školy

Truhlář roku 2018: žáci ještě neumí hospodařit s časem a volit priority

Truhlar roku
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V rámci doprovodného programu prvních dvou dnů výstavy Vzdělání a řemeslo, která proběhla 7.–9. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích, se uskutečnil jubilejní desátý ročník celostátní soutěže „Truhlář roku 2018“. Vytouženého titulu v kategorii jednotlivců se poprvé v historii soutěže, po řadě druhých a třetích míst, konečně dočkala tradičně se zúčastňující SOŠ zdravotnická a SOU Český Krumlov. Mimo to její žáci stejně jako loni předvedli nejvyrovnanější výkon, čímž tak obhájili i titul pro nejúspěšnější školu.

Dvoudenní soutěž, určená žákům druhých a třetích ročníků středních odborných škol se zaměřením na učební obory 33-56-H/01 – Truhlář a 33-56-E/01 – Truhlářská a čalounická výroba, se již podesáté uskutečnila z iniciativy a.s. Výstaviště České Budějovice ve spolupráci se SOŠ a SOU Písek a SOU Lišov. Je pořádána s cílem vytvářet prostor pro výměnu zkušeností mezi středními školami a porovnání odborných znalostí a praktických dovedností žáků a zejména pak kvůli většímu zviditelnění řemeslných oborů ve snaze probudit u žáků 9. tříd základních škol, respektive jejich rodičů větší zájem o truhlářské profese, což se již např. na písecké škole začíná projevovat mírným meziročním nárůstem uchazečů o učební obor „H“.

Vyhláška MŠMT málem zrušila kategorii E

V letošním jubilejním ročníku se bohužel tuto příležitost rozhodlo využít jen celkem 9 odborných škol nejen z regionu jižních Čech a dvou přilehlých krajů (Plzeňský a Vysočina), ale jako každý rok také z krajů Libereckého a Zlínského. Z těchto vzdálenějších oblastí si možnost oslovit své potenciální budoucí svěřence nenechaly ujít tradiční účastníci soutěže Střední škola Kateřinky – Liberec s.r.o. (dříve SOU nábytkářské a SOŠ, s.r.o., Liberec) a SŠ nábytkářská a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Druhá ze jmenovaných škol však letos oproti svým zvyklostem obsadila pouze kategorii jednotlivců „H“, vyhlášenou pro obor „Truhlář“, zatímco kategorii dvoučlenných družstev – „E“ (pro obor Truhlářská a čalounická výroba), vynechala, podobně jako v 8. ročníku kategorii „H“. Tentokrát však nikoliv kvůli onemocnění soutěžících, ale proto, že tento obor, určený absolventům ZŠ vzdělávaných podle programu ZvŠ, momentálně nevyučuje kvůli nedostatečnému počtu uchazečů. „Příčinou této skutečnosti je patrně postupně se projevující účinek Vyhlášky MŠMT č. 27/2016 Sb., o vzdělávání žáků se vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, která v případě škol se speciálním výukovým programem přinesla ne zrovna vstřícné podmínky pro přijímání žáků. Obecně to znamená, že je více podporováno začlenění žáků do běžného směru vzdělávání na úkor tzv. speciálního, a to jak na ZŠ, tak i následně na SŠ, což má kvůli úbytku uchazečů na některých školách za následek současnou absenci oboru „E“ v jejich výukovém programu,“ upřesňuje Ing. Zdeněk Kalinovský z pořádající SOŠ a SOU Písek s dovětkem, že obě soutěžní kategorie tak letos obsadilo pouze spolupořádající SOU Lišov, k němuž se v kategorii „E“ připojilo ještě družstvo ze SOŠ a SOU Třešť – pracoviště Černovice.

Špatný časový odhad, ale u všech smysl pro fair play

V kategorii jednotlivců „H“ se pak svěřenci již zmíněných škol utkali ještě s žáky SPŠ a SOU Pelhřimov, SOU stavebního Plzeň, SPŠ Tachov, a v neposlední řadě ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov, a to navzdory jisté počáteční komplikaci v celkovém počtu 16 soutěžících. Na jedné ze škol si totiž v propozicích nevšimli, že žáci nebudou pracovat na společném výrobku, ale každý samostatně. Přestože si sebou v rámci předepsaného materiálu přivezli určitou rezervu pro případ, že žáci něco pokazí, na 2 výrobky to nestačilo, v čemž jim ale po výzvě pořadatelů vypomohly ostatní školy svými nadbytečnými kusy, byť některé nebyly zrovna v prvotřídní kvalitě. „Nějaké to odštípnutí nebo trhlinka mně nevadí, to zatmelím a pak vybrousím. Hlavně že tu nemusím jen sedět a dívat se na ostatní,“ konstatoval žák, který v praktické části přetvářel darovaný materiál stejně jako všichni ostatní soutěžící do podoby 418 mm vysokého mobilního kontejneru (nočního stolku) s dvěma zásuvkami na polovýsuvech, opatřeného čtyřmi otočnými kolečky. Materiálem pro korpus o půdorysu 470×538 mm (šířka x hloubka) byla 18 mm silná smrková spárovka. Pro spojení dílců si žáci mohli vybrat buď dřevěné kolíky o průměru 8 mm, nebo 4 mm silné lamelky (4 soutěžící), které aplikovali s použitím elektrické vrtačky, ruční lamelovací frézky a kolíkovacího či lamelovacího přípravku nebo šablony. Zásuvky zhotovovali z 18 mm silných smrkových vlysů spojených kolíky, dno bylo ze 4 mm silného sololaku, přičemž výsuvy upevňovali vruty na spodní hranu. „Letos jsme záměrně nezvolili žádné pracnější spoje, jako čep a dlab či ozuby. Tuto skutečnost jsme ale soutěžícím naopak „kompenzovali“ jednodušeji zpracovaným technickým výkresem a kusovníkem, ve snaze přimět je k tomu, aby museli více přemýšlet nad osazením zásuvky, napasováním čílka, osazením po celém obvodu zakulaceného plátku (půdy) apod. Přestože jsme je upozorňovali, aby si vše důkladně promysleli, začali pracovat celkem svižně, načež jsme už zaregistrovali chybné otočení dílců spojené s nezbytným odřezáním kolíků a převrtáním otvorů. To kromě odrazu v bodovém hodnocení zabere určitý čas, který jim možná bude chybět,“ sdělil nám Ing. Kalinovský v první den soutěže, kdy v odpoledních hodinách soutěžící upozornil na to, že by naopak mohli zrychlit, aby vůbec stihli výrobek dokončit. „To se i přesto čtyřem žákům nakonec nepodařilo, jelikož nesmontovali zásuvky,“ doplňuje autor zadání Josef Benda ze SOU Lišov s dovětkem, že celkovým pořadím letos pořádně „zamíchala“ i teoretická část soutěže, v níž žáci formou testu odpovídali na 30 otázek (z učiva I. a II. ročníku) a kdy v kategorii jednotlivců dosáhli v průměru 23 (v rozmezí 14 až 29) správných odpovědí.

Oba tituly letos patřily Českokrumlovským

Vítězem kategorie „H“ s celkovým počtem 82 bodů (z možných 90 bodů) se stal Štěpán Bigas ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. Se ztrátou tří bodů na vítěze, tedy s celkovým počtem 79 bodů, se na druhé příčce umístil Jiří Mareda ze SOŠ a SOU Písek. O pět bodů za ním (s celkovým bodovým ziskem 74 bodů) stanul letos na třetí příčce Martin Soběslavský, a to opět ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. Vítěz Štěpán Bigas s bronzovým Martinem Soběslavským navíc vybojovali (celkovým součtem 156 bodů) pro svoji „alma mater“ prvenství v závěrečném hodnocení zúčastněných škol před v pořadí druhou SŠ Kateřinky – Liberec s.r.o., (141 bodů) a třetí SOŠ a SOU Písek (130 bodů).

Ve druhé soutěžní kategorii „E“ si pohár pro vítěze odvezli (za 90 získaných bodů) Jan Hruška a Jakub Mejda ze SOU Lišov. Druhou příčku obsadili Lukáš Padych a Michal Vančura ze SOŠ a SOU Třešť –pracoviště Černovice.

Při slavnostním vyhlášení výsledků vítězové v obou kategoriích obdrželi od patrona soutěže „zlaté“ poháry a spolu se soutěžícími na druhém a třetím místě věcné ceny od sponzorů. Vítězové a sou­těžící na druhém a třetím místě v kategorii „H“ získali kromě toho od hlavního mediálního partnera soutěže dárkové poukazy na roční předplatné časopisu Dřevařský magazín. Po skončení výstavy byly všechny kontejnery převezeny do dílen SOU Lišov, kde dostaly mimo nutných dodělávek i konečnou povrchovou úpravu transparentním vodou ředitelným lakem s atestem pro výrobky určené dětem. Poté 4 z nich patron sou­těže věnoval ZŠ praktické v Třeboni, poskytující výchovu a vzdělání dětem s lehkým mentálním postižením, a zbylé směřovaly do dětského domova v Boršově nad Vltavou.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv SOŠ a SOU Písek

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina