aktuality

Poptávka po palivovém dřevu vzrostla o třetinu, zájem o řezivo klesl

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Státní podnik Lesy České republiky zaznamenal v souvislosti s energetickou krizí zvýšení poptávky po dříví jako zdroji energie asi o jednu třetinu. Lidé i firmy se snaží najít alternativní a levnější zdroje energie pro vytápění, které nahradí plyn či elektřinu. To se týká především fyzických osob, které řeší topení ve svých domech. „Firmy mají zájem hlavně o surovinu. Energie, které potřebují pro chod firmy, nejde většinou nahradit dřevem, protože nelze tak snadno změnit způsob vytápění,“ řekla mluvčí podniku Eva Jouklová.

Lesy ČR v prvním pololetí uzavřely smlouvy na 268 000 m3 s asi 650 zájemci z řad malých a středních zpracovatelů, 96 % dříví z tohoto objemu už dodal. „Pro třetí kvartál máme kontrakty na 52 000 m3 dřeva a další smlouvy průběžně uzavíráme. Dodávky dříví malým a středním pilám ale s energetickou krizí nesouvisí,“ řekla Jouklová.

V aktuálním čtvrtletí podnik zaznamenal problémy s odbytem kulatiny na pilách, naopak zájem o vlákninu pro průmyslové zpracování se zvyšuje. „Trh s řezivem zaznamenal v posledních týdnech pokles poptávky, je omezen množstevně, ceny výrazně klesají. Některé pily omezují nákup kulatiny. U dřevní hmoty pro energetické účely naopak převyšuje poptávka nabídku, právě v souvislosti s růstem energií,“ uvedla mluvčí.

Novým trendem na trhu se dřevem v souvislosti s energetickou krizí je podle ní snaha využít vlákninu pro průmyslové využití jako energetický zdroj na spalování, což se týká především elektráren nebo tepláren. „Z hlediska výhřevnosti je vláknina lepší než klasická biomasa z těžebních zbytků. Provozovny při nedostatku plynu hledají alternativy, za které jsou ochotni platit pro dodavatele výhodné ceny,“ uvedla Jouklová.

Podnik také v posledních letech zaznamenává nárůst počtu krádeží dříví všech sortimentů. Nejvíce případů je v severních Čechách, kde kulminuje kůrovcová kalamita. Zatímco v roce 2019 bylo zcizeno zhruba 1582 m3 dřeva v hodnotě 1,1 milionu Kč, v roce 2020 to bylo už 2684 m3 dřeva za 1,9 milionu Kč, loni 3047 m3 dřeva za 2,2 milionu Kč a letos za první pololetí téměř 1748 m3 v hodnotě 1,2 milionu Kč.

Zdroj: ČTK

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina