školy

Nejlepší budoucí tesaři poměří letos své síly v Brně již podvacáté

Skoly_MCRTesar
Výroba makety jehlanové střechy probíhala kvůli velkému počtu družstev ve školní tělocvičně
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V průběhu ledna letošního roku proběhlo na Střední škole řemeslné Jaroměř a Střední průmyslové škole stavební Valašské Meziříčí české a moravské kolo v pořadí již XX. ročníku Mistrovství ČR s mezinárodní účastí oboru vzdělání Tesař, vyhlášeného pro budoucí adepty tesařského řemesla Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů a zařazeného do Věstníku MŠMT ČR a do Přehlídky České ručičky pro rok 2023. Osm nejlepších družstev z těchto kol následně poměří své síly ve finálovém kole soutěže, organizovaném SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy, které proběhne 1.–3. 3. 2023 na výstavišti v Brně při příležitosti Stavebního veletrhu Brno, letos opět bez zahraniční účasti.

V Jaroměři jehlanová střecha s třemi námětky

České oblastní kolo 20. ročníku celostátního mistrovství Tesař 2023, vyhlášeného Cechem klempířů, pokrývačů a tesařů (CKPT) a zaměřeného na prezentaci odborných dovedností žáků 3. ročníku (případně i žáků nižších ročníků do 20 let věku) učebního oboru 36-64-H/01 – Tesař, proběhlo ve dnech 11.–12. 1. 2023 na Střední škole řemeslné v Jaroměři pod záštitou Mgr. Martina Červíčka, hejtmana Královéhradeckého kraje. K jeho konání organizátoři pod vedením mistra odborného výcviku tesařů Bc. Ladislava Kubiase pozvali všech 18 škol, které v oblasti Čech tesařské řemeslo vyučují, z nichž 13 (SPŠ a OA Náchod, SPŠS a SOŠST Ústí nad Labem, SOŠ Praha – Jarov, SŠS Jihlava, ČZA Humpolec, SPŠ stavební Pardubice, Akademie řemesel Praha, SOU stavební Plzeň, SŠHŘG Trutnov, SOŠ a SOU stavební Kolín, SPŠSS Tábor, SOŠ a SOU Hradec Králové a také pořádají SŠ řemesel Jaroměř) této možnosti využilo. Každá z těchto škol nominovala do soutěže 2 žáky, kteří soutěžili jako dvoučlenné družstvo.

Jejich prvním úkolem bylo v teoretické části správně zodpovědět 30 otázek z oblasti technologie, materiálů, stavebních konstrukcí a odborného kreslení, za které mohlo každé družstvo získat až 30 bodů. Po absolvování teoretické části pak následovala náročná desetihodinová praktická část, rozdělená do dvou soutěžních dnů, kde úkolem soutěžících bylo zhotovit za pomoci ručního nářadí maketu jehlanové střechy trojúhelníkového půdorysu o třech nárožích a s třemi námětky podle výkresu v měřítku 1:5. Jejich výkony posuzovala trojčlenná porota pod vedením cechmistra CKPT Ivana Dvořáka, majitele firmy Dvořák – střešní pláště s.r.o. z Horky na Pardubicku. Hlavními hodnoticími kritérii byly – vynesení profilu, opracování spojů, dodržování BOZP, celková kvalita provedení (vzhled výrobku), dodržení časového limitu a zejména pak dodržení rozměrů daných výkresem.

Písemný test a zadaný úkol nejlépe zvládli a do brněnského finále se probojovali z prvního místa s celkovým počtem 149 bodů Filip Kozák a Václav Lindr z pořádající SŠ řemeslné Jaroměř, vedeni mistrem odborného výcviku Bc. Ladislavem Kubiasem. Druhé místo za 147 získaných bodů obsadili David Scholz a Michal Trnka ze SPŠ stavební a Obchodní akademie arch. Jana Letzela Náchod, doprovázeni mistrem odborného výcviku Josefem Řezníčkem. Třetí postupové místo s celkovým ziskem 142 bodů vybojovali Jiří Paul a Richard Mácha ze SPŠ stavební a SOŠ stavební a technické Ústí nad Labem, jejichž přípravu na soutěž vedl učitel odborné výchovy Roman Halbich.

Ve Valašském Meziříčí dřevěná tesařská koza

O týden později ve středu 18. 1. 2023 pak proběhlo na SPŠ stavební Valašské Meziříčí oblastní kolo soutěže pro region Morava. Zúčastnila se ho družstva z devíti škol (spolu s pořádající SOŠ Valašské Meziříčí ještě ze SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy, SŠ technických oborů Havířov-Šumbark, SOU stavebního Opava, SŠ stavební a dřevo­zpracující Ostrava, Integrované střední školy Hodonín, SOU Uherský Brod, Švehlovy SŠ polytechnické Prostějov a ze SPŠ stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod), a na rozdíl od kola českého bylo jednodenní.

Další zvláštností oproti kolu českému byl jednodušší výrobek (dřevěná tesařská koza), kterou nevyrábělo školami nominované družstvo, ale během pěti hodin ji musel za pomoci ručního nářadí každý žák zhotovit samostatně. To samé pak platilo i v případě vypracování písemného testu s 30 otázkami z oblasti technologie, materiálů, stavebních konstrukcí atd., podobně jako v oblastním kole v Jaroměři.

Pořadatel moravského kola ho totiž využil také k soutěži jednotlivců, jehož vítěz coby nejlepší juniorský tesař roku 2023 na Moravě byl oceněn zlatým pohárem regionálního cechmistra CKPT za Zlínský kraj pana Pavla Loupance. Jde o provozovatele střechařské firmy Lopex z Bystřice pod Hostýnem, který byl zároveň spolu s dalšími dvěma tesařskými odborníky z regionu předsedou odborné poroty. Pohár z jeho rukou převzal student 3. ročníku pořádající meziříčské stavební průmyslovky František Psota, který v závěrečném hodnocení dostal od poroty z možných 100 bodů rovných 93. Nicméně v celorepublikovém finále v Brně ho návštěvníci stavebního veletrhu neuvidí, jelikož v soutěži družstev po celkovém součtu bodů (160) skončil spolu se svým spolužákem Michalem Vacko až na pátém místě.

Ve finále se tak spolu s výše zmíněnými třemi družstvy z českého kola utká (díky celkovému zisku 175 bodů) řemeslně nejvyrovnanější dvojice reprezentantů vítězné SŠ stavební a dřevozpracující Ostrava Tomáš Krpec a Martin Lušovský, které na soutěži doprovázel mistr odborného výcviku Pavel Lanča. Z druhého místa s celkovým ziskem 169 bodů postoupili do Brna Antonín Carlos Baroš a Jan Jasenčuk ze SŠ technických oborů Havířov-Šumbark a bronzoví Ondřej Maňásek a František Vincenc (celkem 162 bodů z Integrované střední školy Hodonín.

Výše jmenovaných 12 žáků ani tentokrát, stejně jako loni, na pomyslné startovní čáře dne 1. 3. 2023 v Brně nedoplní podle Ing. Romana Hypra ze SŠSŘ Brno-Bosonohy (organizátor finále) žádné družstvo ze spřátelených škol ze zahraničí. Pro rozšíření startovního pole byla proto organizátory pozvána z každého oblastního kola vždy v pořadí ještě čtvrtá škola, z českého SOŠ Jarov z Prahy 9 a z moravského SŠ stavebních řemesel Brno-Bosonohy.

Foto: archiv SŠŘ Jaroměř a SPŠS Valašské Meziříčí

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina