odborné témy

Německý nábytkářský průmysl si svou pozici udržel i ve druhém pandemickém roce

OT_Nemecko
Výrobci kuchyňského nábytku zaznamenali nárůst tržeb o téměř 9 % na 5,7 miliardy eur. Foto: archiv Radomíra Čapky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V minulém vydání Dřevařského magazínu jsme analyzovali studie a statistiky z ročenky „Möbel-Zahlen-Daten 2022“ (Nábytek-Čísla-Data 2022) z pohledu obchodu s nábytkem v Německu v roce 2020 (viz ZDE). Na toto téma navazujeme daty z roku 2021, zveřejněnými v tiskové zprávě asociace německých nábytkářů „Verband der deutschen Möbelindustrie“ (VDM).

Nábytkářský průmysl si podle generálního ředitele VDM Jana Kurtha i ve druhém roce pandemie Covid-19 vedl dobře. Odvětví zaznamenalo v roce 2021 nárůst obratu kolem 2 % a vyvíjelo se tak lépe, než se předpokládalo.

V souladu s tím vzrostly tržby na 17,5 miliardy eur, jen mírně pod úrovní před covidem v roce 2019 (17,9 miliardy eur). Důvodem kladných čísel je pokračující snaha spotřebitelů vytvořit si doma bezpečné útočiště. Němci zároveň kvůli pandemii omezili výdaje na dovolené a volnočasové aktivity.

Průmysl zatěžují úzkoprofilové materiály

Potěšující poptávka po nábytku a zařizovacích předmětech však s sebou přinesla velké výzvy pro průmysl: silný tlak na náklady a přetrvávající omezená dostupnost materiálů. V loňském roce došlo ke značnému omezení v dostupnosti mnoha důležitých primárních materiálů. Výrobci se v současné době potýkají také s důsledky narušení dodavatelských řetězců souvisejících s covidem.

Prudký nárůst cen surovin

Problémy však dotazovaným výrobcům nedělá jen omezená nabídka materiálů. Masivní zdražování téměř všech mate­riálů a surovin pro jejich výrobu se stává zátěží, mimo jiné postihuje materiály na bázi dřeva, kování a kovové komponenty, čalounické PU pěny, obalové materiály, elektronické součástky, logistické náklady a energie.

Kromě toho jsou stále omezenější logistické kapacity. Hlavní příčinou je v tomto případě masivní nedostatek řidičů kamionů. Dodávky maloobchodníkům v podmínkách pandemie Covid-19 tak vyžadují více úsilí než obvykle.

Němečtí výrobci nábytku se proto snaží své nákupy více diferencovat a nakupovat nejen doma, ale i v rámci EU.

Vyšší export jako hnací síla růstu

Tahounem růstu se loni ukázal zahraniční obchod, jehož tržby vzrostly zhruba o 5 % na 5,6 miliardy eur. Na pozadí dlouhé fáze uzavírání obchodů se domácí obrat zvýšil pouze o 0,5 % na 11,9 miliardy eur.

Jednotlivé segmenty se vyvíjely odlišně

Mezi novými nákupy byly obzvláště oblíbené kuchyně, sedací soupravy a nábytek pro domácí kanceláře. Výrobci kuchyňského nábytku zaznamenali silný nárůst tržeb o téměř 9 % na 5,7 miliardy eur. Nadprůměrný růst zaznamenali i výrobci čalouněného nábytku, kterým tržby stouply o téměř 13 % na zhruba 1 miliardu eur. Odvětví kancelářského nábytku zaznamenalo téměř 4% nárůst s obratem zhruba 2 miliardy eur.

Nejmenší segment průmyslu – výroba matrací – rovněž vykázal 3,5% nárůst obratu na zhruba 780 milionů eur. Naproti tomu největší segment nábytkářského průmyslu – ostatní nábytek, kam patří například nábytek do obývacího pokoje, jídelny a ložnice a také nábytkové díly, vykázal mnohem negativnější vývoj tržeb než je průměr odvětví s minus 7,6 % na 5,9 miliardy eur. Výrobci nábytku do prodejen a dalšího zakázkového nábytku zaznamenali meziroční nárůst o 8 % a dosáhli obratu kolem 2 miliard eur.

Vyšší export i mimo EU

Německý export nábytku loni vzrostl téměř o 15 % na 8,4 miliardy eur. Nej­významnějšími exportními zeměmi byly Francie, Švýcarsko, Rakousko, Nizo­zemsko a Velká Británie. Významné nárůsty však byly zaznamenány také na téměř všech ostatních evropských exportních trzích, stejně jako v USA, Číně a Rusku.

Silný nárůst také v dovozu nábytku

Dovoz nábytku na německý trh se loni zvýšil o 18 % na téměř 10,2 miliardy eur. S působivým nárůstem hodnoty o 41 % na 3 miliardy eur vzrostl nadprůměrným tempem dovoz z Číny. Při pohledu na vývoj z hlediska objemu je ale tento nárůst jen zhruba poloviční, což svědčí o silném zdražování čínského dováženého zboží. Čína tak nahradila Polsko (+7 %) jako dosud nejvýznamnější zemi původu nábytku. Dovoz z Itálie – třetí mezi dodavatelskými zeměmi – vzrostl o 1,5 %. Na čtvrtém místě následuje Rumunsko s +7,5 %. Výrazně se zvýšil i dovoz z Vietnamu (+27 %), Turecka (+38 %) a Francie (+10 %).

Ve výhledu na letošní rok je VDM v zásadě optimistická: Za celý rok předpovídá nárůst obratu o zhruba 10 %, a to zejména kvůli cenovým vlivům.

Zdroj: TZ VDM
Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina