reportáže

Zprvu obávané covidové období jim urychlilo splatit už rozběhlou investici

Reportaz_Omnip
„V srpnu 2020 instalovanou technologii se nám díky vysoké poptávce po řezivu podařilo zaplatit ještě do konce téhož roku,“ pochvalují si Vladislav Roller (vpravo) s Michalem Preislerem. Foto: Ing. František Novák
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

První covidový rok 2020, spojený se zavedením různých a pro některé obory doslova likvidačních protipandemických opatření, přiměl řadu podnikatelů, zejména těch menších, k dočasnému odsunu plánovaných investic. Ti, kteří měli modernizaci svých provozoven již rozběhnutou, pak zpočátku žili v obavách, zda budou moci dostát svým závazkům spojených s jejich financováním.

To byl případ i pilařského provozu společnosti OMNIP spol. s r.o. v Teplýšovicích na Benešovsku s ročním pořezem okolo 5–6 tis. m3 kulatiny, vedené jednateli Vladislavem Rollerem a Michalem Preislerem, kterým byla v té době v Německu vyráběna takzvaně na míru horizontální kmenová pásová pila.

Nicméně díky tehdejšímu zvýšenému zájmu o řezivo, zejména ze strany vlastníků rodinných domů či chalupářů, byl ale nakonec tento rok pro firmu nadmíru dobrý a investici oproti původním předpokladům splatila v předstihu a do roku 2021 tak vstupovala takříkajíc s čistým štítem.

Z manipulačního skladu k provozování pilnice

Společnost OMNIP spol. s r.o. se sídlem v Teplýšovicích u Benešova byla založena v září roku 1995 lesnickými odborníky Vladislavem Rollerem (*1953) a Hanou Preislerovou, matkou současného druhého jednatele třiačtyřicetiletého Michala Preislera.

Její historie se však začala psát již v roce 1991, kdy její zakladatelé ještě coby živnostníci nejprve provozovali manipulační sklad kulatiny. Po dvou letech pak svoji činnost rozšířili také o pořez jehličnaté kulatiny. Ten realizovali v tehdy ještě pronajatých a později již ve vlastních prostorách bývalého zemědělského družstva za pomoci hranolovací pily, k níž později přibyla ještě kmenová pásová pila tuzemské provenience.

Reportaz_Omnip

Pila společnosti OMNIP funguje v dnes již vlastním areálu někdejšího zemědělského družstva v Teplýšovicích na Benešovsku

V roce 2006 pak tuto technologii nahradila horizontální kmenová pásová pila německé výroby s prořezem kmene do průměru 110 cm, kterou v té době jako jednu ze svých novinek prezentovala na našem a slovenském trhu jistá domácí společnost.

„Na podzim roku 2005 nás v Brně na veletrhu WOOD-TEC v expozici této společnosti zaujala pásová pila s šikmým uložením pilové věže, které podle tehdejších informací dodavatele mělo zajišťovat citlivý záběh a výběh pilového pásu z řezaného materiálu a vyšší rychlost řezu. Poté, co nám tato firma umožnila ověřit si veškeré její parametry přímo v praxi, a to v tuzemsku na jedné z prvních u nás provozovaných pil této značky v dřevozpracující firmě v Orličkách na Ústecko-Orlicku, bylo rozhodnuto, že v pořadí další pila v rámci České republiky poputuje právě k nám“, vysvětluje starší z jednatelů Vladislav Roller s tím, že s ohledem na tehdejší převládající pořez zaměřený na střešní vazby si firma vybrala sice základní, ale zároveň nejrozšířenější a stále vyráběný model této značky s prořezem kulatiny do 110 cm.

A k tomu ještě s prodlouženým nosným rámem pro řeznou délku do 13 metrů, která s ohledem na pořezové parametry podobných pil v okolí představovala pro firmu jistou konkurenční výhodu.

Co se osvědčí, v tom je třeba pokračovat

Po pořízení uvedeného typu stroje začala firma spolu se střešními vazbami produkovat i veškeré ostatní stavební řezivo, jako jsou např. různé konstrukční a šalovací hranoly, fošny, prkna, střešní latě, hoblované plotové profily apod. a z části také řezivo truhlářské. V průběhu dalších let pak majitelé…

Zobraziť celý článok v eDM 3/2022 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina