školy

Vítězství v 23. ročníku SUSO obhájili mladí „stolári“ z SOŠD Spišská Nová Ves

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti PVA EXPO v Praze Letňanech proběhl v pátek 20. září závěrečný den finálového kola 23. ročníku „mezinárodní“ soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Česko-slovenské finálové klání, které se konalo v rámci doprovodného programu stavebního veletrhu For Arch 2019, vyneslo na stupně vítězů šestici nejlepších truhlářských adeptů. A to již potřetí za sebou jak z České, tak i Slovenské republiky, přičemž slovenští „stolári“ z SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves stejně jako loni stanuli na postu nejvyšším.

Letošní finálové kolo, proběhnuvší nově ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, absolvovalo 20 žáků učebního oboru truhlář (stolár) z osmi českých a dvou slovenských středních odborných škol. Jejich nominaci během roku určila postupová kola v Praze, Olomouci, Hradci Králové, Nitře a Čes­kých Budějovicích. Finále jako obvykle probíhalo v průběhu prvních čtyř dnů veletrhu (17.–20. 9.) a pro zhotovení soutěžního výrobku měli soutěžící k dispozici kromě ručního nářadí také mobilní kotoučovou pilu se spodním tahem a stojanovou vrtačku od partnerů soutěže společností Mafell AG a DeWalt. Ve startovním poli se spolu se zmíněnou dvacítkou soutěžících měla utkat ještě dvojice žáků z oblastního kola v Hradci Králové postoupivší ISŠ Semily, která ale bohužel na finále nepřijela z blíže nespecifikovaných technickoorganizačních důvodů.

V teorii mimo odbornosti i otázky spojené s partnery

Finálové kolo se již tradičně skládalo z praktické části a odborného znalostního testu s otázkami z různých oblastí. Mimo 30 odborných věcí z učiva prvních dvou ročníků a 12 z BOZP byl složen také z otázek zaměřených na činnost letitých partnerů soutěžního oboru truhlář, kterými byly spolu s již jmenovanými společnostmi Mafell AG a DeWalt ještě firmy Ramia, AGGLU SK a Dřevařský magazín. Několik dalších otázek se týkalo také se SUSO již třetím rokem spolupracující VOŠ a SPŠ Volyně, která pro praktickou část soutěže (nejen ve finále, ale i v oblastních postupových kolech) připravovala technické výkresy. Mimo to stejně jako v předchozích dvou ročnících nabídla nejlepší dvojici z každého kola (a doprovázejícímu pedagogovi) ještě bezplatnou třídenní odbornou stáž ve svých prostorách, která proběhne do konce roku. Posledních 7 otázek, zaměřených na podmínky pro podnikání, „položila“ soutěžícím v rámci samostatného testu ještě se SUSO třetím rokem spolupracující Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Hlavní konstrukční spoje tentokrát pouze ručně

Pro praktickou část pořadatelé zvolili 600 mm vysokou dětskou židličku s třídílným sedákem čtvercového půdorysu 300×300 mm, zhotovenou ze smrkového dřeva, která u soutěžících mimo jiné prověřila zvládnutí dvou truhlářských spojů – čep a dlab, kolíkový spoj. Pro zhotovení všech spojů na čep a dlab museli soutěžící oproti minulým ročníkům použít pouze ruční nářadí, u kolíkových spojů si při vrtání otvorů mohli vypomoci stojanovými vrtačkami zapůjčenými partnery soutěže. „Soutěžícím byly přiděleny smrkové přířezy, které museli přesně vykrátit a u sedákových prvků také oříznout hrany pod úhlem 30º do předepsaného tvaru. Následně pak zhotovovali spoje a po obroušení nanesli na prvky základní vrstvu vodou ředitelné lazury. V dnešním závěrečném dni soutěže provedli vlastní montáž a finální povrchovou úpravu opět vodou ředitelnou lazurou,“ sdělil mně hlavní porotce SUSO pan Libor Malý, který byl již tradičně autorem návrhu soutěžního výrobku.

Více jak polovina ocenění směřovala na Slovensko

Odpolednímu slavnostnímu vyhlášení výsledků, moderovanému Veronikou Petruchovou z TV Nova, předcházela autogramiáda režiséra a herce Jakuba Koháka, který všem zájemcům věnoval svoji podepsanou fotografii a jako bonus se s ním mohli i vyfotit. Vlastní vyhlašovací ceremoniál pak proběhl za účasti náměstka ministra průmyslu Ing. Eduarda Muřického, členky představenstva a generální ředitelky AMSP ČR Evy Svobodové, MBA, ředitele odboru pro mládež MŠMT ČR Mgr. Michala Urbana, člena představenstva HK ČR Pavla Žatečky, prezidenta AČN Ing. Martina Čudky, obchodního a marketingového ředitele společnosti ABF Martina Františka Přívětivého, ředitele veletrhu For Arch Matěje Chvojky a dalších významných hostů. Ti pak mimo jiné také osobně poblahopřáli novým „mezinárodním mistrům“ mezi žáky oboru truhlář, jimiž se stali již podruhé za sebou reprezentanti SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves Matěj Ševčík a Ján Geletka, kteří získali celkem 450 bodů. A to opět jako jejich loňští kolegové pod vedením téhož mistra odborného výcviku Viliama Púčeka. Druhou příčku, s odstupem 6 bodů za vítězným družstvem, obsadili Richard Páca a Ondřej Porubek ze SŠ řemeslné Jaroměř. I tato škola prostřednictvím svých svěřenců potvrdila svůj výborný výkon z loňska, kdy její reprezentanti skončili rovněž na druhé pozici. O 3 body za žáky z Jaroměře (s celkovým ziskem 441 bodů) se na třetí pozici umístili Jan Macháček a Milan Vondra ze SOU Hluboš. Kromě celkového pořadí byli stejně jako v předchozích třech ročnících vyhlášeni také vítězové disciplíny Dřevařského magazínu „Konstrukční spoje“ a disciplíny AČN „Nejlepší výrobek“. Vítězi první ze jmenovaných disciplín se stali letošní mistři Matěj Ševčík a Ján Geletka, vítězi druhé pak na čtvrté pozici se umístivší Karel Daneš a David Pelikovský ze SŠ Kateřinky – Liberec.

Všech 6 celkově nejúspěšnějších finalistů si domů odvezlo mimo diplomů a hodnotných praktických cen od partnerů soutěže (např. hoblice Ramia, oscilační multi nástroj a elektrické ruční nářadí od společností Mafell a DeWalt, finanční odměna 5500, 3500 a 1100 Kč od pořádající ABF a další) také poukaz na dvouleté předplatné časopisu Dřevařský magazín.

Za nejlepší mezi zúčastněnými školami tak byla znovu po roce vyhlášena a titul Hvězda finále 23. ročníku získala SOŠ drevárska Spišská Nová Ves. Učitel odborného výcviku z této školy Viliam Púček, který žáky na soutěž připravoval, získal kromě toho již podruhé čestné uznání Asociace českých nábytkářů za pedagogický přínos při vzdělávání mladých truhlářských nadějí v rámci Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Od pořádající společnosti ABF pak Viliam Púček obdržel ještě titul Pedagog ročníku 2019. V rámci vyhlašovacího ceremoniálu byla již potřetí za sebou udělena také cena Gentleman řemesla, kterou se organizátoři rozhodli příležitostně udělovat lidem, kteří se v souvislosti se soutěží SUSO významně podílejí nebo podíleli na propagaci řemesla. Z rukou manažera soutěže Davida Surmaje ji převzal hlavní porotce pan Libor Malý, který tuto funkci zastává již 23 let, tedy od samého začátku SUSO.

Soutěžní výrobky byly při slavnostním ceremoniálu věnovány dětskému domovu v Klánovicích. A to stejně jako v posledních dvou letech opět ve spolupráci s Nadačním fondem Veroniky Kašákové, který různým způsobem podporuje dětské domovy po celé ČR.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina