konštrukcie

Jedním pohybem změníme stůl v regál a naopak

Konstrukce_Stul
Jednoduchým otočením o 90° změníme regál na jídelní stůl
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jak již název napovídá, předmětem tohoto článku je multifunkční nábytek, respektive stůl, určený pro příležitostné použití nebo jako zahradní nábytek apod. Jeho výhodou oproti většině příležitostných stolů je to, že ho v případě nepoužívání nemusíme skládat a uklízet, ale jednoduchým pohybem ho změníme na regál. V případě potřeby pak pouhým otočením regálu získáme opět stůl. Přitom předměty položené na policích nemusíme sundávat, neboť během přepolohovávání police zůstávají ve vodorovné pozici, tudíž z nich nic nespadne. A máme-li na policích položené ty správné předměty, jako jsou talíře, sklenice a další „gastropotřeby“, máme stůl okamžitě připravený pro stolování.

Stůl má lehkou ocelovou konstrukci založenou na principu pantografu. Základ konstrukce tvoří jednoduchá rámová podnož se dvěma nohami na spodních ližinách spojených příčně trnoží. K horním koncům nohou jsou přichyceny dva ocelové rámy fungující jako pantografy. Každý rám se skládá ze dvou delších rovnoběžných profilů, k nimž je prostřednictvím otočných čepů připojeno 5 kratších příčných profilů ve tvaru „L“.

Prostřední příčný profil je ve vodorovné poloze připevněn k hornímu konci nohy. Na každé L-příčce je jedním svým koncem položena a připevněna vodorovná úzká deska.

Pokud jsou oba boční „pantografy“ ve svislé poloze, máme k dispozici regál a desky plní funkci polic. V této pozici je systém zajištěn pomocí odpruženého příčného čepu na dlouhém profilu zapadajícího do protějšího otvoru v L-příčce.

Po odjištění a otočení regálu o 90° změní dlouhé profily svoji svislou polohu na vodorovnou. Ve vodorovné poloze díky pantografické funkci zůstanou i L-příčky. Na nich položené desky se poskládají vedle sebe a vytvoří plát stolu. Také v této poloze se pantograf zajistí čepem proti nechtěnému otočení. Díky L-příčkám se dlouhé profily ve vodorovné poloze uloží nad sebou, takže si po otočení nepřekáží.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina