aktuality

Drevostavba roka 2018 – vyhodnotenie odbornej komisie

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V dňoch 20. až 27. 3. 2019 sa uskutočnilo súťažné konanie odbornej komisie na výber ocenenia Drevostavba roka 2018. Súťaž organizuje Sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky s cieľom podpory používania dreva ako domácej strategickej obnoviteľnej suroviny 21. storočia v stavebníctve a s cieľom propagácie popredných výrobcov drevostavieb, členských spoločností ZSD SR.

Komisia bola navrhnutá z odborníkov – architektov a stavebných inžinierov, ktorí pôsobia v danej oblasti i v akademickej sfére, v zložení: prof. Ing. Jozef Štefko, CSc. – predseda, profesor na Technickej univerzite vo Zvolene a vedúci Katedry Drevených stavieb na Drevárskej fakulte, doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD. zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave a uznávaný odborník na drevené stavebné konštrukcie, Ing. arch. Jaroslav Janes – architekt z praxe, Ing. Vladimír Balent – technický poradca spoločnosti Isover pre architektov a projektantov a Ing. Roman Soyka – statik drevených konštrukcií z praxe.

Nominovaných bolo 12 návrhov realizovaných drevostavieb, ktoré zhotovili členské spoločnosti ZSD SR v roku 2018.

Zvolenými kritériami súťaže boli: komplexná architektonická a stavebná kvalita, užívateľský komfort, energetická hospodárnosť a environmentálna kvalita. Porota prihliadala aj na aktuálny trend prechodu k výstavbe domov s takmer nulovou spotrebou energie alebo energeticky pasívnych domov na jednej strane, ale aj tepelný komfort v letnom období na strane druhej. Výber prebehol na základe matematického sčítania bodov, pridelených každým členom komisie.

Oficiálne výsledky odbornej poroty

1. miesto – Školská telocvičňa v obci Cífer, zhotovitelia Kontrakting krov hrou s. r. o. a Kontrakting stavebné montáže s. r. o., Žilina, autor projektu Ing. arch. Pavel Ďurko a kol. – Atelier DV s.r.o. (21 bodov)

Aplikáciou elegantnej konštrukcie – drevených lepených nosných oblúkov vznikol čistý príjemný plne funkčný priestor výborne doplnený materiálovým riešením ostatných vnútorných plôch. I pri relatívne menších rozmeroch impozantný dojem zo stavby – ale také už drevostavby s naplno priznaným drevom sú. Inžiniersky prepracovaná a do detailu zvládnutá drevená konštrukcia. Inšpiratívna ukážka, že aj takto sa na Slovensku dajú stavať halové športové stavby.

2. miesto – Rodinný dom Koplotovce, zhotoviteľ HolzHaus s. r. o., Detva, autor projektu LEarchitects s.r.o. (13 bodov)

Moderný jednopodlažný rodinný dom so zaujímavou netradičnou formou zastrešenia terasy – vysunutím hmoty strešnej roviny v diagonálnom dispozičnom tvare dynamicky spája rozdelené hmoty denných a nočných priestorov v harmonický celok podoprený kombináciou fasádnych materiálov, navyše významne prispieva k ochrane pred prehrievaním v letnom období. Remeselne pekne zvládnutá konštrukcia s účelovým konštrukčným systémom.

2. miesto – Rodinný dom Trnava, zhotoviteľ M-House, s. r. o., Bratislava, autor projektu Ing. arch. Erik Makki, MAKKI – architekt, s.r.o. (13 bodov)

Objekt rodinného domu zaujme kombináciou dvoch hmôt – tradičnej a modernej v príjemnom proporčnom spojení. Dobre premyslená, vysoko funkčná dispozícia je navyše umocnená optimálnym osadením do pozemku vo vzťahu k orientácii na svetové strany. Celkový pozitívny dojem z architektúry je ešte umocnený aplikáciou aktuálnej kombinácie materiálov a farebnosti na fasáde. Stavba s technickými zariadeniami už dôsledne nesie prvky domov s ambíciou takmer nulovej spotreby energie (nadštandardná tepelná ochrana, vetranie s rekuperáciou, tepelné čerpadlo) – po doplnení ďalších obnoviteľných zdrojov by hravo zvládla aj nulovú alebo aktívnu ročnú bilanciu energie.

3. miesto: Rodinný dom Podunajské Biskupice, zhotoviteľ DREVSTAV SLOVAKIA s. r. o. Žarnovica, autor projektu Ing. arch. František Lehocký, Inardex s. r. o. (10 bodov)

Tradičná forma dvojpodlažného rodinného domu je charakteristická prehľadnou funkčnosťou jednotlivých priestorov. Kompaktný objem je doplnený o dva prístrešky nad terasou a priestorom pre parkovanie so zvýraznením dreva ako primárneho materiálu stavby. Čistý, remeselne zvládnutý detail.

4. miesto: Zrubový dom Liga, zhotoviteľ DREVODOM ORAVA s. r. o., autor projektu Ing. Tatiana Magerčáková (6 bodov)

Tradičný stavebný systém v modernom stvárnení osloví hlavne milovníkov zrubových domov. Významne uplatnené prírodné materiály v stavbe: masívne drevo v zdvojenej zrubovej stene s korkovou tepelnou izoláciou, drevené okná, drevené dubové podlahy – zdravý dom, v ktorom by chcela bývať nejedna slovenská rodina.

Z ostatných nominácií boli bodované: Rodinný dom 4boxes (4 body), Nadstavba administratívnej budovy JAF Holz Slovakia s. r. o., Ličartovce (3 body), Rodinný dom v Banskej Bystrici (2 body) a Individuálny projekt – bungalov Dovalovo (2 body).

Počas mesiaca marec prebiehalo aj hlasovanie laickej verejnosti, či už formou hlasovacích lístkov na veľtrhoch Nábytok a bývanie 2019 v Nitre a CONECO – RACIOENERGIA – PASÍVNE DOMY – DREVOSTAVBY – VODA 2019 v Bratislave alebo na internete prostredníctvom stránok www.drevostavby-zsdsr.sk alebo www.mojdom.sk. Výsledky laického hlasovania prinesieme ihneď po vyhodnotení v najbližších dňoch.

Zdroj: TS ZSD SR

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina