aktuality

Stát živnostníkům na půl roku odpustí důchodové a zdravotní pojištění

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) navrhuje prominutí plateb na povinné důchodové a zdravotní pojištění živnostníkům na dobu 6 měsíců, konkrétně v období od března do srpna 2020. Opatření se dotkne přibližně 600 000 OSVČ a mělo by být účinné zpětně od 1. března.

„Cílem snížení odvodového zatížení OSVČ je umožnit jim překonat toto kritické období při udržení podnikání a v plném rozsahu zachovat jejich schopnost pokračovat v něm i po skončení současných omezení. U OSVČ, které již za březen 2020 své zálohy zaplatily, bude na tyto platby pohlíženo jako na předplacené platby za měsíc září,“ uvedla k připravovanému opatření ministryně Jana Maláčová.

Vláda projedná návrh ministerstva práce v pondělí. V úterý o něm bude ve stavu legislativní nouze hlasovat sněmovna a ve středu by ho měli schvalovat senátoři.

„Cílem opatření je stabilizovat zejména nejohroženější, tedy nízkopříjmové OSVČ. Zároveň ale částečně uleví i těm, kteří na pojistném odvádějí více než zákonem stanovené minimum. Živnostníci a podnikatelé z řad OSVČ nebudou muset v období března až srpna 2020 platit měsíční zálohy na pojistné. Následně, ve vyúčtování za rok 2020 bude jejich odvod snížen o těchto šest měsíců, a to o částku ve výši minimálních pojistných. To konkrétně znamená, že OSVČ za těchto 6 měsíců ušetří 29 916 Kč, tedy šestinásobek minimálních pojistných (4986 Kč). Toto opatření jim nejenom zlepší cash-flow v období nouzového stavu, ale odpadne jim také administrativa spojená s placením pojistných,“ říká Michal Žurovec, ředitel odboru Vnější vztahy a komunikace na Ministerstvu financí.

Tedy:

• OSVČ, které platí minimální zálohy, jsou povinné platby na důchodové pojištění odpuštěné vplné výši.
• OSVČ s vyšší než minimální zálohou od března do srpna nemusí platit celé zálohy. V ročním vyúčtování příští rok pak zpětně doplatí rozdíl mezi minimální zálohou a tím, co skutečně měli odvádět.

Ilustrační foto

Související články:

Stát uhradí firmám a živnostníkům ošetřovné a přispěje na mzdy

Jak stát pomůže firmám mírnit dopady koronavirové epidemie na jejich podnikání?
 

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina