archív aktualít rok 2011

Dřevěný Pan Tau ozdobí nádraží v Třešti

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pan_TauNa autobusovém nádraží v Třešti se objeví nová dominanta – dřevěná socha Pana Tau od jihlavského řezbáře Daniela Stejskala. Sochu v nadživotní velikosti si u něho objednal místní spolek betlémářů, kteří přišli s myšlenkou vzdát hold třešťskému rodákovi Ottu Šimánkovi, jenž populární postavu Pana Tau ztvárnil.

Místostarostka Třeště a členka výboru třešťských betlémářů Marie Roháčková potvrdila, že socha bude stát u autobusového nádraží. „Památkáři už to schválili. Teď se uvidí, jak bude socha ukotvena, o tom se bude ještě jednat,“ uvedla s tím, že termín postavení ještě není jasný „Asi by byla škoda udělat to v tichosti. Uvidíme, zda to podnikneme při nějaké větší události,“ poznamenala místostarostka.

Dřevěný Pan Tau vznikl z kmene více než stoletého jasanu, pokáceného před čtyřmi lety. I s podstavcem měří čtyři metry a sám je vysoký 2,5 metru. Řezbář na soše pracoval přes čtyři měsíce. Největší radost mu prý při práci dělaly místní děti, které se na něj chodily dívat. Pana Tau samy poznaly a autor tak věděl, že má jeho práce smysl.

Otto Šimánek

Narodil se 28. 4. 1925 v bývalé lékárně na náměstí v Třešti. Vyučil se elektromechanikem, ale od dětství hrál v ochotnickém divadle. Pana Tau, vysokého němého chlapíka v obleku, s buřinkou a karafiátem v klopě, ztvárnil ve 33 dílech seriálu a ve třech filmech. Kromě toho natočil desítky jiných filmů a seriálů, spolupracoval i s rozhlasem, hrál v divadle a daboval. Zemřel 8. 5. 1992 v Praze.

Zdroj: iDNES.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina