archív aktualít rok 2013

Slovenští studenti si vyzkoušeli český styl výuky

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SOS PisekV dílnách SOŠ a SOU v Písku bylo v minulých týdnech slyšet slovenštinu. Společně s domácími si práci vyzkoušelo šest chlapců ze Střední odborné školy dřevařské ze Spišské Nové Vsi. Šlo o učně oboru truhlář a studenty maturitního oboru tvorba nábytku a interiéru a dále operátor dřevařské výroby.

„Přijeli jsme do Písku v rámci akce Řemeslo v sousední zemi 2013. Je to součást mezinárodního programu Evropské unie Leonardo da Vinci, Mobility zaměřeného na získávání pracovních zručností žáků středních škol,“ vysvětlila učitelka odborných předmětů Hana Čekovská, která slovenské studenty do Písku doprovázela. Ve středisku praktické výchovy SOŠ a SOU Písek se jim věnovali především vedoucí střediska Pavel Jíška a hlavní mistr Milan Volf.


A jaké poznatky si z Písku odvážejí? „Je tady podobná struktura výuky jako u nás, ale mají větší možnost pracovat na konkrétních zakázkách. Za další přednost pokládám, že vedle odborného výcviku ve školním středisku, mohou učni pracovat i ve firmách. To je u nás na Slovensku zatím problém,“ uvedla Hana Čekovská.


Zástupci obou škol se shodli na tom, že po letech stagnace se zvyšuje zájem mladých o učební obory. I v budoucnu by mělo platit tolikrát ověřené, že řemeslo má zlaté dno.

Zdroj: Písecký deník

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina