odborné témy

AMK – Situace na trhu s kuchyněmi

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Jednou z mnoha doprovodných akcí veletrhu LivingKitchen 2019 v Kolíně nad Rýnem byla tisková konference asociace Arbeitsgemeinschaft Die Moderne Küche e.V. (AMK) na téma Kuchyně 2019: Hitech-Centrála s duší a aktuální průzkumy kuchyňského trhu společnosti GfK. Asociace výrobců kuchyní AMK byla založena v roce 1956 a v současnosti sdružuje 139 členů: výrobců kuchyní, spotřebičů, dřezů a kuchyňského příslušenství. Cílem AMK je posílení poptávky individuálně plánovaných kuchyní a neutrální podpora všech členů kuchyňské branže napříč všemi oblastmi.

Kuchyně 2019: Hightech-Centrála s duší

Ve zprávě byly prezentovány zajímavé informace: s rostoucí plochou bytu se zvětšuje prostor i pro kuchyni. V Německu je prognozován vzestup počtu stavebních povolení o 6 %, kdo staví, kupuje zpravidla novou kuchyni. V nové výstavbě bydlí téměř 30 % němců v bytech kombinujících části kuchyni – jídelnu – obytný prostor bez rozdělení stěnami. V nové výstavbě je 90 % půdorysů v přízemí otevřených. Novostavby mají místo sklepů domácí hospodářské místnosti, ve kterých jsou umístěny pračky, žehlicí prkna, vysavače aj.

V německých velkoměstech roste cena pronájmů, zájemci o bydlení musí volit cenově dostupné obytné plochy. Vedle otevřené a velké kuchyně jsou poptávány také malé plně funkční kuchyně. Tyto kuchyně dokáží využít každý centimetr prostoru.

Poptávka po vzhledu kuchyně je velmi různorodá. Výrobci nabízejí moderní a puristicky působící kuchyně, ale také kuchyně v tradičním lidovém stylu, případně kombinující více stylů (Stillmix). V moderní kuchyni navazuje kuchyňský nábytek na nábytek obytný. Výrazný je prvek individualizace: každý zákazník žádá svou oblíbenou kuchyni.

Posiluje poptávka po tzv. kapsových dveřích (pocket door / taschentüren) a dalších systémech otevírání, které nebrání průchodu.

V aktuální nabídce převažuje v optice dveří matový lak. Vysoký lesk je na ústupu, dřevo, přírodní dýhy a také kamenné dýhy jsou nadále užívány. Celkově přicházejí zpět fólie. Na frontálních plochách (dvířkách) a pracovních plochách jsou sametové a hluboce matné povrchy se Soft-Touch úpravou, na kterých nejsou viditelné otisky prstů.

Převládají tmavé šedé tóny, černá je na vzestupu na nábytku, ale také na spotřebičích, na kování pro vnitřní výbavu, keramických dřezech, kombinované s kovovým zlatým tónem, mosazí a mědí. Určitou cílovou skupinou zákazníků zůstávají poptávány betonové povrchy. Keramika je u pracovních ploch na ústupu, zůstává u dřezů.

Na svislých plochách za pracovní deskou jsou požadovány dekorativní motivy. Buď podle vlastní předlohy nebo z rozmanité nabídky výrobců, každý si zvolí svou oblíbenou květinu, ovoce nebo zeleninu.

Standardem je vestavná trouba ve zvýšené poloze, zatímco zvýšená pozice myček se na trhu neprosadila.

Takzvané intuitivní ovládací knoflíky pro troubu a vařič zjednodušují ovládání a jsou dnes samozřejmostí. Lidé si na obsluhu podobnou zacházení se smartphonem zvykli. Moderní bude také projekce receptů přímo na pracovní plochu, takže tištěná kuchařka nebude potřísněna prskajícím olejem nebo dávkou mouky. Důležitou roli hraje atmosféra osvětlení. Sound systém (s hlasovým ovládáním nebo ovládáním gesty) přináší vhodnou hudbu k vaření, nebo pro párty v kuchyni. Integrované zvukové systémy eliminují obavy ze znečištění kuchyňskými činnosti, jako “neviditelné” nejsou na očích při krádežích.

Ploché vestavné indukční varné desky budou standardem, reagují rychle a vaření bude rychlejší. Požadovány jsou úspory energie a zachování vitamínů. Na vzestupu jsou celoplošná indukční pole, která v budoucnu budou patřit ke standardům moderní kuchyně.

Téma úspory energie se mezitím na trhu usadilo. Proud a voda budou optimálně redukovány a moderní osvětlení sestává z LED. Bílé zboží je v každém případě s energetickou klasifikací. Zde bodují úsporné varianty přes mnohdy vyšší cenu a ovlivňují pozitivně kupní rozhodování.

Průzkum kuchyňského trhu GfK – Fakta, trendy, růstová pole

•    Klima je stabilizované, konzumenti „utrácejí“ peníze
•    Průměrná cena za kuchyně v roce 2018 byla 6 900 eur, v roce 2019: +200 eur = 7 100 eur
•    Zvyšuje se podíl kuchyní s cenou nad 10 000 eur
•    Nárůst prodeje elektrospotřebičů: +36 %
•    1/2 domácností má spotřebiče 15 až 20 let staré
•    Nárůst prodeje chladniček: poměr vestavné/volně stojící chladničky je odlišný v Německu, Francii a Británii: DE 43 % / 57 %; FR 16 % / 84 %; GB 18 % / 82 %
•    Varné desky 35 % bez indukce, 21 % s indukcí, 44 % s flexibilní indukcí
•    Varné desky se spodním odtahem par 25 % (nárůst +22,3 %)
•    Smart produkty 2,5x více prodají „specialisté” než internetové obchody.

AMK Ratgeber Küche – poradce pro zařizování kuchyní

Na veletrhu LivingKitchen 2019 byl prezentován nově přepracováný poradce pro zařizování kuchyní. Na 92 stranách je koncový spotřebitel vybaven radami a ukázkami od první myšlenky o nové kuchyni až k objednávce vysněné kuchyně u dodavatele. Publikace poskytuje obsáhlé informace o materiálech, prezentuje inspirační fotografie a nabízí kompaktní shrnutí, jaké funkční rozdíly tvoří kvalitní kuchyni. Zajímavostí AMK Ratgeber Küche je jeho neutralita k výrobcům, nejsou zde preferovány jednotlivé značky ani produkty, poskytuje objektivní přehled početných možností vybavení kuchyně. Poradce se zabývá častými otázkami z prostředí nákupu kuchyní a dodává čtenáři pomocné expertní tipy. Poradce může být základem plánovacího rozhovoru s dodavatelem kuchyně. AMK prodává poradce za 5 eur.

Osobně považuji Poradce za silný obchodní nástroj výhodný pro obě strany. Poučený zákazník je pak ochoten investovat více prostředků do kvalitních materiálů, spotřebičů či provedení kuchyně. Opakem jsou situace, kdy nezkušený zákazník – laik je maten a manipulován do polohy, která je výhodná pouze pro výrobce.

AMK ergonoMeter

Zařízení, které dle výšky lokte postavy rychle, jednoduše a profesionálně stanovuje optimální pracovní výšku kuchyňských pracovních ploch. ErgonoMeter prezentovala AMK na veletrhu Living­Kitchen 2013 (viz DM 4/2013). Cena 199 eur.

ErgonoMeter nepostihne všechny možné situace, např. rozdílné výšky více uživatelů kuchyně. Přesto je silným obchodním nástrojem, který posouvá problematiku stanovení výšek pracovních ploch do srozumitelné a přesvědčivé roviny.

Autor: Ing. arch. Hynek Maňák, PhD.
Lesnická a dřevařská fakulta Mendelovy univerzity v Brně
Kontakt: manak@maniac.cz
Foto: archiv AMK

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina