archív aktualít rok 2011

Loštický betlém je veřejně přístupný až do Tří králů

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

BenesV Lošticích, malém městečku na Šumpersku, které je proslulé výrobou tzv. olomouckých tvarůžků, je letos již popatnácté k vidění poněkud neobvyklý betlém místního řezbáře Jaroslava Beneše. Jde o dřevěný, částečně pohyblivý betlém, ve kterém jsou kromě typických biblických postav zpodobněni nejen minulí a současní občané města a okolí, ale také významní rodáci či občané Moravy.

Mezi současnými sto sedmdesáti figurkami, jejichž počet řezbář každoročně rozšiřuje o max. 3 nové postavičky, je mimo jiné ztvárněn zápasník Gustav Frištenský, malíř a ilustrátor Adolf Kašpar, přerovský hudební skladatel Jaroslav Wykrent či hanácký obr Josef Drásal z Chromče (1841 – 1886), který dle kosterních pozůstatků dorostl do výšky cca 242 cm a v celosvětovém měřítku byl patnáctým nejvyšším člověkem. Na pozadí betléma je vedle dominantní postavy anděla a hradu Bouzova vyobrazena i známá věznice v nedaleké obci Mírov, ze které po laně, stejně jako před několika lety, prchá její nejznámější obyvatel, doživotně odsouzený Jiří Kajínek.

Losticky_betlem„Tito obyvatelé betléma, vyřezaní z lípového dřeva a dorůstající výšky 9 cm, v této betlémské krajině nestárnou ani nemládnou, ale stávají se legendami pro budoucí generace,“ sdělil nám Jaroslav Beneš 7.12. při návštěvě jeho tradiční vánoční výstavy, kterou každoročně ve vlastní režii připravuje pro místní obyvatele, aby si, jak sám říká, mohl společně s nimi skutečně prožít vánoce. „Vánoční výstavu mých prací, které vévodí tento neprodejný betlém, považuji i za jakousi formu poděkování občanům Loštic za to, že mě jako přistěhovalce z Mohelnice nepovažují vzhledem k mému způsobu života a renezančnímu ošacení, ve kterém se běžně pohybuji, za nějakého šaška nebo blázna, ale za člověka s poněkud odlišným názorem, který takto musí žít, neboť jinak by nemohl skutečně tvořit,“ objasňuje řezbář svůj netradiční zevnějšek a dodává že letos do Loštického betlému přibyla figurka zobrazující místního občana pana Jiřího Štiky, který oslavil 60 let života. Druhá z nových postaviček představuje známou osobnost Moravy Ladislava Galgonka, hlavního uměleckého fotografa ČTK.

Vánoční výstava prací Jaroslava Beneše, doplněná ještě o obrazy regionálního malíře Petra Herziga Dubického, je instalovaná přímo v řezbářově domě v Lošticích na ulici Moravičanská č. 439, kde potrvá až do 6.1.2012. Je otevřena denně od 14:00 do 18:00 hodin, a to včetně svátků, sobot a nedělí. Návštěvu v mimo uvedenou dobu je možné domluvit přímo s Jaroslavem Benešem na telefonním čísle 603 929 926.
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina