archív aktualít rok 2013

Německý svaz pilařského a dřevařského průmyslu bilancuje: Projevují se problémy z předcházejících let

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pila AnthoferNedostatečné zásobování, vysoké ceny kulatiny a tvrdá mezinárodní konkurence. To jsou zásadní problémy, se kterými se již několik let potýká pilařská branže v Německu. Situace na trhu se sice v polovině roku 2013 mírně zlepšila, celkový deficit však bude obtížné dohnat. Prognózy expertů pro druhé pololetí roku 2013 jsou zatím velmi zdrženlivé.

Již delší dobu odolává trh tlaku vysokých cen jehličnaté kulatiny. Pomyslné nůžky mezi cenami řeziva a suroviny ovlivňují celý zpracovatelský řetězec a působí problémy v rámci celého klastru „les a dřevo“, promítají se do marží finálních produktů, především konstrukčního masívu a výrobků z lepeného dřeva.

Výrobní ceny u stavebních sortimentů jehličnatého řeziva jsou v současné době jen o 2,9 % vyšší než v minulém roce. To nemůže v žádném případě diskrepanci mezi cenami suroviny a řeziva vyrovnat. V důsledku toho je situace v oblasti zisků domácích podniků v prvním pololetí velmi napjatá. Obrat pilařské branže byl na konci června dokonce o 2,4 % nižší než v roce 2012, v rámci Německa to bylo o 1,6 % méně, export zaznamenal pokles o 3,9 %.

Obtížný I. kvartál

Vývoj na domácích odbytových trzích odpovídal celkové hospodářské situaci. Z důvodu dlouhé zimy a opožděného zahájení stavební činnosti byla poptávka ze strany stavebního a obalového průmyslu nižší než obvykle v tomto období. V prvním kvartálu 2013 klesla poptávka po jehličnatém řezivu o 7,2 %. Již v roce 2012 došlo k poklesu domácí spotřeby o 5,7 %. Odpovídajícím způsobem poklesla podle informací Spolkového statistického úřadu produkce řeziva v 1. kvartálu 2013 o 7,3 % (na 20 milionů m3).

„Německý pilařský průmysl přestál obtížné období od krizového roku 2009, což je důkazem toho, že německá pilařská branže má v Evropě stabilní pozici a je na vysoké odborné a technické úrovni,“ komentuje situaci Lars Schmidt, generální šéf Svazu německého pilařského a dřevařského průmyslu (DeSH). „Německo dosahuje od roku 2004 stále pozitivní saldo zahraničního obchodu s jehličnatým řezivem. Vývoz ale v posledních letech poklesl. Německo sice zůstává i v roce 2013 největším producentem řeziva v Evropě, ale z důvodu vysokých domácích cen suroviny mohou zdejší firmy jen sotva obstát v globální konkurenci. Ve srovnání s mezinárodními cenami jehličnatého dříví jsou ceny suroviny v Německu téměř o polovinu vyšší,“ vysvětluje Schmidt. Vedle problémů na odbytových trzích se pilařská branže potýká také s nedostatečným zásobováním, obzvláště privátní lesy redukovaly v poslední době těžbu.

Pilaři se obávají ztráty konkurenceschopnosti

Podle údajů svazu musela v uplynulém pololetí řada podniků redukovat výrobu. Podstatný pokles objemu dříví na trzích vyžaduje zásadní strukturální změny, avšak jen málo pilařských podniků je schopno adekvátně reagovat na změnu rámcových podmínek. Aby bylo možné zajistit konkurenceschopnost, je nutné provést změny nejen na domácích trzích, ale také v politických strukturách. Jedna ze zásadních změn by se měla týkat úpravy přísných německých limitů pro maximální tonáž při transportu dříví, což by mohlo snížit celkové energetické náklady na přepravu.

Mírně optimistické prognózy

Po obtížném startu do roku 2013 se naděje pilařské branže upírají na druhé pololetí. Zda se mírné oživení situace projeví ve vyrovnaném ročním výsledku, zůstává zatím nejasné. Pilařský průmysl je samozřejmě závislý na celkovém hospodářském vývoji, odhady expertů hovoří o nárůstu hrubého domácího produktu pro rok 2013 o 0,6 %. Očekávaná roční produkce jehličnatého řeziva o objemu 20 milionů m3 se zatím jeví jako reálná.

Zdroj: www.saegeindustrie.de

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina