reportáže

Revolučný systém skladania skriniek s výrazne skráteným časom montáže

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Výrobca nábytku SANAS, a.s. Sabinov má nábytkársku tradíciu od roku 1955. Najskôr závod patril do zväzku Nový domov, pred tromi desaťročiami sa osamostatnil ako Sabinovská Nábytkárska Spoločnosť. Generálny riaditeľ Ing. Ján Pavúk stojí v čele fabriky od roku 1988. Obchodným teritóriom spoločnosti sú najmä trhy západnej Európy, Škandinávie, USA, Číny a Ruska.

Výroba nábytkových dielcov a následne kompletovanie skriniek moderného vzhľadu kuchynských liniek a ďalších nábytkových zostáv prechádzajú zmenami. Zaužívané spájanie dielcov lepenými kolíkovými spojmi už bolo prekonané. Koneční zákazníci a obchodné firmy požadujú dodávky častí interiérov demontované v kartónovom balení s vytvorením skriniek priamo na mieste. Rýchlosť ich montáže je rozhodujúcim parametrom.

Stabilný celok so systémom drážok

Pre výrobné inovácie získal SANAS, a.s. technológiu Threespine® švédskej spoločnosti Välinge Innovation AB na vysoko produktívne a spoľahlivé beznáraďové spájanie nábytkových dielcov prostredníctvom klik-systému. Uvedený nábytkový spoj sme podrobne predstavili TU. Dá sa prirovnať k spájaniu veľkoplošných parketových lamiel malej hrúbky s perom a drážkou vybavených klik-systémom do veľkého celku. Vyfrézovaná drážka do nábytkových dosiek  má špeciálny profil zhotovený s veľkou presnosťou na 0,05 milimetra. Po zložení umožní vytvoriť stabilný celok, ktorý však možno účelovým plastovým „kľúčom“ rozobrať.

Za týmto účelom kúpili pred tromi rokmi novú linku Stefani. V nej paralelne vyrábajú dva dielce so spoločným spojom – s perom na boku dielca a s drážkou, ktorá má presne stanovený tvar, na ploche dosky. Tým, že dosky prechádzajú linkou vedľa seba, ľahko ich identifikujú pre „spárenie“ do montáže. Spojovací „klip“ vytvára malé plastové teliesko s dĺžkou 86 mm, ktoré vypĺňa medzeru oboch drážok. Vzdialenosť medzi vkladaním teliesok je určená dĺžkou dosky, aby zabezpečila celkovú stabilitu spájajúcej drážky. Vkladanie plastového telieska je súčasťou linky a automaticky ich ukladá na technologicky určené miesto. Plastové teliesko dodáva výrobcovi nábytku majiteľ licencie. Chráni si tým vlastnú technológiu revolučného spájania dielcov do skriniek, vrátane tenkej zadnej steny. Dielce vyrábajú z kvalitnej DTD, môžu byť aj z masívneho dreva, MDF, HDF, CDF, preglejky, HPL.

Využitie linky Stefani charakterizuje generálny riaditeľ SANAS, a.s. Ing. Ján Pavúk: „Táto nová linka môže aplikovať hrany systémom Slimline s polyuretánovým lepidlom a s možnosťou použitia softformingu. Vyrába dielce pre skrinky s vysokou kvalitou odolnosti na vodu a paru. Táto technológia nám vyhovovala, lebo sa špecializujeme na produkciu kuchynského nábytku. Zásobujeme domáci trh, exportujeme do USA a Škandinávie. Pravidelným školením pracovníkov pri linke a montážnikov zabezpečujeme ich vysokú odbornosť. Garantujú stabilitu v kvalite produktov. Možno priveľkou rutinou sa stávalo, že jednotlivé technické spoje dosiek neboli celkom presné. Neriskovali sme odklon od kvality a hľadali sme spoľahlivejšie riešenie.

Rozhodli sme sa zakúpiť licenciu Threespine®. Tento systém umožňuje takmer o 30 % vyššiu pevnosť nábytku. Prínos sme videli najmä v montáži dielcov. Rozhodujúca je kvalita, nezanedbateľný je aj výrazne skrátený montážny čas. Nemohli sme sa spoľahnúť na konečného zákazníka, ktorý si pri montáži neodborným prístupom často krát skrinky poškodil, prípadne stratil kovanie a reklamoval svoj podiel na našej kvalite práce.“

Výroba sa urýchlila, nie sú potrebné montážne komponenty. Výroba by bola v konečnom dôsledku lacnejšia, no zaťažuje ju zakúpená licencia. Cena výrobkov však zostala nezmenená.

Ing. Ján Pavúk vysvetľuje využívanie novej technológie: „Nová výrobná linka sa dala v samom začiatku prispôsobiť novej technológii. Pri jej uvedení do výrobného cyklu v roku 2017 sa nám podarilo nastaviť technológiu tak, aby sme nemali problémy vo výrobe dielcov. Museli sme však zaškoliť našich predajcov, aby dokázali využiť prednosti klik-spojov. Na Slovensku, v Čechách a ani v Poľsku nikto nepoužíva tento revolučný systém spájania dielcov. Koneční zákazníci si nechávajú poradiť predajcami, ktorí sú zároveň montážnikmi a iba s údivom sledujú, ako sa dosky menia na kvalitné skrinky s vysokou presnosťou a pevnosťou. Ak sa vyskytne problém operatívne zmeniť interiérové riešenie, montážnik to ´kľúčom´ rozoberie a prerobí za pár minút…“

Pri prehliadke samotnej výroby dielcov nám ďalšie podrobnosti prezradil vedúci technickej prípravy výroby Ing. Juraj Jakubiv.

„Skrinky môžeme vyrábať s hrúbkou dosiek od 12 mm, keďže vo vnútri je drážka, ktorá by mohla oslabiť spojenie niektorých typov konštrukčných dosiek. Väčšinou používame dosky s hrúbkou 18 mm. Keďže v systéme skriniek sú aj ich chrbty, využívame tenké dosky hrúbky 3 mm. Systém postupného spájania vytvorí kompaktný celok s vysokou pevnosťou. Založené je to na 5G® technológii, ktorá sa považuje za svetový štandard pri inštalácii veľkoplošných parketových podláh.“

Ing. Juraj Jakubiv ďalej zdôrazňuje: „Klik-spojenie má svoje pravidlá. Vyfrézovaná drážka nezačína hneď na hrane dosky, ale až po milimetrovom nábehu, aby rez nenarušil  hranu. Pre zabezpečenie presnosti spojenia všetkých 4 hrán je v tomto nábehovom pásme malý kolík, ktorý vymedzí presné dimenzie. Nepotrebuje viditeľné otvory pre spojovacie prvky. Skryté spoje rôznych hrúbok materiálu sa dajú ľahko kombinovať. Doteraz to bolo nemožné. Vložený plastový jazýček je vybavený pružinami a keď panel dosiahne konečnú polohu, zaskočí do klinovej drážky na protiľahlom paneli a vytvorí pevné „klik“ spojenie. To je kľúčová vlastnosť fungujúceho konštrukčného spoja.“

Dielce dosiaľ vyrábajú na dvoch výrobných linkách. Montážou tretej linky budú môcť od októbra 2019 rozšíriť výrobnú kapacitu a čiastočne rozčleniť niektoré výrobné uzly.

Na domáci trh dodáva SANAS iba 5 % produkcie a niektoré komponenty skriniek sú rozdielne pre konečných užívateľov. Preto aj systém rozdelenia pracovných zmien je iný.  Výroba je rozčlenená a má charakter veľkosériovej, malosériovej a zákazkovej. Na celkovej výrobnej ploche 7 tisíc m2 využívajú CNC technológie a modernú lakovňu. Sami si vyrábajú aj kartóny na balenie dielcov. Popri skrinkovom nábytku produkujú aj čalúnený sortiment a doplnky pre zariaďovanie interiéru.

Licenčná výroba umožní nový dizajn zostáv

Montáž a doprava nábytku k zákazníkovi je v cene výrobku. Na Slovensku má SANAS 6 firemných predajní a 15 zmluvných predajcov. Finišujú na príprave zásuvkových skriniek v zmontovanom stave. Zvládnutím nábehu licenčnej výroby budú môcť vo väčšej miere používať do sériového nábytku vyššie spodné a horné skrinky s plnou garanciou kvality. Montáž korpusu by mala byť až 5-krát rýchlejšia ako doteraz.

SANAS a.s., Sabinov má popri kvalite do budúcna vytýčené prednosti pevnosti spojov a celkový dizajn nábytku. Tieto aspekty splnia aj dodávky kuchynských liniek v novej rozmerovej rade. Využívanie spojov prostredníctvom progresívnej „klik-technológie“ prispeje k rozvoju výroby a vytvorí predpoklad väčšej spokojnosti zákazníkov.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor a archív výrobcu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina