reportáže

P-System: revolučný systém spájania

Reportaz_Lamello
Filippo Ascari, riaditeľ a spolumajiteľ stolárskej firmy Ascari Wood & Design. Foto: archív Lamello
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzercia

Stolárstvo Ascari Wood & Design sa špecializuje na výrobu vysokokvalitného nábytku na mieru. Spoločnosť založil v roku 1974 Giorgio Ascari v talianskom meste Nonantola, len niekoľko kilometrov od Modeny, a preslávil ju dekoratívny drevený kryt radiátora, ktorý je veľmi vyhľadávaným riešením, ktoré mení radiátor na štýlový a elegantný doplnok v miestnosti.

Filippo Ascari opisuje svoju spoločnosť ako stolársku dielňu, ktorá sa zameriava na výrobu kvalitného nábytku na mieru a venuje maximálnu pozornosť želaniam zákazníkov. „Nič pre nás nie je nemožné,“ tvrdí výkonný riaditeľ.

Kolektív pracovníkov stolárstva Ascari Wood & Design zo severotalianskej Nonantoli

Pôsobivé výhody systému P-System

„Systém P-System zmenil naše stolárstvo, priniesol revolúciu do spôsobu práce aj montáže a ušetril nám veľa času. Za to ďakujem spoločnosti Lamello,“ hovorí Filippo. „Investovali sme do 5-osového CNC obrábacieho centra Morbidelli M100.“ Pomocou programu Maestro, knižnice s množstvom programovacích funkcií, sa v jednom kroku vyrobí štandardný nábytok so všetkými otvormi, drážkami a spojmi. Najmodernejšie technológie zabezpečujú maximálnu úsporu času a materiálu.

Na práce, ktoré sa nevykonávajú na CNC obrábacom centre, sa používa drážkovacia frézka Zeta P2. Filippo odhaduje, že ročne sa použije 5000 až 6000 nábytkových spojok vrátane Clamex P-14, Tenso P-14 a Divario P-18. „Lamello znamená pokrok! Tieto výrobky pomáhajú stolárom optimalizovať rôzne fázy výroby nábytku.“

Spojky Clamex sa používajú vo všetkých projektoch šatníkov, kuchýň, kúpeľní, knižníc atď. „Keď sme zistili výhody systému P-System, sadli sme si s výrobným personálom a rozhodli sme sa, že odteraz budeme používať výlučne Clamex,“ hovorí Filippo s úsmevom.

„Zvládame to veľmi dobre aj preto, že niekedy je potrebné nábytok rozobrať a natrieť. Počas montáže sa môže napríklad stať, že sa niektorý diel poškodí. Teraz však existuje možnosť ponechať nábytok zákazníkovi a vymeniť len poškodenú časť. To je výhoda pre zákazníka aj pre nás,“ vysvetľuje Filippo. „Lamello zmenilo spôsob našej práce v stolárstve.“

Úspora času a väčšia flexibilita

Nábytok je vopred zmontovaný v stolárskej dielni a skontrolovaný z hľadiska presnosti uloženia v súlade s projektom. Potom sa opäť rozoberie a jednotlivé časti sa do dvoch dní povrchovo upravia. Montážnici zo stolárstva Ascari dodajú všetko zákazníkovi a na mieste nábytok zmontujú.

Filippa sme sa opýtali, či niekedy musel realizovať projekty, pri ktorých boli výrobky Lamello nevyhnutné: „Lamello sa pre nás stalo normou, o iných možnostiach neuvažujeme. Netrpezlivo očakávame ďalšie inovácie,“ odpovedá Filippo a usmieva sa. „Lamello prinieslo revolúciu do montážneho systému pre stolárske dielne.“

Výrazné zjednodušenie na stavenisku s akumulátorovou Zeta P2

Stolárstvo Ascari Wood & Design mohlo ako testovací zákazník používať Zeta P2 Akku ešte pred septembrovým spustením predaja. Použil sa vo vile v Rimini, kde sa hracie domčeky v detskej izbe museli spojiť pod uhlom 45° a 57°.

Filippo Ascari si pochvaľuje prácu s drážkovacou frézkou Zeta P2

„Akumulátorová frézka výrazne zjednodušuje prácu na stavenisku; absencia káblov zabraňuje riziku zaseknutia a zakopnutia,“ hovorí Alberto, jeden zo zamestnancov. Michele je tiež presvedčený: „V MDF sme mohli vykonať približne 150 frézovacích operácií. Zeta P2 je vynikajúci stroj, ľahký a praktický. Má dobrý výkon a výdrž batérie bola tiež uspokojivá.“

Lamello - logo

Kontakty:

Lamello AG Joining technology
Hauptstrasse 149
CH-4416 Bubendorf
tel.: +41 61 935 36 36
e-mail: info@lamello.com
www.lamello.com

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina