školy

Tesári zo SOŠ stavebnej v Žiline

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SOŠ stavebná v Žiline má dlhoročnú tradíciu vo výchove tesárskych remeselníkov. Patrí medzi najväčšie slovenské školy so stavebným zameraním – má až 530 žiakov v desiatich študijných a učebných odboroch. Škola sídli na Tulipánovej 2, dielne praktickej výchovy – školské dielne má na Bánovskej ceste 9. V súčasnom školskom roku 2018/19 pripravujú pre prax 18 tesárov a aj 18 remeselníkov príbuzného odboru opracovania dreva – stolárov.

Na jubilejný 10. ročník súťaže Mladý stavbár 2018 (3. – 4. 10. 2018) prišlo do Žiliny 15 družstiev z 9 škôl zo Sloven­ska a Českej republiky. Absolvovali súťaže, do ktorých zapájajú tri učebné odbory: Murár, Inštalatér a Tesár. V každom súťažnom odbore bolo po 5 škôl. Iba domáca škola obsadila všetky tri disciplíny. A vo všetkých troch aj zvíťazila!

Tesári súťažili presne podľa zaužívaných kritérií stredoškolskej zručnosti. Najskôr  absolvovali test formou odborných otázok. Domáci prezentovali svoju silu a získali najviac – 19 bodov, pred družstvami Bosohohy (17,5) a Nitra (17 bodov). Potom sa presunuli na vylosované pracovisko v školskej dielni. Počas dvoch dní mali vyrobiť za 9 hodín „Informačnú tabuľu“ z drevených hranolov. K dispozícii mali len ručné náradie, navyše len akuvŕtací skrutkovač. Nemohli používať žiadne iné elektrické náradie.

Určený výrobok vyrábali zo smrekových hranolčekov 90×90 mm podľa výkresovej dokumentácie. Dodané hranoly si narezali na predpísané rozmery. Po šikmých rezoch zhotovovali čapy a dlaby, osedlali krokvy a zmontovali celú konštrukciu. Nasledovala montáž záklopu bez krytiny. Vrátane testu mohli získať maximálne 100 bodov. Pri hodnotení čiastkových disciplín mali domáci „tulipánci“ viac bodov ako súperi, iba pri hodnotení osedlania a preplátovania krokiev získalo družstvo Nitra o bod viac. Celkove boli lepší o štyri body.

Hodnotiaca komisia odborníkov z praxe Jaroslav Rovňan, Stanislav Ďurana, Rudolf Štiak sledovala celý postup prác, dôkladne premerala rozmery podľa výkresov, rovinnosť a pravouhlosť rezov, povrchové opracovanie, hodnotila bezpečnosť práce a čistotu na pracovisku.

Celkové poradie družstiev, ktoré tvorili žiaci zúčastnených škôl:
1.     SOŠ stavebná Žilina, Tulipánová ul. – Kristián Belko a Šimon Štefánek
2.    SOŠ stavebná Nitra – Vratko Bartoš a Adam Valkovič
3.    SOŠ stavebných řemesel Brno – Bo­sonohy – Jiří Budík a Tomáš Lengál
4.    SOŠ drevárska a stavebná Krásno – Alexander Šimek a Dávid Stráňava
5.    SOŠ stavebná Liptovský Mikuláš – Dávid Karaska a Lukáš Švidroň

Priebeh súťaže stručne zhodnotil Ing. Jozef Magát, vedúci úseku pracovného vyučovania SOŠ stavebnej Žilina: „Stavebné remeslá v Žiline sú na vysokej úrovni. Vyučujú sa viac ako 70 rokov na viacerých školách. V súvislosti s prechodom škôl a učilíšť na zmeny, vyvolané pohybom stavebných firiem a dodávateľov materiálov sa zlúčením vytvorila pred desaťročím SOŠ stavebná Žilina. V rámci jej zviditeľnenia a ustálenia vzdelávacej náplne, úsilím porovnávania kvality škôl sme už v úvodnom roku (2009) začali s organizovaním celoslovenskej súťaže stavebných remesiel. Výrazným kvalitatívnym počinom bolo prizývanie aj odborných škôl a učilíšť z Českej republiky. Naša škola patrí medzi špičku stavebných odborných škôl v oboch krajinách a prinášame z medzinárodných súťaží tie najvyššie ocenenia. Súťaž sa uskutočnila pod záštitou Žilinského samosprávneho kraja, ceny pre najlepších venovali spolupracujúce firmy a Nadácia na podporu vzdelávania SOPK. Vyššiu pozornosť súťaži tesárov očakávame od Zväzu spracovateľov dreva SR.“

Jubilejného 10. ročníka medzinárodnej súťaže Mladý stavbár 2018 sa v Žiline zúčastnili aj budúci remeselníci zo stredných odborných škôl: Murár – SOŠ Nitra, SOŠ a SOU Vyškov, SOŠ drevárska a stavebná Krásno nad Kysucou, SOU Kyjov; Inštalatér – SOŠ a SOU Vyškov, SOŠ Kyjov, SOŠ technická Čadca, SOŠ stavebných řemesel Brno – Bosonohy.

Autor: Dr. Anton Mrník
Kontakt: tmsm.mrnik@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina