktorá je schopná stabilizovať konštrukciu budovy, boli v najvyšších 7 podlažiach (12. až 18.) použité betónové podlahy. Je to prevencia proti výkyvom veže zapríčinené silným vetrom. Betónové podlahy uľahčujú aj dosiahnutie vyššej úrovne akustického útlmu v bytoch a apartmánoch.

Balkóny, dve schodiská a tri výťahové šachty sú vyrobené z panelov krížom lepeného dreva CLT (cross laminated timber) v celkovom objeme 535 m3.

Veľké prefabrikované prvky fasády sú upevnené na vonkajšej strane nosných drevených konštrukcií a tvoria obálku budovy. Fasádne drevené sendvičové panely majú nehorľavú izoláciu z minerálnej vlny a opláštenie protipožiarnymi panelmi Woodify ošetrené retardérom horenia.

Požiarna bezpečnosť

Mjøsa Tower bola postavená podľa prísnych požiarno-bezpečnostných predpisov v súlade s Eurokódom NS-EN 1995-1-2. Masívne nosné drevené konštrukčné prvky vytvárajú svoj vlastný protipožiarny povrch, pretože v prípade požiaru zuhoľnatené povrchové vrstvy zabraňujú ich celkovému prehoreniu, takže si zachovajú požadovanú nosnosť. Každé podlažie budovy je navyše navrhnuté ako samostatné oddelenie, ktoré dokáže odolávať prípadnému požiaru po dobu zhruba 90 minút. Použité sú kropiace zavlažovacie systémy, decentralizované vetracie systémy a protipožiarne vetracie kanály. Pohľadové drevo a CLT panely na únikových cestách a vnútorných stenách schodísk a výťahových šácht sú buď ošetrené retardérom horenia alebo obložené sadrokartónom.

Kovové spojovacie prvky, ktorých je takmer 120 ton, sú ukryté vo vnútri drevených konštrukcií a sú chránené vloženými intumescenčnými pásmi. Tie pri teplote vyššej ako 150 °C expandujú a 20-násobne zväčšia svoj objem, čím upchajú prípadné netesnosti a zabránia tak prehriatiu ocele.

Ocenenia

Ešte pred dokončením bola Mjøsa Tower ocenená dvomi významnými oceneniami ako uznanie svojej virtuozity v oblasti dizajnu a udržateľnosti v architektúre. Sú to: víťazstvo Norwegian Tech Award 2018 v kategórii Stavebníctvo a zlato na New York Design Awards 2018.

Keďže mestá naďalej globálne expandujú, rastie dopyt po udržateľnejšej výstavbe a využívanie dreva má v tomto smere dôležitú úlohu. Architektonická spoločnosť Voll Arkitekter tak dúfa, že sa ich dielo stane inšpiráciou pre výstavbu mnohých ďalších vysoko ekologických budov.

Fakty k projektu Mjøsa Tower v nórskom Brumunddal:

•    Architektúra a projekt: Voll Arkitekter AS, Trondheim
•    Investor: AB Invest AS, Oslo
•    Generálny dodávateľ stavby: HENT AS, Trondheim
•    Výrobca: Sweco Nórsko, Lillehammer
•    Drevené konštrukcie: Moelven Limtre AS, Moelv
•    Prefabrikované fasádne prvky: Ringsaker Vegg- og Takelementer AS, Brumunddal
•    Miesto: Brumunddal, Nórsko
•    Výška: 85,4 m
•    Počet poschodí: 18
•    Rozmery: 36,8 x 16,3 m
•    Celková podlahová plocha: 10 500 m2
•    Objem použitého dreva: 2700 m3
•    Realizácia: august 2017 – marec 2019
•    Rozpočet: 51,5 mil. eur

Autor: Ing. Miroslav Dvorský
Kontakt: dvorsky@cinema.sk
Foto: archív autora a internet

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina