reportáže

Děláme to, co nejde koupit a co nikdo jiný nedělá

Děláme to, co nejde koupit a co nikdo jiný nedělá
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Každý úspěšný byznys je založen na schopnosti najít a vyplnit „díru na trhu“. Ovšem čím silnější je konkurence, tím složitější je tento úkol. A o tom, že v oblasti výroby zakázkového nábytku a interiérů je konkurence na našem trhu lakonicky řečeno „předimenzovaná“, asi není třeba polemizovat. I proto se Jaroslav Bažant (39), jednatel společnosti Bažant Interier, rozhodl oslovit své klienty z privátního i komerčního sektoru mottem: „Děláme to, co nejde koupit.“ Další „díru na trhu“ objevil až v průběhu svého podnikání, tentokrát tzv. ve vlastních řadách, tedy mezi truhláři a malými výrobci nábytku. Své původní motto upgradoval na: „Děláme to, co nikdo jiný nedělá.“

Živnostníkem od svých 18 let

Po absolvování studia na soukromé střední škole v Brně v roce 1998 pracoval asi rok tzv. na živnosťák. Pak se ale rozhodl změnit svůj status živnostníka na zaměstnance, aby po roce zjistil, že „tudy jeho cesta nevede“. V roce 2000 rozvázal pracovní poměr, „oprášil živnos­ťák“ a s kamarádem začali montovat značkové kuchyně pro několik brněnských studií.

„Realizovali jsme až tři kuchyně týdně. Dostali jsme se k pěkné práci, ke kvalitním výrobkům, poznali jsme spoustu náročných zákazníků, kteří vyžadovali kvalitní a profesionální práci. To pro nás v našich začátcích byla velká škola,“ vzpomíná na začátky svého skutečného podnikání Jaroslav Bažant a dodává, že mnozí z tehdejších zákazníků tvoří dodnes jeho stálou klientelu a zdroj referencí.

Montáž kuchyní, jak každý truhlář z vlastní zkušenosti dobře zná, ale není jen o samotné montáži. Občas je potřeba něco uříznout, doříznout, doladit, dopasovat, dovyrobit… A k tomu je bezpodmínečně nutná truhlářská dílna. „Zpočátku jsme to řešili formou spolupráce s různými stolárnami, ale s nárůstem práce včetně přibývajících zakázek nesouvisejících přímo s montáží kuchyní, jsme stále více cítili potřebu nezávislosti, a tak jsem si postupně vybavil vlastní dílnu v pronajatých prostorách v Brně,“ pokračuje Jaroslav Bažant. Jak ale přibývalo vlastních zakázek, omezovali montáže kuchyní pro brněnská studia a současně s tím byli nuceni řešit i vlastní výrobní kapacity. Garáž u rodičů brzy přestala vyhovovat, a to i proto, že se kolektiv rozrostl o další spolupracovníky. Vystřídali několik pronájmů, až se konečně v roce 2009 přestěhovali do nově postavené vlastní provozovny v Přísnoticích. Již deset let zde vyrábí většinou ucelené zakázkové interiéry, a to jak privátní (byty, apartmány, rodinné domy), tak komerční (autosalóny, kanceláře aj.).

„Děláme to, co nejde koupit. To znamená, že vyrábět běžný nábytek za cenu, za kterou se dá koupi třeba v Ikei, není naším cílem,“ vysvětluje firemní motto J. Bažant a pokračuje: „V začátcích jsme hodně dělali pro architekty a architektonická studia. Dnes už ale máme vlastní showroom s vlastními návrháři a zakázky zpracováváme přímo pro koncové zákazníky – bez prostředníků. Nejvíc zákazníků k nám chodí na základě referencí, doporučení známých apod. Webové stránky máme teprve pět let a reklamu nevyužíváme vůbec.“

Drtivou většinu zakázek realizují v Brně a v okolí. Expanzi do vzdálenějších regio­nů zatím neplánují. „Řada moravských firem se snaží prosadit v Praze, my se ale držíme především našeho regionu. I zde je dostatek lidí, kteří mají rádi pěkný a kvalitní nábytek a jsou ochotni za něho zaplatit. Rozšiřování působnosti do vzdálenějších regionů znamená vyšší náklady na dopravu, ubytování, obchodní zázemí (show­room nebo studio) atd.,“ nastiňuje svoji obchodní strategii jednatel společnosti.

Koncept, který nemá obdoby

Největší podíl realizovaných zakázek tvoří drahé luxusní interiéry, a to jak privátní, tak komerční. Firma zpracovává především plošné materiály. Nejvíce laminované desky, ale také HPL lamináty, které si sami lepí na nosný materiál, a u některých zakázek používají i dýhu. Vysoký podíl ve výrobě tvoří lakované dílce, což byl také důvod k pořízení nové lakovny, spuštěné do provozu před dvěma lety (nová hala se širokopásovou bruskou, pracovištěm ručního broušení a technologií pro ruční stříkání) a v loňském roce doplněné o nový stříkací automat. Jedná se o high-tech technologii, kterou v naší republice disponuje jen několik větších firem, jež ji využívají téměř výhradně jen pro svoji vlastní výrobu založenou na vysoké kvalitě povrchové úpravy. Lakovna pana Bažanta, v níž pracuje necelá polovina zaměstnanců společnosti, je od počátku založena na zcela opačném konceptu. Zhruba 15 % její kapacity využívá firma pro svoji vlastní potřebu a 85 % kapacity je určeno pro externí zákazníky z řad výrobců nábytku.

„Důvodem, proč jsme se rozhodli pro tento koncept lakovny byla skutečnost, že je u nás málo kvalitních lakoven, které nabízí služby truhlářům a menším výrobcům nábytku. S těmito problémy jsme se jako firma sami potýkali, až to jednoho dne vygradovalo natolik, že jsme se rozhodli pořídit si vlastní lakovnu, která by sloužila nejen nám, ale i ostatním výrobcům, kteří řeší stejný problém. Takže dnes si i malí zakázkoví truhláři mohou u nás nechat vyrobit a nalakovat nábytkové dílce ve stejné kvalitě, jakou se pyšní např. někteří renomovaní výrobci kuchyní či koupelen, ať už v matu či vysokém lesku,“ vysvětluje J. Bažant a doplňuje, že zejména pro tyto zájemce nabízí komplexní službu včetně nařezání a opracování dílců: „Zákazník si může přivézt svoje dílce již připravené pro nalakování nebo si dodá pouze kusovník a my mu dílce nařežeme, ofrézujeme, obrousíme a nalakujeme. Tuto službu, kterou nabízíme mj. i prostřednictvím obchodní sítě JAF HOLZ, využívají firmy z blízkého i vzdálenějšího okolí z ČR i ze Slovenska. Máme stálého klienta dokonce až od Liptovského Mikuláše,“ uvádí jeden z konkrétních příkladů majitel firmy a náš rozhovor uzavírá parafrází svého firemního motta: „Děláme to, co nikdo jiný nedělá.“

Velkou pomoc z hlediska organizace výroby, a to jak v lakovně, tak ve výrobě nábytku, pro firmu představuje výrobní informační systém eMISTR, o němž se můžete více dočíst ZDE.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina