konštrukcie

Police – variabilní nábytkový prvek nebo bytový doplněk

Police – variabilní nábytkový prvek nebo bytový doplněk
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

O tom, že za řadou zajímavých a vtipných nápadů se skrývá jednoduché řešení, jsme psali již nespočetněkrát. A jak se zdá, toto téma je skutečně nevyčerpatelné. Jedním z příkladů jednoduchého nábytku, který disponuje velkým potenciálem z hlediska nápaditého řešení, jsou nástěnné police.

Stohovatelné police

Specialistou na police, poličky a různé regály je značka Pekodom patřící pod nizozemskou skupinu Fetim Group. Na letošním nábytkářském veletrhu imm cologne představila novinku v podobě variabilního policového systému s názvem Plywood ve dvojím provedení: Modular a Wall Storage. Jak již z jeho názvu vyplývá, v hlavní roli vystupuje překližka, resp. multiplex. Z něho jsou vyrobena svislá záda a vodorovná police spojené vzájemně prostřednictvím dvou boků z ocelového plechu. Ve variantě Modular mají police podobu plné desky, ve variantě Wall Storage jsou opatřené křížovými otvory vyfrézovanými v ploše. Do těchto otvorů lze podle potřeby vsazovat překližkové přepážky několika velikostí a vytvářet na poličce různé odkládací zóny, boxy apod. pro přehlednější organizaci ukládaných předmětů, zejména dokumentů.

Záda jsou složena ze dvou překližek, které jsou vzájemně ve směru výšky přesazené a pevně spojené několika vruty přes zadní ohnutou část ocelových boků. Vodorovná police je o tloušťku jedné překližky vysunuta směrem dopředu, takže v zadní spodní části modulu vznikl prostor (kapsa) ohraničený vzadu spodní deskou zad, nahoře horní deskou zad a vpředu policí a ocelovými boky. Tato „kapsa“ slouží k nasazení modulu na horní zádovou desku jiného modulu, které tak lze stohovat na sebe a vytvářet kompaktní regály s libovolným počtem polic. Proti nechtěnému pohybu do stran jsou moduly zajištěny tvarovým zámkem v podobě obloučku, vyfrézovaným na vodorovných styčných hranách zádových desek.

Na zadní ploše zad každého modulu jsou vyfrézovány dvě svislé drážky, v nichž jsou zapuštěné ocelové bajonetové závěsy pro zavěšení na stěnu.

 

Rostoucí policový systém

Základními dvěma prvky policového systému Grow dánské společnosti WO Interior je svislá nástěnná závěsná stojka z dubového dřeva a vodorovná police z DTD nebo MDF opláštěná na všech plochách linoleem s celkovou tloušťkou 15 mm. Název Grow odkazuje na skutečnost, že jde o policový systém navržený jako „rostoucí“, tedy že si jeho velikost může uživatel libovolně přizpůsobovat podle aktuální potřeby.

Dubové stojky, opatřené příčnými zářezy, jsou dodávány ve třech délkách: 35 cm se 2 zářezy, 80 cm se 4 zářezy a 147 cm se 7 zářezy. Rozteč zářezů je u všech tří stojek shodná. Na zadní straně jsou stojky opatřené svislými drážkami se zapuštěnými ocelovými bajonetovými závěsy pro zavěšení na stěnu. Police mají šířku 21 cm a jsou dodávány ve dvou délkách: 48 cm a 80 cm.

Základní sestavu tvoří 2 stojky libovolné délky, které se zavěsí na stěnu a do příčných zářezů se zasunou police. Přidáním stojek a polic, které lze zasouvat do zářezů stojek pravidelně i nepravidelně – to znamená střídavě, můžeme vytvářet sestavy různých velikostí i tvarů a samozřejmě i barev, neboť stojky jsou dodávány ve 2 barevných variantách (přírodní a černá) a police v 11 barevných variantách.

Linoleum je přírodní materiál známý především jako podlahová krytina. Jako povrchová vrstva nábytkových dílců (např. horní plocha stolových desek pracovních stolů) se používá zejména proto, že vytváří měkký, teplý a matný povrch, který neodráží sluneční paprsky.

 

Panelový systém

Panelový nástěnný systém dánské společnosti HUBE nabízí uživatelům podobnou variabilitu jako předchozí dva systémy. Princip je ale jiný. Základem systému je nástěnný panel tloušťky 26 mm, dodávaný ve dvou velikostech (1×1 m a 1×2 m), perforovaný v celé své ploše otvory v pravidelném rastru 10×10 cm. Otvory o průměru 6 mm jsou vedeny pod úhlem 60° k ploše (ve svislé rovině).

Dalšími moduly systému jsou závěsné poličky a závěsné skříňky čtvercového tvaru nabízené ve třech variantách provedení: nika, skříňka s dveřmi a skříňka se zásuvkami. Ty jsou nabízeny v několika velikostech: s hloubkou 150 mm, 250 mm a 350 mm a s délkou strany 317 mm, 417 mm a 517 mm. Poličky pak s hloubkou 100 mm a v délkách 417 mm a 617 mm. Všechny tyto moduly lze vzájemně kombinovat, a to jak z hlediska velikosti, tak z hlediska provedení. Na panely se zavěšují prostřednictvím kolíků z nerezové oceli o průměru 5,5 mm, které se zasunou do odpovídajících šikmých otvorů v panelu. Na ně se skříňka zavěsí pomocí šikmých otvorů o průměru 6 mm vyvrtaných v zadní hraně boků korpusu. Díky tomuto jednoduchému principu lze moduly snadno a rychle přemístit na jinou pozici.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina