aktuality

Drevostavbári v celej EÚ čelia cenovej kalamite

ZSDSR_Drevostavba
Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Situácia na trhu s drevom i výrobkami z neho sa v celej Európe mimoriadne vyhrotila. Ceny materiálov pre drevostavby (KVH hranoly, CLT panely, DHF dosky a pod.) sa za posledných pár mesiacov vyšplhali do astronomických a nepredvídateľných výšok.

„Narástli o 30 až 50% a viac. Navyše sa neúmerne, až na niekoľko mesiacov, predĺžila dodacia lehota od inokedy spoľahlivých partnerov,“ hovorí Ing. Róbert Lukáč, predseda Sekcie drevostavieb ZSD SR a dodáva: „Dopadá to na našich drevostavbárov veľmi tvrdo, pretože prakticky zo dňa na deň musia čeliť nedostatku materiálu, predlžovaniu jeho dodávok, nárastu cien a tým sa stávajú – nie vlastnou vinou – nedôveryhodnými partnermi pre svojich zákazníkov. Ťažko sa nám vysvetľuje, prečo cena hotového drevodomu vzrástla o 10–15 % oproti pôvodnej cene.“

Celá situácia sa vyhrotila na prelome rokov 2020 a 2021, keď sa potvrdili prognózy, že globálny dopyt po ihličnatom rezive bude vyšší než jeho celková výroba. Po prvýkrát v histórii by mohol presiahnuť hranicu 350 miliónov m3. Predchádzal tomu nárast vývozu ihličnatého reziva do USA v roku 2020. Len v Nemecku stúpol o 54 % na necelé 2 milióny m3, celá Európa vyviezla do USA 3,5 milióna m3. Po šoku spôsobenom epidémiou Covid-19 v prvom kvartáli 2020 došlo na konci 3. štvrťroku celosvetovo k skokovému oživeniu dopytu. „Nemôžeme na dovolenku, tak budeme opravovať dom!“ – to bolo heslo, ktoré viedlo k masívnemu zvýšeniu dopytu po tzv. „kutilských“ (DIY) sortimentoch.

Navyše, aj spracovatelia dreva (piliari), ktorí sa mohli spoľahnúť na plynulé dodávky suroviny, sa ocitli v ohrození. Kým na Slovensku sme ešte v roku 2020 boli „zasypaní“ kalamitným drevom aj z okolitých štátov, dnes je situácia na trhu podstatne iná. „Naši spracovatelia majú čiastočne garantované dodávky v objemoch z roku 2020, ale ceny za guľatinu sa šplhajú do závratných výšok,“ konštatuje Ing. Milan Benco, predseda Drevárskej sekcie ZSD SR a pokračuje: „Cenová politika na trhu je veľmi rozkolísaná a mnohé zmeny k vyšším cenám nás prekvapili a museli sme ich premietnuť aj do výroby reziva.“

Európski piliari, predovšetkým zo Škandinávie našli pre svoje výrobky v USA a v Číne lukratívnejšie odbytište než v strednej Európe. Tým dochádza k výpadku suroviny pre ďalšie spracovanie na stavebné drevo. Staré zavedené toky dreva ovplyvní postupne zavedený zákaz vývozu guľatiny z Ruska – najviac to zasiahne Čínu, Fínsko a Pobaltské štáty.

„Dynamicky sa rozvíjajúci sektor drevostavieb bude touto cenovou a komoditnou kalamitou zasiahnutý v roku 2021. A to napriek tomu, alebo práve preto, že medzi zákazníkmi rastie dopyt po ekologickom bývaní v drevostavbách. V roku 2020 narástol obrat nemeckých firiem o 14 %. Na Slovensku je tento prírastok okolo 10 %. Keď však porovnáme december 2020 s decembrom 2019, tam je to nárast o 42 %,“ uzatvára Róbert Lukáč.

O to zarážajúcejšie preto pôsobí fakt, že v pripravovanom Pláne obnovy a odolnosti SR o využívaní inovačných technológií a efektívnom využití stavebného dreva v boji s klimatickou krízou nie je ani zmienka.

Aby sa túto dramatickú a pre mnohé firmy existenčnú otázku podarilo zmierniť – pretože raketový nárast cien pozorujeme aj v iných ako drevených stavebných komoditách – obrátil sa ZSD SR listom na Európsky zväz výrobcov drevodomov (EFV), v ktorom inicioval stretnutie a rokovanie nielen výrobcov drevostavieb, ale predovšetkým dodávateľov materiálov. ZSD SR je dlhoročným riadnym členom tejto rešpektovanej európskej organizácie. Spoločnou snahou o zachovanie pôvodných trhových vzťahov by mal byť návrat k nepísanému tzv. „zlatému pravidlu“ trhu, na ktorom dodávatelia garantujú svojim spoľahlivým odberateľom množstvo tovaru na úrovni minimálne predchádzajúceho roka.

Napriek tomu, že sme po minulé roky zaznamenali nárast podielu stavieb z dreva, nám momentálne hrozí, že nebudeme vedieť úplne naplniť zvýšené požiadavky po stavbách z dreva. Pritom zníženie emisií skleníkových plynov, ku ktorému stavby z dreva výrazným spôsobom prispievajú, je jedným z cieľov Európskej únie. Preto by výsledkom spoločného snaženia malo byť vyhlásenie EFV smerom k rozhodujúcim autoritám v priemysle i európskej politike na obmedzenie objemu nezmyselného vývozu reziva z Európy.

Zdroj: TS ZSD SR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina